The Bling Ring (2013)

Oskarovka Sofija Kopola (Sofia Coppola) se oduvek izdvajala specifičnim filmovima koji su više naklonjeni ženskom delu publike, ali koji istovremeno imaju i interesantan umetnički karakter. Ovaj njen najnoviji projekat se izdvaja od onoga što smo navikli od nje, prvenstveno po tome što u njemu ne postoji zabavna doza, a i umetnička crta je pod velikim znakom pitanja.The_Bling_Ring_poster

Film je snimljen po dodatku ženskog magazina Vanity Fair u kome je Nensi Džo Sejls () napisala tekst o ekipi po imenu The Bling Ring koja je upadala u domove svetski poznatih zvezda i krala pojedine komade odeće i nakita. Tim čine četiri devojke i jedan momak, sa tim što su im se povremeno priključivali i prijatelji iz škole. Domove su birali tako što su na internetu tražili zvezde koje će biti daleko od svoje kuće i zatim su, najčešće neometano, provaljivali unutra. Naravno, kako to obično biva sa kleptomanijom, vremenom se potreba i navika za krađom i provaljivanjem sve više i više povećavala, što je na kraju i dovelo do njihovog hapšenja.

Prva stvar koja se da zaključiti tokom gledanja jeste da ovaj film jednostavno nema scenario. Čitava radnja se sastoji od nasumice nabacanih scena, jer je glavni akcenat bačen na sekvence zabavljanja ekipe po tuđim kućama. Osim toga, film presecaju momenti žurkanja sa većim dozama alkohola i droge, kao i česta presvlačenja i opsednutosti novim modnim trendovima. Hemija između likova ne postoji, njihova karakterizacija je minimalna, dok devojke, sa izuzetkom svima poznate Eme Votson (Emma Watson), skoro u potpunosti liče jedna na drugu, i sa fizičke i psihičke strane.

Dijalozi su totalno nebitni i, slobodno se može reći, u potpunosti nepotrebni. Niti utiču na radnju, niti pomoću njih nešto saznajemo i otkrivamo. Umesto toga likovi se prikazuju kao ultra-snobovi puni egocentričnosti i samopouzdanja, osim muškog člana bande, koji je krajnje smešan i patetičan sa svojim razlozima za priključenje ekipe. Sa takvim likovima se ne može previše udubiti u radnju, tako da je prvenstveni cilj, da film drži pažnju, promašen već posle nekih desetak minuta. Ono što je kuriozitet jeste da je najbitniji deo, suđenje i izricanje kazni, obavljen za svega minut-dva.

Gluma u filmu je, blago rečeno, užasna. Ema Votson je jedan od razloga što ovaj film nije proglašen potpunim promašajem i to ne zbog kvaliteta glume, nego što joj je uloga potpuno drugačija od one na koju smo navikli od nje. Istina je da glumcima scenario nije dao previše prostora da se razmahnu i prikažu šta znaju, ali su svi krajnje neubedljivi i bledi u onome što čine.

Činjenica je da je ovaj film neka vrsta metafore od praznim wannabe životima mladih američkih bogataša, ali je ta metafora prikazana veoma loše. Ukoliko vas zanima društvena kritika o američkog mladeži bolje pogledajte Spring Breakers, koji, iako takođe nije ubedljiv, deluje kao remek-delo naspram ovog filma.

Ocena: 2/10

 autor recenzije: Siniša Stajićthe-bling-ring_emma-watson-01

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

3 Comments

  1. Vic_Mackey

    Da li možeš da uradiš recenziju za film Bad Lieutenant?

    Unapred zahvalan,
    stalni čitač 🙂