The Lego Movie (2014)

U vremenu i oblasti gde Piksar (Pixar) apsolutno dominira, praveći filmove koji podjednako apeluju na mlađu i stariju pobliku posredstvom lepo balansiranog infantilnog i zrelog humora, kao i tema koje se kvalitetno vagaju da bi bile zanimljive kod obe ciljne grupe, dobijamo zajednički projekat kompanija Warner Bros. i Lego, koji je već na osnovu svog prvog trejlera pokazao da itekako ima kapaciteta da se nosi sa gore pomenutim liderom u ovom sada već zasebnom filmskom žanru. Iako ima neverovatno mnogo iskustva u oživljavanju ilustracija, Warner Bros. se do sada nije značajnije oprobao u animaciji ovakvog tipa, što je prilično čudno jer svako ko i malo prati filmsku industrija zna kakve bizarne sume novca su svojim kreaotirima donosili filmovi kao što su “Finding Nemo“, “Up“, “Wall-E” i slični.The_Lego_Movie_poster

Za one koji ne znaju (ako i takvi postoje), “Lego” je vrsta igračaka koja se sastoji od malih plastičnih delova koji se mogu međusobno spajati tako da formiraju skoro sve moguće zamislive oblike. Smišljen od strane Ola Kirka Kristijansena (Ole Kirk Christiansen) još davne 1934. godine, ovaj genijalni koncept pruža svojim korisnicima dovoljno jednostavnostavno spojivih delova sa beskonačno mnogo kombinacija, čiji finalna “građevina” (pored one klasične tematske) zavisi isključivo od mašte onoga ko u datom momentu kombinuje ovim magičnim kockicama.

Sada, da previše ne dužim sa uvodom u ovu recenziju, preći ću odmah na iznošenje zapleta filma. Priča ovog ostvarenja prati Emeta, običnu i potpuno prosečnu LEGO figuricu, koja spletom čudnih okolnosti dolazi u situaciju da ga određena grupa vrlo posebnih “graditelja” prepoznaje kao “izvanrednu personu” koju drevna proročanstva opisuju kao “ključ za spas celog sveta”. Umesto da ispravi nesporazum, Emet, opijen silnom pažnjom, potvrđuje sebe kao ovog specijalnog izabranika i ubrzo biva regrutovan u tajnu jedinicu koja za cilj ima da zaustavi Gospodara Biznisa i spase brojne Lego univerzume od totalnog uništenja. Naravno, čim situacija krene da se odvija i tim se susretne sa prvim pravim problemom, Emet počinje da uviđa koliko je zapravo neverovatno mnogo nespreman za ono što ga tek čeka.

Ono što mi se već u ovoj fazi filma neverovatno dopalo jeste što su se scenaristi odlučili da esenciju priče baziraju na samom sistemu građenja kockica i motu kompanije: “Det bedste er ikke for godt “, što kada se grubo prevede znači: “Ni  sam najbolji nije dovoljno dobar.” – Iako ovo zapravo jeste jedan izuzetno komercijalan film koji se bez prethodnog gledanja može protumačiti kao stominutni promotivni video kompanije koja prodaje igračke, “The Lego Movie” uspeva da bude mnogo više od besramne reklame jedne korporacije jer ispred samog svog proizvoda, tvorci ovog ostvarenja stavljaju filozofiju firme u kojoj se ističe bitnost individualnog zalaganja i kreativnosti, kao i sposobnosti delovanja sa drugima zarad dostizanja viši ciljeva, ma koliko god bili različitih temperamenata i ličnosti.LEGO-04

Pored toga što je sam zaplet dovoljno originalan i poštuje svrhu Lego kockica kao proizvoda, ono što dodatno čini ovu priču toliko intrigantnom jeste ogroman broj interesantnih likova, među kojima možemo da nađemo i one čiji brend živi i van Lego univerzuma, kao što su npr. Betmen i Supermen. Pisanje je ovde zaista jedan od najjačih elemenata. Braća Hejdžmen, Fil Lord i Kristofer Miler su zaista dali sve od sebe na ovom projektu i potrudili se da pored gomile izvanredno osmišljenih, napisanih i temeljno realizovanih likova, dobijemo i brojne dosta dopadljive i duhovite dijaloge koji će učiniti “The Lego Movie” fantastičnim dečijim filmom za odrasle i odraslim filmom za decu, u zavisnosti iz koje perspektive posmatramo.

Gledano s tehničke stranje, “The Lego Movie” je više nego impresivan. Iako je sam 3D efekat u potpunosti nepotreban, tvorci ovog filma su zaista uspeli da udahnu život popularnim figuricama i kockicama na taj način da animacija ne oduzme previše od samih mogućnosti i oblika igračkica. Kada sam već ovo rekao, želeo bih da se nadovežem i kažem koliko mi se zapravo dopala ideja reditelja da većinski deo zvukova u ovom filmu budu proizvedeni od strane ljudi. Ovo je stvarno sjajan trik jer nam na taj način tvorci filma stvaraju utisak kao da se neko sve vreme zapravo igra ovim figuricama.

Iako nemamo priliku da vidimo njihova tela i lica, svakako treba napomenuti i doprinos glumaca koji su davali glasove likovima jer bez njih, ovi junaci bi sasvim drugačije ličnosti imali. Kris Prat () je idealan kao Emet jer taj njegov specifični glas dodatno dočarava protagonistu kao dobroćudnog i druželjubivog idiota. Vil Arnet () je odličan kao Betmen, isto tako i Morgan Frimen kao () Vitruvius. Posebno svakako treba još pomenuti i Alison Bri (), čiji piskavi glasić sjajno ide uz bizarnu mešavinu mačkice i jednoroga. Naravno, tu je još i Vil Farel (), koji je isto tako sjajan kao sva gore navedena imena.

“The Lego Movie” je jedan od najzabavnijih i najoriginalnijih animiranih filmova koji sam imao priliku u skorije vreme da pogledam. Iako sam malo bio skeptičan kada sam čuo da ga pored sa “Toy Story“, sada nakon gledanja mogu komotno da kažem da su komparacije sasvim opravdane. Određena doza patetike malo pri kraju narušava integritet filma, ali je podnošljiva.

Nakon toga što je, kako prenosi Holivud Reporter, tokom prvog vikenda prikazivanja samo u SAD zaradio sumu od čak 69. 1 milion dolara, možemo komotno da očekujemo da Worner Bros. neće stati samo na ovom naslovu i da nas tokom narednih godina čekaju animirani filmovi iz njihove produkcije koji će napokon moći da pariraju Piksaru. Obavezno pogledajte ovo prezabavno ostvarenje koje podjednako apeluje i na mlađu i stariju publiku.

Ocena: 9/10maxresdefault (1)

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

 1. nikola

  Hvala na recenziji, pitao sam se da li da idem sa klincem
  (uvek ja prvi predlozim da nesto gledamo 🙂 )
  Objavie recenziju crtanog "Turbo" jedan je od boljih koji
  sam gledao a prilicno zapostavljen.

 2. Milos

  Hahahaha odlican film!!! Ismejali smo se zesce…

 3. nikola

  Film nije sinhronizovan na srpski!
  Obzirom koja mu je ciljna grupa – cudna odluka.

 4. Pixar je izgleda carovao do prosle godine, ove godine nema ni jednog u kandidaturi za oscara… (iako MU nije toliko los po mom misljenu) nego… ovo cekam bolji snimak da pogledam iako mi poredjenje za Toy Story vec unapred daje znak da necu uzivati kao u nekim animiranim filmovima… videcemo!