RoboCop (1987)

Neposredno pred susret s najnovijom instalacijom iz “RoboCop” franšize, odlučio sam se da obnovim gradivo i podsetim se šta je ono što je prethodne filmove o ovom junaku učinilo kultnim. Nekoliko puta na ovom blogu sam istakao da nikako nisam ljubitelj rimejkova. Kao što sam već pisao, smatram da je odnos Holivuda, rimejkova i poklonitelja originalnih filmova koji se recikliraju već duže vreme čist sadizam. Baš kao i ja, veliki broj ljubitelja filma naprosto dobija histeričnu fizičku reakciju kada čuje reč “rimejk“, a kako i ne bi kada većina ostvarenja koje nose ovaj opisni pridev ne predstavljaju ništa drugo nego jeftinu eksploataciju i svetogrđe naslova na kojima  su zasnovani. Pošto zaista postoji izuzetno mali broj rimejkova koji nisu oskrnavili uspomenu svoje “inspiracije” i ne doživljavaju se samo kao alatom pomoću kojeg može još malo da se zaradi na popularnoj ideji, apsolutno je razumljivo zašto svaka sledeća filmska reciklaža ovog tipa u startu mora da se bori sa unapred formiranom velikom dozom skepticizma kod publike.Robocop_film

Veliki problem novog “Robocop” filma, kao i većine drugih rimejkova,  jeste što je on u samoj ideji izuzetno nepotreban. Pored toga što i dalje vizualno nije u potunosti prevaziđen, ovaj koncept ima toliko jaku bazu poklonitelja koja je spremna da strogo osudi svako odstupanje od originalne ideje. Naravno,  je već u prvim promotivnim materijalima pokazao da je napravio nekoliko “smrtnih grehova”, no o tome ćemo detaljnije pisati u recenziji njegovog ostvarenja.

Za one koji ne znaju ili su zaboravili, priča filma “RoboCop” se centrira oko Aleksa Marfija, policajca iz futurističkog izuzetno nasilnog Detroita, koji biva bukvalno masakriran na dužnosti od strane nemilosrdne grupe kriminalaca. Iako već proglašen mrtvim, Aleks Marfi se vraća kao robot koji je specijalno dizajniran da se bori s kriminalom u ovom izuzetno nasilnom gradu. Iako jedino što RoboCop od Marfija ima jeste njegov um, dotični počinje da sanja Aleksove snove, razvija njegovu svest i vrlo brzo postaje nešto mnogo više od mašine.

Ono što Ferhuvenov () “RoboCop” čini toliko uspešnim i posebnim jeste to što poseduje dovoljno smelosti da prikaže svoj izuzetno nasilan sadržaj bez ikakve cenzure. Iako znatno popularniji kod mlađe publike nego kod odraslih, Ferhuvenom “RoboCop” poseduje toliko intenzivne scena ubistava koje danas više ne viđamo ni u horor filmove. Zaista se u svakom kadru oseća ta sloboda koju su filmadžije imale tokom osamdesetih godina prošlog veka, gde se producentske kuće nisu toliko mešale u samu realizaciju i nije se vijao što prihvatljiviji PG rejting kako bi film, radi čistog profita, bio pristupačan što širim narodnim masama. Napisavši ovo, moram da istaknem da sam prilično umro u sebi kada sam video da je najnoviji film dobio rejting PG13. Totalno i kompletno bogohuljenje.

Iako vizualno sada već slabiji, barem što se specijalnih efekata tiče, Ferhuvenov “RoboCop” poseduje tu toliko posebnu atmosferu beznađa i bluda da je prilično lako zanemariti sve nedostatke koji direktno utiču na oko. Mi u ovom filmu pored nemilosrdnih kriminalaca koje sam već gore pomenuo, imamo i te stereotipične kokainski zavisne biznismene, zle korporacije, podmitive političare, sve ono zapravo što daje pravu sliku jednog moralno sivog društva.

