Rush (2013)

Iako se iz prvog kadra moglo videti da će novo ostvarenje Rona Havarda () biti ništa drugo nego dvočasovno merenje reproduktivnih organa između dva kultna imena Formule 1, opet sam nekako osećao obligaciju da ovom filmu pružim šansu jer i pored svih promašaja koje je američki reditelj zaređao, opet nekako poštujem njegov rad i gajim znatiželju prema svakom narednom projektu koji će snimati.Rush_movie_poster

Radnja filma “Rush” se odvija za vreme sedamdesetih godina prošlog veka, u periodu tzv. “zlatnog doba” Formule 1, i fokusira se na jednom od najvećih i najžešćih rivalstava u ovom sportu. Mi u ovom filmu, inspirisanom po istinitim događajima, pratimo naticanje između Nikija Laude i Džejsma Hanta, dvojice klutnih vozača, koji su se 1976. godine kako na stazi, tako i van nje, borili za titulu ultimativnog pobednika.

Pored toga što su oba takmičara beležili fantastične rezultate, ono što dodatno čini ovo rivalstvo interesantnim i vrednim ekranizovanja,  jeste to što su naši protagonisti u potpunosti različiti u svim pogledima života. U duhu najpopularnijih stereotipa o austrijancima, mi vidimo Laudu kao jednog sistematičnog, hladnog i izuzetno posvećenog čoveka koga apsolutno ništa drugo ne zanima u životu osim da bude najbolji u svom poslu. Nasuprot njemu, Havard nam prikazuje Džejsa Hanta kao jednog lepuškastog mladića koji je textbook primer razuzdanog plejboja. Iako deluju kao potpuno nespojivi u bilo kakvom scenariju, naša dva aktera dele jednu krucijalnu karakteristiku, a to je da su spremni da učine i rizikuju sve samo da bi ostvarili svoj cilj.

Što se tiče samog scenarija, on je dosta prazan i oslanja se na jeftine paterne. Tokom čitavog filma mi smo izloženi sledećoj konstrukciji: scena seksa (ili trenutka posle seksa), scena trke, scena rasprave i deljenja raznih opaski između Laude i Hanta, i tako u krug, doduše sa povremenim prekidima. Dijalozi su dosta holivudski, isto tako i opis likova, tako da u ovom komadiću konstrukcije nikako ne treba očekivati nešto više od onoga što nam velike producentske kuće već godinama u nazad serviraju.

Kada već analiziramo tehničke segmente filma, moram da napišem da nisam baš zadovoljan, režijom i montažom. Havard tokom filma koristi jako puno krupnih kadrova koji su konstatno ispresecani brzim rezovima. Iako jeste ideja filma da dočara eksplozivnost života vozača Formule 1 na stazi i van nje, nekako smatram da nam je reditelj uskratio da se  zapravo posvetimo sceni i fokusiramo na brojne detalje koji se u njoj nalaze. Havard apsolutno ne dozvoljava svojoj publici niti malo da sama istražuje , već se trudi da apsolutno manipuliše pažnjom gledalaca. Doduše, nije sve tako crno – fotografija je ipak izvrsna.

Što se tiče glume u filmu, ona je na zadovoljavajućem nivou. Kris Hemsvurt () i Daniel Brul () su korektno odradili svoj posao i smatram da su uspeli da dočaraju specifičnost odnosa koji su Lauda i Hant imali. Niko se od ostatka glumačke ekipe nije nešto preterano istakao da bi ga sada pominjao. Olivia Vajd () ima određenu epizodnu rolu, mada je njen doprinos, kao i sam lik kojeg tumači, prilično nebitan.

Iako sam napisao ovde zaista dosta negativnih stvari o novom Havardovom ostvarenju, kada se pogleda krupna slika, “Rush” iako faličan, je u principu jedan vrlo interesantani dinamičan film koji neće oduševeti, ali opet neće ni razočarati. Novo ostvarenje Rona Havarda je svakako vredno vašeg vremena i pažnje.

Ocena: 7/10RUSH

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

 1. Milosss

  Haha trbalo bi da ocena za film bude nekako skrivena,pa da se otvori na kraju procitane recenzije,bilo bi zanimljivo pogadjati na osnovu procitanog koja je ukupna ocena…:) Ja bih recimo po recenziji mislio da je ovo 3, 4 max…:)

  • Zare

   Sad sam ga odgledao….meni je do j! 🙂

 2. Cole

  Što se recenzije tiče, nemam šta ni da dodam ni da oduzmem.
  Usaglašavam se sa svime što je napisano, samo po odgledanom filmu,
  što se ocene tiče, i sveobuhvatnom utisku tiče, moja ocean je 8/10.

 3. Mika

  Postoji dosta vrhunskih scena koje ce neki smatrati epskim i dubokoumnim. Film je ispunio svoje obecanje, obavezno pogledati!

 4. Milos

  Film je bolji nego sto sam ocekivao da ce biti, tj. pozitivno me je iznenadio… Sasvim dobar film, zabavan iradnja drzi paznju sve vreme..
  I moja ocena 7/10

 5. Ivan

  Korektno i tehnički dobro uradjen film bez nekog većeg udubljivanja u priču i dijaloge što je pomeni OK s obzirom na vrstu filma i temu koju obradjuje. Brzi sport i brzi život.Pogledati u 60 fps,i ko voli ovakve filmove neka obavezno pogleda i film Grand Prix (1966) i to originalnu verziju pošto je film sniman čuvenom Super Panavision 70 mm kamerom.