Pre nego padne noć – Before Night Falls (2000)

Za režisera filma “Pre nego padne noć” (“Before Night Falls”) Džulijana Šnabela (), prvi put sam čula kada sam gledala film “The Diving Bell and the Butterfly”. Vođena pozitivnim utiskom koji mi je ostavio prvi susret sa njegovim radom, odlučila sam se da se još malo pozabavim sa stvaralaštvom ovog autora. Po svemu onome što sam pročitala, najviše me je nekako zaintrigiralo njegovo ostvarenje iz 2000. godine pod nazivom “Before Night Falls”, mada moram priznati da je jedan od razloga zašto sam baš ovom filmu dala na kraju šansu saradnja sa glumcem Havijerom Bardemom (), čiji sam veliki poklonitelj.Films-ZZ-poster-Before-Night-Falls

Scenario za film “Pre nego padne noć” napisan je po memoarima, odnosno autobiografiji poznatog kubanskog pisca Reinalda Arenasa (Reynaldo Arenas), koji su objavljeni tri godine nakon njegove smrti.

Priča  se sastoji iz nekoliko etapa. Ona prati Reinaldov život od detinjstva na selu u pokrajni Oriente, zatim se fokusira na selidbu u grad Holgin, gde se još kao dečak odlučuje da se priključi revolucionarima, a nakon toga dobijamo isečke njegovog života u Havani gde dobija šansu da objavi svoju prvu knjigu i gde počinje da istražuje svoju seksualnost. Poslednji deo filma posvećen je njegovom egzilu u Nju Jork gde je i preminuo 1990. godine.

Priča je izuzetno slojevita. Ona govori o odrastanju i formiranju jednog neshvaćenog umetnika, koji je zbog svoje otvorene homoseksualnosti i otpora revoluciji i komunizmu, bio uhapšen i kasnije primoran da napusti Kubu. Njegova idealizovana slika o Kubi, životu i ljubavi ne jenjava ni u najtežim trenutcima njegovog života. Film na odličan način opisuje i vreme revolucije na Kubi i opasnu političku klimu posle nje. Takodje centralni deo price o Arenasovom životu čine njegova prijateljstva i ljubavni odnosi. Posebna ona sa Pepe Malasom i Lazarom Gomezom.tumblr_l95totlFMI1qzzh6g

Gluma je i vise nego dobra. Havijer Bardem je odličan u glavnoj ulozi. Olivje Martinez (Olivier Martinez) je takodje dobar kao Arenasov prijatelj i ljubavnik Lazaro. Važno je spomenuti i fantastične epizode Džonija Depa (Johnny Depp), Šona Pena (Sean Penn) i Dijega Lune (), od kojih svakako moram da izdvojim Depa koji igra tranvestita Bon Bon i zgodnog komadanta Viktora. Mislim da se režiser trudio da što vernije i smislenije pretvori Arenasove memoare u film, što na momente deluje, možda, pomalo haotično. Medjutim to su neke stvari koje se lako zanemaruju u odnosu na fantastičnu glumu, kostime i  muziku. Dopalo mi se i što nam Havijer pripoveda i nekada čita Reinasovu poeziju, što još vise nekako doprinosi jednoj posebnoj atmosferi ovog filma.

Ovaj film preporučujem svima koji vole dobre drame i filmove bazirane na istinitim pričama. Kao i svima onima koji su otvoreni da svet i ljude oko sebe gledaju bez predrasuda. Sigurna sam da će većina ljudi pošto pogleda ovaj film poželeti da, možda pročita neku knjigu Reinalda Arenasa.

Ocena: 8/10

autor recenzije: Sandra VujoševićMV5BMTUwMDM0MTc5OF5BMl5BanBnXkFtZTcwMDEwNzI0NA@@._V1._SX640_SY426_

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

3 Comments

  1. Ivan

    Odličan film sa uvek savršenim Havijerom Bardemom.

  2. Stefan

    Sama knjiga je isto fenomenalna, preporucujem citanje! 🙂