47 Ronin (2013)

Priča o četrdeset sedam Samuraja koji su početkom 18. veka tragali za osvetom svog nepravedno nastradalog gospodara je jedan od najpoznatijih primera bušida (samurajskog kodeksa ponašanja). Ovaj legendarni čin je već nekoliko puta ekranizovan, prvi put 1941. od strane režisera Kenjija Mizogučija (), a potom i u ostvarenju “Chushingura” 1962. reditelja Hirošija Ingakija (). Svaki od ovih umetnika je dodao svoj zaplet priči, što je dodatno ohrabrilo tvorce “47 Ronin” filma da se još više poigraju sa konceptom i ubace razne fiktivne likove i mitološka bića. Planirani izlazak ove poslednje adaptacije sa Kianu Rivsom () u glavnoj ulozi je bio najaljen za Novembar 2012, ali brojni problemi u post produkciji su uticali da se premijerno prikazivanje pomeri dva puta, što je definitivno jako uticalo na entuzijazam fanova.

47Ronin2012Poster

U ovoj varijaciji priče, roninima se priključuje Kai (Kianu Rivs), polu-belac polu-japanac, kojeg je kao dete u šumi, bežeći od demona koji su ga odgajali, spasao Asano (), gospodar provincije Ako. Time priča dobija dva toka koje treba da poveže lik Kianu Rivsa – prvi tok koji prati osvetu ronona, i drugi tok koji prati romansu izmedju Mike (), ćerke gospodara Asana i Kaia. Naime, celokupan zaplet nastaje na turniru koji se održava u provinciji Ako. Na ovoj “demonstraciji veština” učestvuju ratnici i iz provincije Edo, kojom vlada gospodar Kira (). Kira ima želju da vlada celokupnim Japanom, i unajmljuje vešticu () da omađija Asana, koji u transu, napada Kiru i biva osuđen na smrtnu kaznu. Samuraji kojima je vladao Asano, sada postaju ronini, tj. samuraji bez gospodara. Vođeni Oišijem (), oni planiraju osvetu svog gospodara, za šta im je neophodan Kai. Iako, “na papiru” ovaj koncept izgleda odlično, opisati jedan istoriski događaj kroz prizmu fantastike, pri tome zadržavajući sve dobre strane događaja, na ekranu ipak ne daje dobre rezultate.

Reklo, bi se da je to i glavni problem ovog filma, što su ubacivanjem natprirodnih dodatnih elemenata i likova uticali na samu fabulu. Uplitanjem Kaia, kao što je već napomenuto, radnja se razdvojila u dva toka, i time su oba zapleta izgubila na jačini. Kai, lik Kianu Rivsa, odvlači pažnju od glavne priče, osvete ronina,  što i ne bi bilo strašno da je dovoljno upečatljiv da sam iznese celokupnu radnju. Zbog nedovoljno razrađene pozadinske priče, Kai postaje sporedni lik koji dobija previše mesta na ekranu. Stvara se i osećaj da su određene scene ubačene samo da bi Kai imao šta da radi, i da bi reditelj nekako vratio glavni fokus na njega, što mu naravno ne polazi za rukom.

Glavni lik ostvarenja “47 Ronin” je Oiši, tradicionalni junak priče, koji čak i u ovom filmu iznosi najveći deo drame. Očigledno, holivudski film više ne može da prođe bez glavnog lika, koji poseduje posebne sposobnosti, i koji je toliko specijalan, da se bez njega ništa ne bi desilo. Pored toga, celokupan natprirodni element nije ubačen suptilno, i reklo bi se da je bi društvo kao što je japansko bilo malo opreznije u situaciji, u kojoj je opšteprihvaćeno da zemljom lutaju zmajevi i veštice. Uopšeno, izostaje prezentacija Japana iz tog perioda, gde je najmanja uvreda mogla da eskalira u ogroman sukob. Takođe, izostaje osećaj drame, i tenzije – sve se nekako odigrava u nenormalno dosadnom maniru.

Zašto je Asano spaso Kaia? Koji je njegov status u vladarevoj kući? Kako jedan sluga sme da se druži sa vladarevom ćerkom, bez da bude pogubljen? Zašto demoni izgledaju kao reptilski muslimani i žive ispod velike budine glave? – Odgovore na ova pitanja nikada nećemo dobiti. Doduše, odlični kadrovi i prelepa fotografija će vam zaokupirati pažnju i odvraćati vas od svih nedorečenih momenata. Film izgleda fantastično, i bar vizualno prenosi duh zemlje izlazećeg sunca.47-ronin-wrightdown

Takođe, akcione scene i koreografija su sasvim na nivou. CGI, iako se koristi u malom broju scena, je urađen savršeno. Naročito scene sa budističkim demonima. Naravno, tu su gluma i dijalozi da vas podsetite šta zapravo gledate. Bespotrebne scene, ubačene da bi se objasnio lik Kaia i da bi se dočarala njegova ljubav sa Mikom, uopšte nisu razrađene i dialozi u tim momentima izgledaju kao da su pisani od strane deteta u prvom osnovne. Realizacija tih dijaloga je još gora. Rinko Kikuči, koju smo ove godine gledali u ostvarenju “Bitka za Pacifik“, svaku liniju u film tretira kao loš sake. Ni ostatak ekipe nije ništa bolji. Kianu jednostavno deluje zbunjeno, što je sasvim razumljivo, obzirom na prirodu njegovog lika, koji ne napreduje kroz tok radnje. Takođe, obzirom da je ostatak glumačke ekipe azijatskog porekla, povremeno imaju problem sa izgovaranjem engleskog jezika, što je neprihvatljivo za projekat ove veličine.

Dok gledate ovaj film, davaćete mu bezbroj šansi. Lep izgled ovog ostvarenja, koliko toliko će vam držati pažnju, i buditi u vama želju da ovaj film uspe. Ali svaka šansa će biti protraćena, i bićete zatečeni činjenicom da neko može da protraći sav, ali sav, potencijal. Autoru ovog teksta je najviše žao za predivnom legendom koja je mogla da se ispriča na toliko upečatljiviji način. Ovaj film preporučujem samo onima koji planiraju sepoku.

Ocena: 2/10

autor recenzije: Nikola Živković47-ronin-(2013)-large-picture

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

7 Comments

 1. Ivan

  Smem li da ga pogledam iako ne zelim da izvrsim sepuku?! 🙂

 2. Miloš Miladinović

  Moraću da riskiram, možda se i zabavim. Na neke filmove koji su zamišljeni kao ,,horor" ja sam vrištao ali od smeha! 😀

  • Nikola Živković

   Ko reskira taj profitira…NOT! Izvinjavavam se na 80'sn fori 🙂

 3. Marija I.

  Fak, zašto nisam ovo pročitala prije nego što sam se odlučila da pogledam…ali to je to što dobiješ kad se prethodno ne informišeš i sudiš samo na osnovu nekih bezvrijednih holivudskih trejlera i filmskih postera. Likovi su jednodimenzionalni, nimalo razrađeni, dijalog prazan i ono što je moglo biti zanimljivo, sad je samo neka tralala priča. Sve u svemu, običan šit.

 4. SanjaDj954

  Film je preodlican, nema bolji, jedva cekam da izadje jos jedan slican sa samurajima. Ili ako neko zna da mi preporuci?