Amores Perros (2000)

Ugušena i preplavljena sapunicama, prostim temama i lošom i izveštačenom glumom, meksička kinematografija zamirala je do pojave tri režisera: Alfonsa Kuarona (), Alehandra Gonzalesa Injaritua () i Giljerma del Tora (). Alehandro Gonzales Injaritu započeo je svoju karijeru ostvarenjem “Amores Perros”, sa kojim pored toga što je “otkrio” sada već dobro poznatog meksičkog glumca Gaela Garsiju Bernala (), uspeo je i da patentirao jednu pripovedačku tehniku “preplitanja različitih priča” koja će tokom narednih godina postati izuzetno popularna u svetu filma.Amores_perros_poster

“Amores Perros” nam pripoveda tri priče koje povezuje saobraćajna nesreća. Prva priča govori o Oktaviju koji je nesrećno zaljubljen u Suzanu, ženu svog brata. Da bi osvojio njeno srce Oktavio pokušava razne stvari, čak se upliće i u kriminalne radnje kako bi zaradio novac. Sledeći segment govori o ljubavi između Valerije i Danijela koja počinje tragično da se urušava posle saobraćajne nesreće u kojoj Valerija ostaje invalid. Poslednji deo posvećen je El Čivu, bivšem robijašu, beskućniku koji bezuspešno pokušava da ostvari kontakt sa davno izgubljenom ćerkom.

Ove tri naizgled potpuno različite priče, odlično su izbalansirane i zapravo povezane kroz emotivna stanja glavnih protagonista. Svi likovi se na svoj način suočavaju sa gubitkom, žaljenjem i krivicom zbog stvari koje su neki izgubili svojom krivicom, a neki sasvim slučajno. Film “Amores Perros” na izvrstan način pokazuje koliko ljudi umeju da budu surovi prema životinjama i jedni prema drugima. Takođe, ono što je ovde izuzetno interesantano jeste koliko je metaforično opisana sličnost između pasa i njihovih gazda,. Na ovo posebno obratite pažnju u segmentu o El Čivu, koji je možda i najpotresniji od ove tri priče.

Gluma je zaista izvanredna, a pored Gaela Garsije Bernala izdvojila bih još fantastičnog Emilija Ečevariju () koji tumači El Čiva. Takođe treba upozoriti da film obiluje surovim scenama borbi pasa, ali naravno, imajte u vidu da niti jedna životinja nije povređen tokom snimanja. Uzevši u obzir da je ovo prvo igrano dugometražno ostvarenje Injaritua, treba pohvaliti i zanimljive kadrove koji u određenim momentima stvaraju osećaj da likove “prisluškujemo” iza vrata.amores-perros-segment-three

“Amores Perros” ima zaista mnoštvo kvalitetnih faktora. Ono što je možda najbitnije jeste to da Inaritu uspeva tokom čitavog trajanja svog prvenca da nas drži u konstatnoj neizvesnosti, ne dajući nam da uđemo u patern ponašanjanja njegovih subjekata i predvidimo neku njihovu buduću odluku. Monohromni izgled ispunjen izbledelim, skoro ispranim bojama daje filmu dodatnu dimenziju i znatno pomaže pri stvaranju odgovarajuće atmosfere za ovaj izvrstan i vrlo uzbudljiv epizodičan narativ.

Na trenutke surove i mučne, ove tri priče vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Obavezno pogledajte debitantski dugometražni igrani film jednog od trenutno najcenjenijih meksičkih filmskih profesionalaca.

ocena: 9/10

autor recenzije: Sandra VujoševićAgNOo

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

12 Comments

  • Miša Tumbas

   Mojih isto! Amores perros, 21 grams, Babel… Majstor svog zanata!

 1. Nemanja

  Film je odlican,jedan od mojih omiljenih,Gael Garcia Bernal je odlican glumac,koji poseduje neku harizmu.:)

 2. sloba

  Hvala Sandra na recenzijama filmova sa spanskog govornog podrucija, posto sam veliki ljubitelj istih. Ima zaista da se izdvoji dosta dobrih naslova. Sto se tice ovog filma, zaista fenomenalan, kao i svi filmovi Alehandra Gonzalesa Injaritua koji mi je omiljeni reziser. Amores perros je po meni njegov najbolji film, i uopste najbolji meksicki film koji sam gledao, a sigurno jedan od najboljih filmova uopste.

 3. dr,b

  Brutalan film !!! Obavezno pogledati!!!

 4. bakiyu

  Maestralan, prikiva za ekran, ostavlja bez daha…
  Obavezno ga pogledati, a zatim i ostala dva iz "Trilogije smrti", 21 Grams i Babel!
  Svi su odlični, ali ipak "Pasji život" je za klasu bolji.

 5. Ivan

  Odličan film sa puno originalnosti i nepredvidljivosti.Na magičan način drži pažnju non-stop.Volim ovakve filmove i okruženja.

 6. Pingback: Kakav je film? » Birdman – The Unexpected Virtue of Ignorance (2014)

 7. backo

  Slazem se sa recenziom…Odlican film…