Prošlost – Le passé (2013)

A Separation“, ostvarenje iranskog reditelja i scenariste Asgara Faradija () iz 2011. godine, je zaista fantastično bilo prihvaćeno, kako kod regularne publike tako i od strane kritičara. Kao dodatni prilog tome koliko je zapravo veliki bum napravila ova emotivno zahtevna drama, govori i činjenica da je “A Separation” osvojio preko 60 nagrada na brojnim prestižnim festivalima i da je neretko bio okarakterisan kao najbolji film te godine od strane raznih ljubitelja sedme umetnosti. Faradi je imao težak zadatak da sa novim filmom “Le passé” ispuni očekivanja koja je postavio sa svojim prethodnim ostvarenjem. Lestivica je odjednom dostigla nadrealne visine, ali to nije uspelo da obeshrabri Faradija, te nam se isti, samo dve godine nakom svog velikog trijumfa, pojavljuje s novim projektom.The_Past_poster

Priča filma “Le passé” govori o Ahmadu, irancu koji dolazi u Pariz kako bi se konačno, nakon četiri godine vođenja odvojenih života, razveo od svoje supruge Mari. Po dolasku Ahmad saznaje da Mari živi sa svojim novim verenikom, mladim Samirom i njegovim osmogodišnjim sinom. Mari ima još i dve ćerke iz svog prvog braka, Lusi i Leu, od kojih se starija, tinejdžerka Lusi, protivi njenom budućem braku sa Samirom. Ahmad, iako u nezavidnoj situaciji, pokušava da izgladi odnose između otuđene majke i ćerke i u tom procesu saznaje stvari koje će zauvek promeniti njihove živote.

Ova slojevita drama govori o odnosima bivših i sadašnjih ljubavnika, majke i ćerke, o pojmu depresije, a posebno o tome koliko prošlost utiče na budućnost i u kojoj meri ona kreira našu ličnost. Pored elemenata drame, ovaj film poseduje i bliceve misterije, sa kojima smo navikli da se susrećemo u Faradijevim filmovima. Ovaj pomenuti faktor naizvesnosti predstavlja idealan alat za održavanje visokog nivoa koncentracije publike, pogotovo zato što film obiluje dosta ozbiljnim i dugim dijalozima. Takođe, interesantno je da tokom filma gotovo da uopšte nema muzike. Zbog ove radikalne odluke reditelja da izostavni muzičku pozadinu, glumci su imali prilično težak zadatak da nam prenesu svaku emociju i da potpuno ogoljeno prikažu likove koje tumače. Sva sreća pa je kasting sastavnjem od zaista izvrsnih filmskih profesionalaca, pa isti nisu imali veće poteške u realizovanju zadatog cilja.

Glumačka ekipa je zaista maestralna na čelu sa Alijem Mosafom () u ulozi Ahmada, koji je naučio francuski samo tri meseca pre snimanja ovog filma. Berenis Bežo () kao Mari i Tahar Rahim u ulozi Samira () su takođe fantastični, ali se ipak najviše izdvaja mlada Polin Burle (), koja je briljirala kao neshvaćena tinejdžerka Lusi.

Tehnički gledano, “”Le passé” je u potpunosti zadovoljavajući film. Kadrovi su lepi, fotografija u tonovima likova i njihovih unutrašnjih stanja, a samo osvetljenje je dovoljno intezivno da nam proširi vidike i omogući da se udubimo i u one najsitnije detalje svake scene i seta.

Iako za nijansu slabiji od svog prethodnika, “Le passé” je svakako opravdao očekivanja, a Faradi je dokazao da je jedan od najtalentovanijih i najozbiljnij režisera današnjice.

Ukoliko volite dobre i potresne drame, svakako pogledajte ovaj film.

When two people see each other after 4 years and still fight together, it shows that there is something unsolved between them.

Ocena: 9/10

autor recenzije: Sandra Vujoševićle-passe-15-05-2013-4-g

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

 1. Pedja

  Zasluzena dobra ocena.
  Jedan od najboljih filmova prosle godine.

 2. Katarina

  Odlican film. Gledala sam ga na Festivalu autorskog filma i ostavio je stvarno sjajan utisak. Kao i Razvod, mada iako imaju slicnu temu poput raspada porodice, potpuno su drugaciji. Senzibilitet im je jako drugaciji. Kao i utisak koji ostavljaju. PS: Volela bih da procitam recenziju film "The broken circle breakdown", sjajan je.

 3. klik

  Genijalno ostvarenje. Uživao sam.
  Uopšte nisam primetio da nema muzike niti imao osećaj da mi nedostaje.

 4. Pingback: Kakav je film? » The Broken Circle Breakdown (2012)