Captain Phillips (2013)

Veliki broj ljubitelja filma Toma Henksa () doživljava kao jednu od najvećih holivudskih zvezda svih vremena, što je sasvim legitimo jer je ovaj glumac pored brojnih fenomenalnih performansa, tokom svoje dugogodišnje karijere vrlo inteligentno birao projekte u čijoj će realizaciji da učestvuje. Henks je za nešto više od 30 godina bavljena ovim poslom uspeo da potpiše svoje ime ispod takvih naslova da je sasvim realno reći da njegov doprinos ovoj umetnosti, dobro, sada već biznisu, nikada neće biti zaboravljen.Captain_Phillips_Poster

Naravno, treba svakako napomenuti da nikako nije lako živeti sa ovakvom reputacijom jer se od svakog njegovog sledećeg pojavljivanja na velikom platnu sve više i više očekuje. Pošto spadam u tu grupu ljudi koja slepo prati rad ovog američkog glumca, odlučio sam se bez preterano mnogo razmišljanja da iskoristim prvu priliku koja mi se ukaže da pogledam novi njegov film.

Inspirisana po istinitim događajima, priča filma “Captain Phillips” ekranizuje zastrašujuće sekvence koje su se odvile u aprilu 2009. godine na brodu MV Maersk Alabama, gde je naoružana grupa somalijskih pirata uzela u zatočeništvo kapetana Riča Filipsa i njegovu posadu.

Pošto nažalost nisam ispratio ovu priču kada je bila aktuelna, ne mogu da tvrdim koliko je adaptacija verna istinitim događajima, stoga ću zanemariti ove detalje i krenuti da se bavim filmom kao da se ne oslanja na nešto što se zapravo desilo.

“Captain Phillips” nudi tačno ono što i obećava u svojim promotivnim materijalima – izuzetno uzbudljivi triler sa sjajnom glumačkom ekipom. Reditelj Pol Gringras () je vrlo inteligentno pristupio realizaciji ove priče i potrudio se da joj da što realističniji izgled, da po svom vizualnom identitetu stvori iluziju kao da gledamo dokumentarni film. Gringras je veliki broj scena u ovom filmu snimio kamerom iz ruke koja iako nije u baš svakom momentu uspela baš najbolje da zabeleži momenat koji je reditelj hteo, je definitivno uspela da stvori tu atmosferu nesigurnosti i panike s obe strane.

Prema onome što sam uspeo ovde da vidim, sa punim samopouzdanjem mogu da izjavim da je Bili Rej () napisao sasvim korektan scenario za ovaj film. Svi likovi su dosta interesantni i bogati, a sam protagonista, iako se od starta vidi da će on biti taj koji će okrenuti situaciju, dosta prizeman i realan, što samo dodatno uvećava njegovu žrtvu i herojske ispade. Pored nekoliko usiljenih fraza koje su nepotrebno ponavljane i par “America, fuck yeah” momenata, Bili Rej uspeva priču da održi u dosta realnim crtama, što nam omogućuje da se vežemo za likove i situaciju u kojoj se nalazi.Captain-Phillips-2013-Movie-Box-Office-Collection-Earning-Report

Kao što sam gore napomenuo, gluma je sjajna u filmu. Pored fantastičnog Toma Henksa koji je još jednom briljirao na velikom platnu i pružio toliko snažan i emotivan performans, želeo bih još da istaknem i pohvalim na sjajno obavljenom poslu ekipu koja je glumila somalijske pirate. Iako su potpuni anonimusi, ovi momci su se sasvim solidno nosili sa holivudskim profesionalcima.

“Captain Phillips” je genijalan film koji i pored nekoliko usiljinih fraza, dijaloga i loših kadrova uspeva na kraju da ostavi izuzetno snažan utisak. Obavezno pogledajte ovaj uzbudljivi triler!

Ocena: 8/10Review-Captain-Phillips-1

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

11 Comments

 1. dr.b

  Odlican je Kapetan…od mene osmica…

 2. Tomica

  Od mene desetka .. opasan film

 3. vesko

  voleo bih recenziju filma izgnanik sa Tom Henksom u glavnoj ulozi

 4. Mislim da je ovo jedina recenzija na ovom sajtu s kojom se ne slažem 🙂 Na stranu što mi je Tom Henks užasno antipatičan, ono što mi nije jasno je zašto bi veliki teretni brod išao u zonu za koju se zna da vrvi od pirata bez ikakve zaštite, nekih naoružanih ljudi, specijalaca, policajaca, šta znam? I kako je moguće da tri ili pet Somalijaca u gumenom čamcu otme onoliku brodinu… Potpuna glupost.

 5. Doc

  Naivan i glup film.Posto u njemu glumi Tom Henks to izvlaci celu pricu,radnju,glumu i podize ga u nebesa ka gravitaciji,terajuci ljude da razmisljaju i da prihvate kako su ovakvi filmovi misaoni,mastoviti projekti,a ne cista holivudska sranja.

 6. Ivan

  Po meni najveći nedostatak filma je izbor Toma Henksa za ulogu kapetana.On je sjajan glumac ali za neke nestandarne uloge,neobične likove,neobične filmove, da ih sada ne nabrajam.Ja njega doživljavam na taj način i kada ga vidim u ovoj i sličnim ulogama to mi toliko izgleda smešno, neubedljivo i naivno.Inače film nije loš i baš ta forma filma da izgleda kao dokumentarni film od glumaca iziskuje jednu posebnu vešrinu glume ili možda njeno odsustvo.Previše malo prostora za glumu Toma Henksa kome treba slobode,genijalnih momenata,varijacija i nerealnosti.

 7. Saša Đorđević

  Danas sam gledao film. Prilično je dosadan, iako volim da gledam Henksa i Gringrasa. Suviše je predvidljiv, uspavao sam se u jednom trenutku.