The Wackness (2008)

Svake godine dešava se da propustimo po nekoliko filmova koji prođu ispod radara, ili zbog loseg marketinga ili iz nekog razloga nemaju definisanu ciljnu grupu i publiku. Neka od ovih ostvarenja uspevaju da nas pozitivno iznenade svojom originalnošću i kvalitetom. Jedan od takvih filmova jeste sigurno i The Wackness, reditelja i scenariste Džonatana Levina (), poznatog po ostvarenju “50/50” iz 2011.Wacknessposter

Priča filma vrti se oko maturanta Luka koji provodi svoje poslednje leto pred koledž prodavajući marihuanu u Njujorku. Jedna od njegovih glavnih mušterija je psihijatar Dr. Skvajers sa kojim Luk kroz priču postaje prijatelj. Oni provode dane razgovarajući o životu, posebno o Lukovom trenutnom polu-depresivnom stanju, zbog porodične situacije i nesrećne ljubavi. Luk se u međuvremenu zaljubljuje u pastorku Dr. Skvajersa, Stefani i tada stvari počinju da se komplikuju.

“The Wackness” na prvi pogled deluje kao vrlo jednostavna komedija, ali je zapravo dosta slojevita drama o odrastanju, prijateljstvu, ljubavi i vernosti. Levin je scenario za film delimično zasnovao na svom životu, posebno onaj deo o Stefani, za čiji lik je rekao da je baziran na više njegovih bivših nesrećnih ljubavi.

Glumačka ekipa je i više nego dobra, a predvode je Džoš Pek () koji je odličan kao melanholični Džoš. Pored sjajnog Peka, mi ovde imamo i Bena Kingzlija () u ulozi lucidnog Dr. Skvajersa koji se nalazi u krizi srednjih godina i Oliviju Trilbi () kao Stefani. Treba spomenuti i sjajnu sporednu rolu Femke Jensen (), koja igra nezadovoljnu i mrzovoljnu gospođu Skvajers, kao i Metodmena () kao Persija, Džošovog glavnog dilera sa urnebesnim jamajčanskim naglaskom.

Još dve stvari čine ovaj film posebnim. Prva – grad Njujork čiji slikoviti svakodnevni život od Central Parka, preko Bruklin bridža do njegove karakteristične subkulture, grafita i načina oblačenja daju ovom ostvarenju posebnu atmosferu. Druga i najvažnija jeste njegova muzika. Radnja filma dešava se u leto 1994. godine, jedne od antologijskih godina u istoriji hip-hop muzike. Godine kada je izasao legendarni Illmatic  Nas-a i kultni Ready to Die od The Notorious B.I.G.-a, koji se više puta spominje tokom filma kao nova mlada nada Hip-Hop muzike. Pored pesma spomenutih Nas-a i Biggie-ja, možete još čuti i A Tribe Called Quest, Wu Tang Clan, Krs One-a, Craig Mack-a i druge izvođače koji su oblikovali istoriju rap muzike i hip-hop kulture uopšte. Skoro svaka od ovih numera povezana je na neki način sa radnjom, odnosno emotivnim stanjem protagoniste. Preporuka za ovo, neopravdano, zanemareno ostvarenje, koje svakako zaslužuje vašu pažnju.

It used to be you could lick a sheet of acid, hold up a band, fuck a whore in Times Square without anyone batting an eyelash. Now, one blunt, we’re in the clink. This whole city’s fucked!

Ocena: 8/10

autor recenzije: Sandra Vujošević2008_the_wackness_010

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

  1. lubuuu

    hvala, hvala, hvala na ovoj recenziji! odlican ali malo poznat film sa neverovatnom muzikom! toplo bih ga svima preporucila 😀

  2. miljan

    Fenomenalan film, tacno sam ponosan sto je neko uradio recenziju ovog filma.