Spirited Away (2001)

Japanski animirani filmovi poznatiji pod nazivom anime sa svojim osobenim stilom animacije, često čudnim i nadrealnim zapletima, neobičnim humorom neretko prožetim bizarnošću, kod nas a i u svetu uglavnom imaju male grupe poštovalaca koji pomno prate dešavanja u ovom uslovno rečeno žanru animacije, dok je većina običnih ljudi sa svetom animea upoznata površno ili nimalo. Scenarista i reditelj ovog filma Hajao Mijazaki () važi za jednog od uspešnijih i na svetskom nivou poznatijih anime autora čiji su brojni filmovi (Princess Mononoke, Castle in the Sky, My Neighbor Totoro, Porco Rosso  itd) odlično prihvaćeni kako od strane publike, tako i od kritičara. Vrhunac njegove karijere je upravo ovaj film koji je 2003. godine osvojio Oskara za najbolji animirani film.Spirited_Away_poster

Fabula filma je vrlo jednostavna. Devojčica Čihiro (Chihiro) sa svojim roditeljima putuje automobilom do njihovog novog doma. Međutim na jednom skretanju nailaze na naizgled napušteni luna park. Ispostavlja se da mesto nije napušteno već predstavlja ulaz u paralelni svet u kojem obitavaju mnogobrojni duhovi na čelu sa vešticom Jubabom (Yubaba). Pošto su naneli uvredu duhovima tako što su pojeli njihovu hranu Čihirini roditelji su kažnjeni tako što su pretvoreni u svinje, a devojčica je primorana da ostane zarobljena u tom svetu pokušavajući da spasi svoje roditelje boreći se protiv Jubabe i njenih sluga.

Iako zaplet deluje jednostavno i predvidivo to filmu ne umanjuje vrednost gledanja, niti njegov kvalitet. Ceo svet ovog filma je uradjen vrlo maštovito sa mnogobrojnim neobičnim pojavama i stvorenjima koja oličavaju stanovnike sveta duhova inspirisanih japanskom šintoističkom tradicijom kamija (kami) po kojoj svaka živa i neživa stvar ima duh u sebi. Crtež je lepo odrađen, šarenoliko sa puno boja, ali nimalo kitnjasto bez drečavih nijansi, a animacija je glatka i tečna. Muzika je takođe adekvatno uklopljena i na lep način upotpunjuje doživljaj i atmosferu neobičnog sveta. Ako bi se moralo porediti sa nečim, ovo ostvarenje možda najviše podseća na kombinaciju Alise u Zemlji čuda, prvenstveno zbog snolikog i nadrealnog sveta u kome se Čihiro našla, i Čarobnjaka iz Oza, zbog veštice Jubabe protiv koje se mala junakinja bori na razne moguće načine tokom celog filma kako bi izbavila sebe i svoje roditelje. Na sve ovo treba dodati osobenosti japanske tradicije i kulture koji ovo delo cine još specifičnijim, a i mističnijim pogotovo nama, evropskoj publici, kojoj ta kultura uglavnom nije previše bliska.

Ukoliko do sada niste dali šansu anime filmovima da vam se dopadnu, ovo je možda prava prilika da pokušate da se upoznate sa jednim od najpoznajitih proizvoda japanske kulture. Ova nadrealna bajka sa puno topline koju može da gleda cela porodica s obzirom na univerzalne poruke koje nosi svakako predstavlja jedno od najvažnijih dela animacije, a i filmske umetnosti uopšte.

Ocena: 9/10

 autor recenzije: Daniel Krsićspirited_away_09

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

 1. Siniša Stajić

  Uz Akiru, po mom mišljenju, najbolji manga crtani film svih vremena.

 2. Бранко

  Манга цртани филмови не постоје. Манге су јапански стрипови а аниме су јапански цртани филмови (у то спада и екранизација манги).
  Елем. ово је изузетно остварење. Препоручио бих још и овај аниме Grave of the Fireflies (http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=332) који је сигурно једна од најпотреснијих ствари са којом сам се сусрео у свету филма.

 3. sCAR

  Konačno anime. Overite Perfect Blue i Jin Roh za malo odraslije teme.

 4. Katherine

  Predivan film! Poucan, mastovit i likovi su savrseni, nijedan lik nije dobar ili los, to je ono sto najvise volim u japanskim crtacima.