Slacker (1991)

Film sam pogledao na preporuku drugarice čiji me ukus intrigira, a dodatno mi je privuklo pažnju kada sam shvatio da je to jedan od filmova Ričarda Linkletera () sa čijim sam opusom manje više upoznat. Naročito uzevši u obzir da je ovo jedan od prvih filmova režisera koga će proslaviti serijal filmova „Pre svitanja“ (Before Sunrise), „Pre zalaska sunca“ (Before Sunset) i trenutno aktuelni „Pre ponoći“ (Before Midnight). Pored ovog serijala Linkleter je snimio i „Sluđeni i zbunjeni“ (Dazed and Confused), „Škola roka“ (The School of Rock), „Bernie“, „Waking Life“ i „Tape“ , i stvorio jednu eklektičnu, gotovo konfuznu karijeru što je rezultat delom neekonomičnog raspolaganja svojim širokim filmskim i „storytelling“ potencijalima, ali mnogo više raspolućenosti na relaciji Holivud – nezavisni film. Zapravo, Linklater je u rodnom Ostinu osnovao školu nezavisnog filma, koja je obeležila njegovu ranu fazu i kasnije mu pružila priliku u Holivudu.Slackerposter

Sam naslov filma probudio mi je asocijacije na nezavisne art house filmove u maniru Gas Van Santa () i osećaj me nije prevario. „Slacker“ ili blejač je bezposlena osoba koja vreme provodi lutajući i tražeći adekvatne načine da ubije vreme kojeg ima na pretek. Iako sam pretpostavio da se ovde radi o jednom blejaču (glavnom junaku) ispostavilo se da režiser svojim dugim kadrovima prati celu „freak“ scenu Ostina, ne fokusirajići se ni na jednog lika.

Priču tako čine dijalozi i monolozi različitih ekscentrika o temama kao što su umetnost, filozofija ili politika. Sve ove priče zajedno ne čine značenjsku celinu već za cilj imaju da predstave različita razmišljanja i kontemplacije uglavnom mlade populacije Ostina. Osnovna začkoljica ovde je kako ta razmišljanja distancirati od stavova samog autora, što će se Linklateru ponoviti kao problem i u „Waking Life“, nekoliko godina kasnije.

Zlonamernici bi rekli da režiser film koristi da iživi svoje intelektualne frustracije, slično maniru na koji sebe Vudi Alen auto-eksploatiše, ali se na „Slacker“ može gledati i kao na uspešan eksperiment, na tok misli jednog sloja jednog američkog grada. U nekim svojim filmovima Linklater je jednostavno mnogo zainteresovaniji za dijaloge nego za radnju, što ne znači da nije sposoban da napiše uzbudljiviji ili konvencionalniji scenario. Stiče se utisak da su neki njegovi filmovi filozofski eksperimenti u kojima pratimo autora koji traži odgovor ili se u rasprave upušta iz čistog zadovoljstva. Ako nas ovakav vid entuzijazma ne odbije sasvim sigurno ćemo uživati u ovakvim filmovima.

„Slacker“ je nisko-budžetno ostvarenje, snimljeno za svega dvadesettri hiljade dolara,  bez zvučnih imena (u filmu igraju mahom naturščici), karakteristično po dugim kadrovima iz ruke, ali odlično realizovano i sprovedeno u delo pre svega velikim entuzijazmom autora. Sumnjam da će držati pažnju ljubiteljima holivudskog žanrovskog filma, ali će zato za ljubitelje nezavisnog filma predstavljati jedan pravi mali biser.

 

Ocena: 8/10

autor recenzije: Vladan Maksimović

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. maggotbrain69

    Jedanput sam ga slučajno uhvatio na TV-u, i privukao mi je pažnju prvo radom kamere, a onda i jako zanimljivim dijalozima. Sasvim dobar film, i jako dobra recenzija.