Upravo se u ovim činjenicama vidi da “RoboCop”, pored fantastične akcije, poseduje i tu toliko bitnu satiričnu notu koja osuđuje moderno društvo. Ferhoven je ovde zaista uspeo da napravi genijalan miks gore pomenutih elemenata koji je samo dodatno obogatio i Sci-Fi faktor, te kao rezultat dobijamo jednu od najpopularnijih filmskih franšiza osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka.robocop

Naravno, kada već pominjen dobre stvari u vezi ovog naslova nikako ne smem da propustim momenat da se posebno posvetim samom protagonisti. Pored toga što kostim izgleda više nego impresivno, “RoboCop” predstavlja jednog od retkih flimskih junaka koji iako je vođen jakim moralnim načelima, nema nikakav problem da  svoje ruke uprlja kada situacija to zahteva. Ovaj momenat je izuzetno bitan jer Ferhuven uspeva svog protagonistu da uvrsti u onu izuzetno malu grupu akcionih junaka koji su zapravo zaista “žestoki”, u punom smislu te reči.

Gluma u filmu nije baš na najvećem nivou jer su likovi uglavnom jednodimenzionalni, što je opet ok jer služe kao metafore. Piter Veler () je odličan kao Aleks Marfi /RoboCop, te mi je zbog toga zaista teško da zamislim nekoga drugog u ovoj ulozi. Ako ništa drugo, Veler će mi pored Arnolda Švarcenegera (), ostati zauvek u glavi kao omiljeni robot. Iz glumačke ekipe, želeo bih posebno još da istaknem i Krtvuda Smita () koji je zaista fantastičan kao glavni negativac filma.

Iako ljudi generalno Ferhuvenom film iz 1987. godine doživaljaju kao ništa više nego kao besmislenu pucačinu s kiborgom pandurom u sredini, istina je da je “RoboCop” zapravo jedna izuzetno uzbudljiva, smela i pametna satira koja u svom podtekstu nudi toliko mnogo toga što danas više ne viđamo u filmovima. Zaista mi je teško da gledam kako se ovaj kultni klasik kasapi, ali opet, toliko mnogo ljubavi gajim prema ovom konceptu da ću ipak morati rimejku da pružim fer šansu.

Ocena: 9/10robocop_1987_61

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

 1. Originalni RoboCop jeste fenomenalan film, obilježio je nekolicine generacija djece i mladih, a kao što je u tekstu navedeno, pored izvrsnog (i lako mogućeg) prikaza budućnosti gdje korporacije igraju glavnu riječ, dok ljudska radna snaga postaje suvišna – traže se nove tehnologije kako bi zamijenili radnike, a da pri tom ne zahtijevaju mirovinu, zdravstveno, ne idu na bolovanja itd… Sve češće u filmovima vidimo ovu sliku, pa čak i u video igrama, koriste se droneovi, razni vojni roboti i dr. napredna tehnologija, koja odavno postoji ali nije bila za mainstream mase, sve do nedavno.

  Da se vratim na ono što sam i htio kazati. Ovaj film obilježio nam je djetinjstvo, bezbroj puta smo ga pregledavali i premotavali VHS kazete, te imamo poseban odnos s njim. Stoga smatram da je ocjena previše subjektivna s tvoje strane kao recenzenta, jer koliko god da je bio dobar, devetku baš i ne zaslužuje.

  Što se remakea tiče, za očekivati je bilo promjenu priče do neke razine, a osobno, s nestrpljenjem čekam otići na big screen pogledati ovaj film, žao mi je što u blizini nemam IMAX kino.

  • Pogledaj ponovo film. Ja sam sinoć to uradio i shatio da nudi mnogo mnogo više od 99% sci-fi/action filmova

 2. vesko

  meni e ovaj prvi deoropokapa najbolji druga dva nastavka su po meni manje zanimljivi

 3. Pingback: Kakav je film? » RoboCop (2014)

 4. Aleksandar

  NAJBOLJI FILM KOJI JE IKADA NAPRAVLJEN! CISTA DESETKA,DEVETKA JE MALA OCENA.