Savetnik – The Counselor (2013)

Od kada su velike producentske kuće krenule veštački da utiču na rejting određenih naslova na IMDB-u, sistem vrednovanja na ovom sajtu je izgubio svaki mogući kredibilitet. Uticati na ocenu na IMDB-u zaista nije teško. Sve što treba da uradite jeste da posedujete email adresu, registrujete se na sajt i date svoj glas. Pošto ova adresa ima bizarno veliku posetu, jasno je da vi kao filmadžija imate benefit od toga ako vam se projekat bolje kotira, te ne vidite nikakav problem u tome da uložite određeni novac i pumpate dobre ocene koje će srednji prosek glasova dići na veću cifru. Rekavši ovo, odlučio sam se da pogledam “The Counselor” iako je već prve nedelje dosta slabo bio ocenjen na ovom sajtu. Kao ljubitelj svih prethodnih adaptacija romana Kormaka Mekartija (), nisam mogao tek tako lako da otpišem “The Counselor” iako sam na loše komentare o istom nailazio na svim mogućim sajtovima koji se bave filmom.The_Counselor_Poster

Rađen u režiji čuvenog Ridlija Skota (), “The Counselor” priča priču o izuzetno uspešnom advokatu koga saradnja sa određenim visokokotirajućim dilerima droge dovodi u situaciju da mora da se pored sopstvene glave, brine i za život svoje nove verenice.

“The Counselor” je na papiru imao sve elemente koji su trebali da ga učine vrhunskim filmom – izvanrednu glumačku ekipu sastavljenu od trenutno zvučnijih imena u Holivudu, iskusnog reditelja koji je svoje ime potpisao na dosta kultnih filmova, odličan  roman čiju adaptaciju u scenario radi sam autor istog. I pored svega ovoga navedenog, “The Counselor” je usmesto vrlo napetog i uzbudljivog trilera, uspeo da pruži prilično maglovit proizvod čiji kvalitet neverovatno oscilira iz scene u scenu.

Po meni najveći problem ovog filma zapravo leži u samoj ideji reditelja i scenariste da žrtvuju koherentni narativ zarad stvaranja intenzivnijeg osećaja misterije. Iako je u ovom žanru uvek bilo interesantno kopati po dokazima i cimati se da dođemo do rešenja pre nego što nam ga sam tvorac ponudi, smatram da je Ridli Skot samim time što većinskim delom toliko mnogo stvari drži u mraku dobio potpuno drugačiji efekat nego što je želeo. Ovde jeste bila primarna ideja da se izađe iz klasičnog stila pripovedanja i da umesto tradicionalnog prepričavanja događaja, reditelj i scenarista nam zapravo pokažu šta se dešava, ali kao što sam već gore bio napisao, smatram da ta ideja baš i nije najbolje realizovana.

Skot ovde sve likove drži u magli. Svaki od aktera na ekranu je apsolutno misteriozan, čak ni o samom protagonisti ne znam nešto previše. Problem sa ovim jeste što posle izvesnog vremena na sve aktere gledamo apsolutno sterilno, te nam stvara problem da se zapravo udubimo u film i formiramo nekakvu konekciju, odnosno odlučimo se za koga ćemo zapravo da navijamo i sa čijim problemima ćemo da se saživimo.

Iako je Kormak zaista genijalan novelista, smatram da njegov prvi scenario i nije baš nešto preterano dostojan  njegovog imena. Što se tiče samog pisanja, kvalitet projekta “The Counselor” izuzetno oscilira. Neki dijalozi su potpuno genijalni, dok su drugi izuzetno teški, suvoparni i nepotrebni. Isto važi i sa samim scenama, ali naravno tu krivicu više pripisujemo Ridliju Skotu.

“The Counselor” je sa tehničke strane zaista impresivan. On poseduje mnošto sjajnih kadrova, a sama fotografija tokom čitavog filma je fenomenalna. Što se tiče glumačke ekipe, najslabiji utisak je definitivno ostavio Majkl Fasbender (), koji je inače vrlo pouzdan glumac. On jednostavno nije bio dovoljno interesantan da bi bio nosilac većeg težišta filma. Kamerun Dijaz () je u potpunosti iznenadila koliko se dobro uklopila u ulogu Malkine. Treba svakako pomenuti i doprinos Havijera Bardema () i Breda Pita () koji iako nisu briljirali su opet bili dovoljno kvalitetni da održe makar neki nivo pažnje kod publike.

“The Counselor” je jedan izuzetno smeo i drugačiji, a opet u isto vreme i vrlo problematičan film koji nije uspeo da kapitalizuje na talentu svih ovih izuzetnih filmskih profesionalaca koji su radili na njegovoj realizaciji. Iako ima nekoliko fantastičnih momenata, nažalost, ovaj film ću definitivno pamtiti kao najgoru adaptaciju nekog Kormakovog romana.

Ocena: 6/10the-counselor-trailer-all-star-cast-03

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

11 Comments

 1. Srle

  Odlicna recenzija, kad sam izasao iz bioskopa nisam znao sta da mislim o filmu. Nije dobar a nije ni los, kao da nesto fali.

 2. Natasa

  posle sat vremena filma vec sam znala kako ce ko da zavrsi. Nema ni trunke neizvesnosti. Tako je I bilo. NAjgori film koji sam gledela u poslednje vreme. Mrzim kada sa puno ocekivanja odem da pogledam film jer je reziser covek kojem se divim, igraju dobri glumci I onda…pozelis da izadjes iz bioskopa. Da sam bar verovala oceni na IMDB

 3. Janko

  Film je uzasan, odlicno si ga opisao, iako sam procitao juce tvoju recenziju otiso sam u kino i pruzio mu priliku i naravno strasno se pokajo.

  Mozda najgori i najnesadrzajniji film koji sam ikad gledao.

 4. Gost

  Još je i dobra ocena kakav je film. Išla sam u bioskop sa vrlo malo očekivanja od filma, a on je uspeo i to da pobije. Sem dobrih glumaca nema šta za videti. Nepotpuno, praznjikavo.

 5. luka

  ne slazem se sa misljenjem o IMDB ocenama, mislim da su ocene sasvim realne, sve je stvar ukusa al slazem se vise-manje sa svim njihovim ocenama

 6. Viktor

  Odavno nijesam gledao gori film, totalno razočarenje, očekivao sam nešto dobro, ali već posle pola sata sam počeo da se vrpoljim na sjedištu u bioskopskoj sali. moja preporuka – zaobiđite ovaj film..

 7. Pingback: Kakav je film? » 12 Years a Slave (2013)

 8. Viki

  Najgluplji i najdosadniji film ikada.

 9. Pingback: Što gledati? Pet filmova preporuke! VOL II

 10. Ivan

  Filmu nedostaje fluidnost, soldne scene ali nepovezane, Netipična ali dobra uloga Kamerun Dijaz .Potvrda da obećavajući scenario nije uslov da i film bude dobar.