La Grande Bellezza – The Great Beauty (2013)

Paolo Sorentino () je jedan od retkih aktivnih reditelja u čiji rad i dalje slepo verujem. Tokom poslednje dve decenije, ovaj 43-godišnji filmski profesionalac iz Napulja je izbacio nekolicinu zaista maestralnih ostvarenja koja su me pored fantastičnog vizalnog izraza, u potpunosti osvojila i svojim neobičnim narativima i odnosima prema likovima i samim temama koje obrađuju. Često poređen sa Federikom Felinijem () zbog svog skoro pa baroknog stila, Sorentino uspeva da u svojim ostvarenjima pruži element koji i nismo tako često viđali u filmovima legenedarnog italijanstog reditelja – a to je humor.The_Great_Beauty_poster

Jedan od razloga zašto cenim Sorentina kao autora jeste što isti ima poverenja u svoju publiku. Iako ume da se koristi naracijom, ovaj italijanski reditelj ne vidi potrebu da svoje vizije “sažvaće” i omogući posmatračima da “lakše svare” ono što on želi da kaže sa svojim filmom. Sorentino veruje u intelekt svojih poklonitelja, kao i protagonistama s kojima se bavi u svojim projektima, i to je ono što ga čini velikim umetnikom.

Priča filma “La Grande Bellezza” prati Džepa Gambardelu, italijanskog novinara i  novelistu koji se posle dugo godina napokon budi iz kreativne hibernacije. Nakon vrtoglavog uspeha svog prvog romana “The Human Apparatus”, Džep je proveo nekoliko decenija uživajući u svom novom ugledu i plodovima fenomenalnog i raskošnog noćnog života kakav samo Rim ima. Primivši traumantnu vest dan posle proslave svog 65. rođendana, gospodin Gambardela dolazi u situaciju da iznova analizira svoj život iz malo drugačije perspektive i u gomili apsurdnih pejzaža pokuša da pronađe nešto lepo, nešto što je učinilo život vrednim življenja.

“La Grande Bellezza” simultano predstavlja interesatnu karakternu studiju jednog prezasićenog, a opet dosta duševno praznog intelektualca, kao i autopsiju rimskog viskog staleža i barijera u njihovim “prisnim” odnosima.

Baš kao i u Felinijevom “La Dolce Vita“, Sorentino se u “La Grande Bellezza” bavi ospesijama modernog društva da zauvek svi izgledaju mlado i poželjno. U ovoj vizualno opijajućoj satiri, italijanski reditelj daje sebi dovoljno slobode da priđe materiji na sasvim drugačiji način i umesto klasičnog pravolinijskog narativa, nam pruži nešto što se u najbolju ruku može nazvati blicevima onoga što se krije iza očiju našeg protagoniste. Mi zapravo ovde posmatramo svet iz perspektive Džepa Gambardele, čoveka kojeg je izuzetno teško impresionirati jer je on zapravo video i doživeo sve.

Uz pomoć fantastičnog Luke Bigacija (Luca Bigazzi) iza kamere, Sorentino uspeva kroz nadrealno lepu fotografiju i perfektne kadrove suptilno da provuče brojna ezgistencijalna pitanja koja direktno udaraju u noseće zidove ove slabašne kuće modernog društva u kojoj svaka individua pati za validacijom drugih.PSC1386499807PS52a44edf16978

“La Grande Bellezza” je tehnički zaista perfektan film. Kao što sam gore napomenuo, Luka Bigaci zaista zna šta radi. Svaki kadar je priča za sebe i zaista se u svakoj od ovih postavki može zasebno uživati. Kao neko ko svakodnevno gleda filmove, imam prilično visoke standarde što se ovog domena tiče. Zaista se ne dešava često da me neki film ovoliko kupi “na oko”.

Jedan do jačih elemenata u ovom filmu jeste svakako gluma Tonija Servilja (). Kao sada već uigran tandem koji se odlično pokazao na brojnim projektima, Sorentino i Serviljo poseduju odlično razumevanja i tačno znaju preko kamere da iskomuniciraju i pronađu ono što obojica žele da vide od lika kojeg Toni portreiše. Kao izuzetno iskusan akter, Serviljo zna da uđe u esenciju lika, pronađe njegove najjače i najslabije tačke i prikaže ih u punom volumenu u idealnim momentima. Iako Gambardela jeste izuzetno dobro napisan lik, smatram da bi ga retko ko bolje otelotvorio od Servilja. Genijalan perfomans, vredan višestrukog gledanja.

“La Grande Bellezza” je genijalan film koji koristi raskoš da prikaže koliko su ljudi zapravo prazni i siromašni. Sorentino je još jednom uspeo u potpunosti da me oduševi. Što se mene lično tiče, “La Grande Bellezza” je jedan od najboljih filmova prošle godine. Topla preporuka.

Ocena: 10/10paolo-sorrentino-the-great-beauty-at-cannes-2013-trailer-and-photos

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

13 Comments

 1. Otpisani

  Oh, pa ovo je izašlo, kakve li radosti! Sorentino i Serviljo čine čuda.

 2. dr.b

  JEDNOSTAVNO – BRILJANTAN FILM !!! STO JE GLEDALAC STARIJI,BOLJE CE GA RAZUMETI !!!

 3. Vladimir

  Fantastičan film, uživao sam gledajući ga.

 4. pixie

  Odavno nisam sa ovolikim uživanjem gledala neki film…

 5. MarkoBg

  Znate da mislim da nije moglo bolje.. Odusevljen sam, mogu slobodno da se usudim da kazem da je najbolji film koji sam ikada gledao!

 6. Danijela

  Apsolutno se slazem sa misljenjem da je genijalan!Svaka preporuka ya gledanje.

 7. Vladimir

  Film sa puno slojeva u sebi.Ima i svoju Ahilovu petu i Zigfridovo rame ali je i tako je jedan od boljih filmova koje sam gledao za poslednjih 10 godina a mozda i duze.

 8. Rile

  Hipsteri! Film nije los, osnovna ideja je fenomenalna, kao i fotografija, ali ga vi previse uzdizete. Film je dobar, da ne budem zestok kriticar, ali Sorrentino ne zna da napravi velicanstven film. Pogledajte film jos jednom, pa ponovo ostavite komentar.

  • Cole

   Bez ikakve namere da polemišem o ukusuima, ali aj' ti ponovo pogledaj film pa ponovo postavi komentar. Pa ako ovo nije veličanstven film onda stvarno ne znam šta je to veličanstveno u sedmoj umetnosti. Film ima sve što treba da ima, tehnički besprekoran, fantastična fotografija, odličan scenario, o režiji ne treba trošiti reči, gluma maestralna…