The Wolverine (2013)

Popularni Marvelov (Marvel) strip junak “The Wolverine” ovog leta je zabeležio svoje šesto pojavljivanje na velikom ekranu, odnosno drugo u kojem je njegova priča primarni fokus filma. Iako baš nije blistao u svojoj prvoj spin-off ekranizaciji, The Wolverine je i dalje smatran i viđen kao jedan od najpopularnijih heroja iz “X-Men” ansambla, što definitivno govori da je u samom startu postojala velika baza poklonitelja koja je očajnički želela da vidi reprezantivan film o ovom besmrtnom vojniku.TheWolverinePoster

Priča filma “The Wolverine” je zasnovana na vrlo popularnom strip izdanju Krisa Klermonta (Chris Claremont) i Frenka Milera (Frank Miller) iz osamdesetih godina prošlog veka  koje govori o Loganovoj unutrašnjoj borbi sa besmrtnošću i njegovim uzbudljivim avanturama u Japanu.

Mi se u novoj adaptaciji Džejmsa Mengolda () srećemo sa Loganom nešto malo posle događaja koji su se odvili u filmu “X-Men: The Last Stand” i gledamo ga u jednom zaista ruralnom izdanju gde je odbacio svu svoju herojsku odgovornost i okrenuo se samotnjačkom životu u planini, daleko od ljudi i civilizacije. Međutim, Loganovom beznačajnom postojanju ubrzo dolazi kraj kada ga pronalazi mlada azijatkinja koja nosi pozivnicu od njegovog starog prijatelja iz Japana. Wolverine u društvu ove devojke odlazi u Tokio da se pozdravi sa čovekom kojem je jednom prilikom spasao život, ali po dolasku u zemlju izlazećeg sunca, naš junak se upetljava u mrežu korupcije i kriminala vezanih za ime njegovog starog prijatelja koja će ga po prvi put u životu učiniti raninjivim.

Ispunjen raznim omažima na Kurosavu () i u nekim delovima intrigantnom i sočnom noir atmosferom Japana, “The Wolverine” predstavlja znatno kompletniji, kvalitetniji i interesantniji film u odnosu na “X-Men Origins: Wolverine” i umesto na intenzivnu akciju kao što biva slučaj u ostalim Marvelovim filmovima, primarno se fokusira na unutrašnju borbu i osećaj otuđenosti svoga protagoniste. Naravno, nikako ne treba pomislite da je Mengold snimio egzistencijalnu dramu. “The Wolverine” ima čak više akcionih scena nego što bi trebao.

Scenaristi Mark Bombek () i Skot Frenk () uspeli su da napišu scenario koji nije baš toliko generičan kao svaki drugi Marvelov filmski projekat, ali opet, i nije da je baš nešto preterano inventivan. Generalno gledano, sama priča filma je sasvim ok, isto tako i dijalozi koji rekto kada omaše, ali su pored glavnih 4-5 likova, sve ostale uloge prilično jednodimenzionalne. “The Wolverine” ima sličan problem kao “X-Men Origins: Wolverine” jer se dešavanja iz poslednjeg čina nikako drugačije ne mogu tumačiti nego kao “overkill”.wolverine_jackman_660

Tehnički gledano, “The Wolverine” je sasvim korektno urađen film. Kadrovi su dopadljivi, akcione scene su uzbudljive i lepo iskordinisane, a specijalni efekti su korektni do momenta dok se ne pojavi veliki robot samuraj, koji se stilski nikako ne uklapa u film.

Što se tiče glume, Hju Džekman () je još jednom pokazao koliko mu zapravo leži ova uloga. Pored fantastične fizičke konstitucije za čoveka od 44 godine, Džekman je fantastično otelotvorio jednog od najpopularnijih Marvelovih likova i sa izuzetnom lakoćom prikazao njegov grub eksterijer i unutrašnje stradanje. Svaki one-liner Džekman je do perfekcije izneo.

Ostatak glumačke ekipe nije nešto preterano blistao. Rila Fukušima () iako simpatična, nije baš najbolje prezentovala svoju rolu. Isto važi i za Tao Okamoto () koja je nekako kroz čitav film drvena. Svetlana Kodčenkova () je u svim aspektima nekako bila najslabija karika ovog filma. Njen lik “Vajper”, krenuvši od dominatriks kostima i stava karakterističnog za crtane filmove, je skroz odskakao od ostatka ekipe.

Da rezimiramo. Iako je preterao u svom poslednjem činu i ima nekoliko neuverljivih likova i performansa, “The Wolverine” je jedan od boljih Marvelovih filmova koji sam imao priliku da gledam. Adaptacija Džejmsa Mengolda je uspela da zasenči abominaciju kakva jeste “X-Men Origins: Wolverine” i ponudi jedan sasvim pristojan, uzbudljiv i smislen film o velikom ratniku kakav je Logan.

Ocena: 7/10the_wolverine_2013_hugh_jackman-1920x1080

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

  1. Neznam, meni je prvi film o Wukiju mnog bolji nego ovaj…Pogotvo što obiluje nekim nerealnim čudnim scenama. Kraj oba filma je overkill ali tmao ima bar neku logiku, ovde onako…. U svkaom lsučaju nije loš ali je lošiji od sva tri dela Xmen.-a

  2. darkokurosaki

    Sama prica filma je ok…..ali su ga uspjeli unistiti krajem, jedina stvar koja mi je privukla paznju je dodatna zavrsna scena gdje se Magneto i Profesor X pojavljuju, koja je u sustini najava za predstojeci X man film…sve u svemu 5/10

  3. King of movies

    Prvi film o Vucku je definitivno najvredniji paznje u meri koliko ovaj to nije,ovo je tipicna holivudska "brza hrana", lose!

  4. Ivan

    Da nije Hju Džekmana ne znam koliko bi sve ovo ovako izgledalo.On kao da živi život Vulverina.