Pobesneli Maks – Mad Max (1979)

Prijatelj mi je duže vreme skretao pažnju da pogledam ovaj film, što sam (tek) sada najzad i učinio, mada me čudi kako nisam naleteo na isti ranije, s obzirom da mi se sam naslov mota po glavi od prvih gimnazijalskih dana. Možda to i nije tako loše budući da se sa originalnom trilogijom upoznajem pred izlazak četvrtog dela Mad Max franšize (Mad Max: Fury Road) koji se planira za sledeću godinu, odnosno, skoro trideset godina po izlasku poslednjeg, trećeg nastavka. Novi nastavak bi trebalo da predstavlja začetak nove trilogije, koju bi u nekoliko narednih godina trebalo da realizuje Džordž Miler () idejni tvorac serijala.MadMazAus

Pobesneli Maks je smešten u blisku budućnost distopijskog karaktera gde lokalna policija pokušava da izađe na kraj sa opasnom motociklističkom bandom. Pošto u odmazdi za smrt svoga prijatelja banditi ubiju jednog policajca, Maks Rokatanski () jedan od najboljih policijskih vozača se povlači iz posla sve do trenutka kada ne bude primoran da im se suprotstavi.

Film nije lako žanrovski okarakterisati budući da na dramaturškom planu dosta toga duguje vesternu, dok ga u nekim momentima krasi potpuno iščašen humor zasnovan na kolokvijalnom australijskom izrazu, te ga tako određuje kao primer australijskog eksploatacijskog filma. Sa druge strane zahvaljujući brojnim jurnjavama Pobesneli Maks ima kvalitete filmova potere, a skeptičnim pogledom u budućnost je inspirisao niz post-apokaliptičnih ostvarenja. Pored nekih osnovnih preduslova koje ovaj film čine uspešnim (scenario, režija, gluma), i šarma koji mu daje već pomenut kolokvijalni karakter, bitna stavka za svaki, naročito futuristički, film je njegov vizuelni identitet.

S obzirom da je smešten u bliskoj budućnosti, ekipa filma nije pravila velike izlete na planu scenografije i kostima, već je taj futuristički prosede iskoristila da oneobiči film i detaljima mu da šarm. Ovo se najviše očitava u pristupu dizajnu kostima i vozila. Najzad uspeh Pobesnelog Maksa leži u tome što poseduje sve kvalitete dobrog akcionog filma, dok ga specifičan pristup osnovnoj temi čini autentičnim i samim tim jedinstvenim iskustvom za gledaoca.Mad_Max_5447_Medium

Na bioskopskim blagajnama širom sveta film će zaraditi oko sto miliona dolara, što je dvestapedeset puta više nego što je u njega uloženo. Tako će dvadeset godina držati rekord kao najprofitabilniji film svih vremena. Teško da je Mel Gibson mogao da pretpostavi ovako nešto kada se posle jedne kafanske tuče u modricama pojavio na kastingu i bio prihvaćen pošto je ekipa filma gledala na čudake kao dobrodošle. Gibson će briljirati u ovom filmu i obeležiti čitav serijal isto onako kako će taj serijal obeležiti početak i predstavljati odskočnu dasku za ostatak njegove karijere.

Uticaj ovog filma, a zatim i serijala, na popularnu kulturu i filmsku industriju je gotovo nesaglediv. Sama scena u kojoj Maks jednog od bandita vezuje za automobil koji kasnije zapali je inspirisala čitav serijal „Saw“ filmova. Pobesneli Maks tako predstavlja obavezan naslov za sve ljubitelje akcionog filma i filmskih serijala.

 

Ocena: 9/10

 autor recenzije: Vladan MaksimovićMel Gibson in Mad Max 2.

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

  1. Nenad

    Istinski klasik iz zlatnog perioda akcionih filmova

  2. Ernesto

    Kritika filma je dobra, manje više to je to, osim početka i kraja, jer mi je neshvatljivo da je neko ko se bavi pisanjem kritika za filmove tek sada prvi put odgledao Mad Maxa koji je jedan kultnih akcionih filmova, a što se tiče kraja mislio sam na sliku koja je iz drugog dela filma, a ne prvog na koji se i odnosi ovaj tekst. Pozdrav.

  3. Kaktus

    Bas sam i ja skoro gledao film, i planiram da pogledam citavu trilogiju. od mene 7.

  4. vesko

    odlican film,molio bih recenziju filma ptica na zici sa Mel Gibsonom i Goldi holm u glavnim ulogama meni je taj film sjajan