Das Boot (1981)

Prva pomisao nakon saznanja da je film o nacističkim vojnicima napravljen od strane Nemaca je da je reč o klasičnoj propagandi u kome se likovi ponašaju kao mašine za ubijanje, bez svojih misli, osećanja i iskazanih potreba. Kako film odmiče tako sam se sve više razuveravao i gledanje sam završio sa veoma pozitivnim utiskom. Ovo  je definitvno jedan od najboljih ratnih filmova svih vremena.Das_boot_ver1

Početak filma je smešten u 1942. Godinu i velika većina nemačke podmorničke flote je angažovana u „Bici za Atlantik“, sa ciljem da nanesu što više štete britanskim ratnim brodovima. Ipak, britanska flota je pojačana brojnim razaračima podmornica, tako da nemačke jedinice doživljavaju velike gubitke. Radnja je skoncetrisana na jednu takvu podmornicu i prikazuje njenu posadu sa svim ljudskim strahovima i mislima, sa povremeno labavim profesionalizmom i verom u ideologiju kojoj služe.

Ovaj dugometražni igrani film je nastao na osnovu šest epizoda TV serija iz kojih je izvučen najbitniji materijal kako bi stao u prihvatljivih 149 minuta trajanja. Reditelj je izjavio da je tim činom sama smisao svega izgubljena i da se glavna poruka shvata tek nakon odgledanih svih šest epizoda. Vremenom je izbačena Directors cut verzija koja traje 200 minuta, sa ubačenim engleskim izgovorom (tu verziju sam pogledao), dok je pre nekoliko godina sav materijal ubačen u jedan film iz kog su isečene uvodne i odjavne špice serije.

Prva stvar koja se primećuje je vrhunski odrađena karakterizacija likova netipična za ratne filmove. Oni nisu predstavljeni kao topovsko meso i ratnici, već kao nesigurni, ranjivi, zanimljivi ljudi koji stvaraju simpatije kod gledaoca. Prikazano je kako ubijaju vreme čekajući naređenja, ljubavne jade, nesigurnost i požrtvovanost. Scenario je odličan.das-boot

Prikazi ratnih dejstava su, za to doba, efektni i prilično realni. Posebno pohvaljujem rad kamere, koja odrađuje veoma veliki posao u stvaranju generalnog utiska, kao i maestralan zvuk i zvučni efekti. Primećuje se da se filmom prožima mali broj muzičkih delova, što je iznenađujuće.

Sama atmosfera napetosti je dovedena do tačke pucanja i prosto se može osetiti u vazduhu. Veliki deo filma se dešava u podmornici i stvara se veoma realan i uverljiv osećaj klaustrofobičnosti, ali ima veoma mali broj dosadnih sekvenci i drži pažnju. Kvalitet potvrđuje i šest nomicaija za Oskara, ali projekat nije uspeo odneti nijednu statuu.

Glumačka postava se sastoji od meni potpuno nepoznatih glumaca koji predstavljaju veliki plus na uverljivosti i upečatljivosti, a izdvojio bih Jirgena Prohnova () koji je pružio maestralan performans kao kapetan podmornice.

Ovaj film definitvno ostavlja pozitivan utisak. Savršen miks akcionih ratnih dešavanja, napete klaustrofobične atmosfere i efektnih psiholoških analiza predstavlja idealan film za svakog pravog filmofila, naročito ljubitelja filmova sa ratnom tematikom.

Ocena: 10/10

autor recenzije: Siniša Stajićdasbootaboveboardfirelight_zps8e7b50d9

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. Sasa V.

    Najbolji ratni film svih vremena. Odgledao sam tu najduzu verziju, od 5 sati, i nevjerovatno kako je to proslo. Ma cista genijalnost, savrseno po svim tackama, od akcije do drame. Nema se sta drugo reci osim najbolji.