The World’s End (2013)

“The World’s End” predstavlja treću kolaboraciju na filmu Edgara Vrajta (), Nika Frosta () i Sajmona Pega (), trija koji nam je doneo sada već kultne naslove kao što su “Shaun of the Dead” i “Hot Fuzz“. Baš kao što to biva slučaj i u njihova prethodna dva ostvarenje, ova trojka uzima još jedan popularni sci-fi/horor koncept koji je toliko već mnogo puta ranije izrabljivan i pokušava da ga umiksuje sa njihovim humorom tako da iako u suštini deluje isto, ipak dobijemo nešto potpuno novo i originalno.The_World's_End_poster

Priča filma se centrira oko pet prijatelja koji se posle 20 godina pauze ponovo okupljaju u njihovom rodnom gradiću u nadi da ispune svoj dečački san i u jednoj večeri u svakom pabu popiju po cugu. Međutim, ono što oni ne znaju jeste da se njihov zavičaj prilično promenio od njihove poslednje posete i da će se u roku od svega nekoliko sati naći u situaciji da se bore kako sebi za žive glave, tako i za egzistenciju svih ljudi na planeti.

“The World’s End” je zaista dosta obećavao preko svojih promotivnih materijala, mada nisam siguran da je na kraju baš uspeo da doraste očekivanjima. Iako još jednom poseduje odličnu hemiju između aktera na ekranu, mislim da su ovog puta Peg i Vrajt prilično zakazali sa razvojem i odnosom likova. Nekako fali to uverenje da su ovi momci zapravo ikada ranije bili drugari. Svaka interakcija između glavnog dua Peg/Frost je kao nešto što se može čuti i videti u latino-američkim sapunicama. Iako se vidi da se Vrajt prilično trudio da svakom članu ove petorke da dovoljno prostora da ga lepo upoznamo, jednostavno niti jedan lik nije dovoljno poseban, niti “relatable” da bi formirali bilo kakvu dublju konekciju s njime. Doduše, svaki lik ima “svoj momenat”, mada je i to bilo previše generično.

Ok, u neku ruku mogu i da oprostim to što nemamo “lepo popločan” ulazak u drugi čin, već smo nasilno ubačeni u jurnjavu (hajde kao, iznenadni tvist), ali zaista mi je teško da se pomirim sa očajnim dizajnom “robota”, pogotovo  još kada i CGI uđe u priču. Ono što mi izuzetno fali u “The World’s End” jesu ti izuzetno duhoviti dijalozi i rasejani, ali opet vrlo dopadljivi likovi koji su obeležili prethodna dva filma ove ekipe. Humor je dosta slab i stiče se utisak da su Vrajt i Peg ovaj scenario prilično otaljali. The-Worlds-End-DI

Naravno, ima ovde i dobrih faktora. “The World’s End” je zaista čitavom dužinom svog trajanja vrlo uzbudljiv i ispunjen lepo koreografisanim akcionim scenama. Kadrovi su kvalitetni, isto tako i fotografija, a gluma, kao što je i bilo za očekivati, na vrhunskom nivou. Sajmon Peg je definitivno prva zvezda ovog asambla, mada ne mogu reći da je Nik Frost nešto drastično lošiji od njega. Njihova hemija je opet sjajna na ekranu, samo su ovog puta likovi i dijalozi prilično jeftini. Odličan posao obavio je i Martin Frimen () koji je redovan gost u Vrajtovim projektima. Treba napomenuti i prisustvo Pirsa Brosnana () koji se lepo snašao u svojoj epizodnoj roli.

“The World’s End” prilično pada u poslednjem činu, pogotovo kada se akteri susretnu lice u lice s “negativcem”. Tu zaista Vrajt gubi kontrolu i preplavljuje scenu nepodnošljivim i jako izlizanim dijalozima. Ni sama završnica filma nije nešto preterano sjajna, ali je prihvatljiva.

Iako sam se zaista očajnički trudio da mi se dopadne i da nađem opravdanja za sve moguće nedostatke, teška srca ipak moram da napišem da je “The World’s End” dosta slabiji film od  “Shaun of the Dead” i “Hot Fuzz“. Iako gledljivo, najnovije ostvarenje Edgara Vrajta je daleko ispod onog nivoa na koji nas je on navikao.

Ocena: 5/10the-worlds-end-1024x768

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

9 Comments

  1. crna lampa

    5/10??? Kako to? Film nisam gledao ali vidim da je dobio odlicne ocene. U predhodna dva filma sam uzivao, urnebesni su.
    Inace, kad pre si ga pogledao? Vidim nema ga u bioskopu ni na internetu.

  2. crna lampa

    5/10??? Kako to? Film nisam gledao ali vidim da je dobio odlicne ocene. U predhodna dva filma sam uzivao, urnebesni su.

    • Ja isto obožavam prethodna dva njihova filma (što se vidi u tekstu) i da, isto sam čitao razne hvalospeve, ali eto, napisao sam šta smatram kao lošim faktorima.

  3. Бранко

    Углавном се слажем са критиком а нарочито са делом о односу некадашњих другара који је стварно површно одрађен. Такође су ми глумци (осим главног дуа) доста неубедљиви и пре су за неку трочасовну француску драму него за sci-fi комедију.
    Много сам више очекивао.

  4. nashknight

    Wright se transkribuje kao Rajt, ne Vrajt

  5. Pingback: Kakav je film? » This Is the End (2013)

  6. Frank Drebin

    Ne slazem se sa kritikom, ali dobro, svako ima pravo na svoje misljenje…meni je film sjajan, i, mada je "Kornet" trilogija mozda zasluzila bolje finale, posle neverovatnih Hot Fuzz i SotD, mislim da je ovaj film sasvim prihvatljiv, sigurno nije "petica"…definitivno si u pravu sto se tice razvoja likova, i istina nedostaje malo hemije medju glavnim protagonistima, ali po meni to su jedine zamerke koje se mogu uputiti ovom filmu…duhovit, brz, inteligentan, zanimljiv, uobicajeno cudan, sa malcice satire i drustvene kritike… jako cenim Rajt – Peg – Frost trio i sve sto su uradili do sada, zbog ovog filma jos i vise…