The Broken Circle Breakdown (2012)

Evropska kinematografija svake godine ima da ponudi između pet i deset dobrih ostvarenja. Za nas to su uvek osveženja u nekom smislu, jer zbog masovne produktivnosti, holivudski filmovi počinju sve više i više da liče jedni na druge. Pored toga što imaju deleko manje budžete i jeftiniju produkciju, evropski filmovi nude i jednu sebi svojstvenu sirovost koju Holivud sada već decenijama u nazad pokušava skupom šminkom da prekrije.p_e_Felix-van-Groeningen-_The-Broken-Circle-Breakdown

Jedan od prošlogodišnjih dragulja evropske filmske industrije dolazi iz Belgije. “The Broken Circle Breakdown” je po mišljenju mnogih kritičara, najozbiljniji kandidat za Oskara u kategoriji za najbolji film van engleskog govornog područja. Ova činjenica je posebno interesantna jer se u ovoj kategoriji nisu našli odlični i višestruko nagrađivani Le Passe i Blue is The Warmest Color.

Radnja filma odigrava se u jednom manjem belgijskom gradu, gde se upoznaju i na prvi pogled zaljubljuju Didije i Elis. Didije piše i komponuje kantri muziku i potpuno je opčinjen SAD-om, dok Elis, kao tatu majstor, sebe jedino pronalazi u svom poslu. Oni su potpuno opčinjeni jedno drugim i uskoro dobijaju ćerku Mejbel. Međutim njihov zajednički život i ogromna ljubav počinju da se ruše kada šestogodinja Mejbel oboli od teške bolesti.

Ono što ostavlja najjači utisak kada je ovo ostvarenje u pitanju jeste njegov scenario. Dazirana na dosta popularnoj predstavi, ova adaptacija poseduje vrlo intenzivne dijaloge, prepune metafora i skrivenih značenja. Takođe film je uspeo da dotakne važne i ozbiljne teme, kao što su suočavanje sa gubitkom bližnjih, religija i ateizm, sebičnost, ljubav itd. Odlično konstruisan scenario i stabilna režija doprineli su i tome da iako film poseduje nelinearni narativ koji protutnjava kroz prošlost, sadašnjost i budućnost, “The Broken Circle Breakdown” ni u jednom trenutku nije dosadan, niti nešto preterano težak za praćenje.

Takođe, “The Broken Circle Breakdown” pored navedenih kvaliteta ima i sjajnu originalnu muziku koja je posebno komponovana za ovo ostvarenje. Interasantno je da Flamanci toliko fantastično komponuju i izvode izvorni Bluegrass, koji je neka vrsta pod žanra američke kantri muzike. Ova muzička podloga savršeno pristaje filmu i daje mu posebnu čar, a u nekim momentima uspeva da još više naglasi emotivna stanja njegovih protagonista i da postane neka vrsta nastavka scenarija i priče.

Što se tiče glumačke ekipe, par Virle Bitens () i Johan Heldenberg () u ulogama Elis, odnosno Didijea, su izuzetno verno prikazali jednu intenzivnu i iskrenu ljubav sa neverovatnom hemijom koja bukvalno zrači sa ekrana. Svakako treba spomenuti i Nel Katrise () koja tumači lik Elis i Didijeove šestogodišnje ćerke Mejbel. Ona je zaista hrabro i neusiljeno odigrala ovu zahtevnu ulogu.

Iako izuzetno težak, pa čak na momente i surov, film “The Broken Circle Breakdown” poseduje izvanredne kvalitete i svakako zavređuje vašu pažnju.

“I always knew. That it was too good to be true. That it couldn’t last. That life isn’t like that, life isn’t generous. You mustn’t love someone. You mustn’t become attached to someone. Life begrudges you that. It takes everything away from you and it laughs in your face. It betrays you.”

Ocena: 9/10

autor recenzije: Sandra Vujoševićpegasus_large_t_1581_106104537

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

7 Comments

 1. Cole

  Fantastičan film.
  Moja ocena 10/10.

 2. Djole

  Korektno ostvarenje, ali pored konkurenata – filmova "Lov" i posebno remek-dela "Velika lepota", tesko da moze biti proglaseno i za najbolje u prosloj godini.

 3. Ivan

  Tragična priča ali u celom filmu provejava poruka da je čovek pobedjuje i najveće lične tragedije.Muzika je na čudesan način savršeneo uklopljena u scenario filma.

 4. Vladimir

  Odličan, apsolutno sve na svom mestu, priča, likovi, gluma, muzika koja jako lepo i interesantno nadopunjuje… ali tako bolno tužan da mi i sada, kada se prisetim filma, bude žao. Preporuka u svakom smislu.

 5. romaniticnipuz

  Jedna rec je dovoljna – filmcina.

 6. filmofil

  odlicna gluma,odlicna rezija, odlicna muzika, odlican film, odlicna desetka (10) od mene bre…