The Lone Ranger (2013)

Nekada je logo „Walt Disney“ pretstavljao  garanciju za  dobru zabavu i još bolji film. Danas, rekao bih bahato, simboliše nešto poput: „Vlasnici smo većine filmske industrije i možemo da radimo šta nam je volja“. Nije novost  da velike kuće sve više dominiraju bioskopima, prezentujući površne filmove izmorenoj psihi prosečnog čoveka, odvlačeći publiku na pogrešnu stranu i sistematski  ruiniraju kinematografiju iz godine u godinu.TheLoneRanger2013Poster

„The Lone Ranger“ je bio naizgled jasan još od prvih promotivnih materijala. Lagana zabava sa poznatim glumcima i obiljem akcionih scena, sa dovoljno istorijskog konteksta, da kažemo kako smo nešto naučili. To je trebalo da dobijemo a realnost je sasvim suprotna.

Od  filma sa budžetom od preko dve stotine miliona dolara, očekivao sam, u cilju vraćanja uloženog, da će Gor Vrbinski () i njegovi montažeri, pripaziti na eksplozivne efekte i pobrinuti se da najbrže scene budu i najuzbudljvije. Skoro svaki presek kadra je pogrešan, tempo radnje je uvek van zahteva trenutne situacije na ekranu.  Slike prebrzo promiču pred očima ili fokus predugo ostaje na jednom segmentu, koji često nije od velikog značaja.

Veliki gubitak, kada se uzme u obzir da su sami, pojedinačni kadrovi, nezaboravni! Dušu američke  divljine i neukrotivost divljeg zapada, besprekorno  je uhvatio Bojan Bazeli, crnogorski kamerman koji je , za divno čudo, sreću potražio u SAD. „The Lone Ranger“ je prelepo snimljen film, viđen okom talentovanog pojedinca. Verujem da će ovaj rad rezultirati nominacijom za Oskara sledeće godine i probojem na tržište.

Zasnovan na poznatoj radijskoj seriji, „The Lone Ranger“ govori o neobičnom “dvojcu” indijanca Tonta () i Džona Rida (), uštogljenog advokata sa naivnim poimanjem  pravde. Vezuje ih želja za osvetom protiv odmetnika Buča Kevendiša (), kroz koju će morati da prevaziđu međusobne kulturološke razlike i uvide međusone sličnosti- da su obojica ljudi.1372887853-the-lone-ranger-2013-johnny-depp

U pozadini je široka istojijska istina. Viševekovna nepravda i zločini prema indijancima, surov napredak zapadnjačke civilizacije, ovog puta kroz izgradnju železnice, želja za otimanjem prirodnih resursa i stvaranja sve veće  zavisnosti. U centru svega leži ljudska pohlepa, sve veća kako vreme prolazi.

Konačno specifična uloga u moru identičnih. Bez obzira što je Džoni Dep sjajan kao Tonto, sad već ustaljen izbor “maskiranih” uloga vidno šteti njegovoj karijeri. Armi Hamer je i dalje glumac u pripremi, na momente duhovit i uverljiv kao nespretni Rid. Trebaće vremena i rada, sa boljim režiserima, da bi se razvio u kompletnu glumačku ličnost.

Sporedne uloge Toma Vilkinsona () i Helene Bonam Karter () su dosledne sa likovima koje tumače. Oboje jači utisak ostavljaju pojavom nego naglaskom.

Na momente je krajnje duhovit i zabavan, lagao bih da tvrdim kako žalim za izgubljenim vremenom. Mislim da je snimljen u pogrešno vreme jer publika  će svaki kliše kategorisati kako iritantan. Ne zaboravite da su se nekada ovako snimali filmovi! Namera Gora Vrbinskog je iskrena ali  dugometražnost i neusklađenost sa modernim elementima, kvare celokupan utisak. Ne osuđujem, čak ostavljam prostora de ćemo ovaj film, kada mu se vratimo posle izvesnog broja godina, videti kao preoštro osuđenog i vrednog  pomena. Ne mogu da ga preporučim ili potpuno negiram, već samo dajem sud iz sadašnje perspektive. U ovom trenutku, „The Lone Ranger“ je van balansa, van mesta i van vremena.

 

Ocena: 6/10

 autor recenzije: Bojan GačićArmie-Hammer-and-Johnny-Depp-in-The-Lone-Ranger-2013-Movie-Image

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

 1. danilo

  Jako mi je bilo teško da pročitam ovu recenziju. Ništa od nje nisam dobio. Nema nikakve analize, ni reči o glumi i o scenariju, recenzija odiše ličnim stavom autora, a meni kao nekom ko nije pogledao film ne daje ništa. Nekad sam češljao ovaj sajt uzduž i popreko zbog Sjajnih recenzija gosn Mirkovića, sada kvalitet sajta pada jako nisko. Čak ima i mnogo slovnih grešaka i grešaka u digitalnoj gramatici (razmak pa zarez, zarezi na pogrešnom mestu it.d.). Nemam nameru da vređam autora, ovo je samo moj stav, komentar, na kraju zato valjda i služi ova opcija pod tekstom. Svako dobro!

  • Bojan Gačić

   Ne treba previše detaljno analizirati, veliki je rizik od spojlerovanja. Dobio si kratak opis radnje, glavne poruke koje film šalje i moj stav o tome šta smatram da je moglo biti bolje. Šta sam trebao da uradim? Scenu po scenu da opisujem i vrednujem?
   To bi, zajedno sa žanrovskim kategorisanjem, trebalo da ti bude dovoljna smernica. Što se tiče stila pisanja, brojnih gramatičkih grešaka koje stalno viđaš i kvaliteta pisanja, ni nemaš problem. Samo preskoči tekst sa imenom autora koji ti ne odgovara. Pozdrav!

 2. Uros

  Je l gledao neko od Vas koji radite na ovom sajtu ovaj film: http://www.imdb.com/title/tt0096163/?ref_=sr_5
  Bilo bi dobro kada bi ste recenzije malo vise radili za filmove pre 90-ih, koji nisu postigli neki enormni uspeh na blagajnama, ali su izvanredni filmovi.. Ne morate objaviti komentar, hvala, pozz..

 3. aleksandar

  Пратим сајт већ дуже време, пишеш јако добре рецензије, а и свиђа ми се стил писања… не слажем се увек око оцена, али то и није битно, свако има свој укус.

  Оно што мене интересује је да ли би могао да чешће одрадиш неке старије филмове? Нпр. из ноир ере или нешто касније… разумем да људи углавном гледају новије филмове (па и ја сам) и да је много привлачније и интересантније писати о томе, али мислим да би било лепо да ту и тамо препоручиш неки старији филм или мање познат…

  Толико. Настави тако… 🙂

 4. Kirk Lazarus

  Au kako čudan film. Ima sve elemente da bude ok, ali nije. Prosto mu nešto fali. Mislim da to najbolje objašnjava poslednja rečenica recenzije. Od mene 5/10.