V/H/S 2 (2013)

Davne 1999. godine, izašlo je ostvarenje “Veštica iz Blera“, prvi “mejnstrim” hit u kojem je celokupna priča prezentovana u vidu pronađenih video snimaka nestalih protagonista. Upravo u tom projektu je prvi put na velikim ekranima bila iskorišćena ideja da jedna fiktivna priča bude prikazana u vidu dokumentarnog filma, čiji autori su spletom okolnosti postajali glavni junaci, ili žrtve istog. Od tada, horor žanr je preplavljen drhtavim snimcima “iz ruke”, koji iznova i iznova oživljavaju sve davno zaboravljene kreature Holivuda. Vampiri, zombiji, duhovi, demoni, vanzemaljci, veštice i sva ostala bića mraka ponovo su našla svoje mesto pod filmskim suncem. Naravno, kvantitet je zamenio kvalitet, pa pored nekoliko sjajno urađenih “istinitih priča” (The Fourth Kind, Paranormal Activity 1), ideje su počela da jedu same sebe i žanr je krenuo da stagnira jer taj sledeći revolucionarna koncept koju svi čekaju nije baš odmah stigao. Isčekivanje je završeno 2012. godine, kada je sve ljubitelje horor filmova iznenadilo ostvarenje V/H/S.V-H-S-2_Poster

Kao i svako veliko delo, “V/H/S” je podelio publiku. Nekima se sviđao inovativan pristup koji je film zauzeo, drugi su ga smatrali previše jeftinim. Potencijal su prepoznali i ljudi iz producentske kuće Magnet, koja je stajala iza projekta, i nije mnogo vremena prošlo pre nego što je najavljen nastavak, sa novom grupom režisera spremnih da se oprobaju na zastrašujućim video kasetama. Mnogo obožavaoca je strahovalo da će nastavak samo ponoviti priču iz prvog dela i pitalo se da li postoji još mesta za inovaciju. Međutim, ispostavilo se da ideje još nisu iscrpljene i da V/H/S 2 nudi bolji, strašniji i brutalniji materijal od svog prethodnika. Na paganskom oltaru analognih bogova, ovaj put su se oprobali Džejson Ajsner () – poznat po ostvarenju “Skitnica sa sačmarom“, Garet Evans () – režiser filma “The Raid:Redemption“, Greg Hejl (Gregg Hale) – čovek iza projekta “Veštica iz Blera” i Adam Vingard () – režiser ostvarenja “Ti si sledeći“.

Nastavak je zadržao dva koncepta iz prvog dela, koja su sada već postali zaštitni pečat ove franšize. Prvi je postojanje priče koja zaokružuje i objašnjava sve ostale pronađene snimke, a drugi je da likovi snimaju sami sebe dok gledaju pronađene snimke i da to samo po sebi postaje arhivski snimak. Budući da su obe premise dale toliko fascinantan rezultat prvi put, razumljivo je zašto su ih režiseri ponovili. Za razliku od prvog filma, ova priča ima mnogo više smisla i dosta je zanimljivija. Fabula prati privatnog detektiva i njegovog partnera, koji u potrazi za nestalim studentom, provaljuju u kuću u kojoj nalaze kolekciju VHS kaseta. Pokušavajući da otkriju misteriju iza nestanka, oni počinju da gledaju kasete, nesvesni da dok posmatraju strahote koje izlaze iz katodnih cevi, iza leđa im se kuje njihov sopstveni horor. Svaki od četiri filma, koji detektivi gledaju, je zasebna priča o paranormalnim aktivnostima, slučajno uhvaćenim na video snimcima.

Prvi pronađeni snimak pod nazivom “Faza I: Kliničko ispitivanje”, režirao je Adam Vinegard, koji se pojavljuje i kao glavni lik ovog “dokumentarca”. Pošto je izgubio oko u saobraćajnoj nesreći, protagonista filma ugrađuje čip u svoju očnu duplju koji snima sve što on gleda. Ubrzo, on počinje da vidi bizarne i uklete stvari u svojoj kući. Nudeći zanimljiv zaplet na klasične priče o duhovima, uz jezivu atmosferu, ovaj snimak će vas nekoliko puta dobro uplaštiti. Iako u sebi nema ništa revolucionarno, ova priča će vas savršeno pripremiti za ostatak filma.

“Vožnja u parku” je druga u nizu užasavajućih priča, iza koge stoji potpis Grega Hejla. Radnja prati biciklistu, koji pre nego što krene u jutarnju vožnju parkom, uključuje svoju GoPro kameru na šlemu. U toku vožnje on susreće zombije i zadobija ugriz od jednog od njih. Jednostavim trikom, dobijamo apsolutno neverovatan pristup, koji nam nudi evoluciju zombija iz prvog lica. Od smrti, preko transformacije, do masakra i konačnog shvatanja, ovaj snimak će vam istovremeno okrenuti želudac i fascinirati. Iako urađena u maniru filmova B-produkcije, ova priča će vas definitivno ostaviti bez daha.vhs-2

Kulminacija filma se dešava u trećem i najboljem segmetu, nazvanom “Sigurni raj”. Režiser Garet Evans, nudi priču o Indonežanskoj dokumentarnoj ekipi, koja dobija eskluzivni pristup prostorijama bizarnog kulta. Pokušavajući da srede svoje lične životne probleme tokom snimanja, novinari završavaju uvučeni u sektaški ritual prizivanja demona. Istinski fenomenalna priča, fantastičan zaplet i neverovatne scene ovaj snimak čine ne samo najboljim delom ovog ostvarenja, već jednom od najboljih horor priča ikada snimljenih. Zanimljivo je kako za ovaj deo filma ne postoje titlovi, iako se gotovo sve vreme komunicira na indonežanskom.

Poslednji snimak “Noćno druženje – Vanzemaljska otmica”, iako potpisan od strane legendarnog Džejson Ajsnera, ne nudi ništa posebno. Ajsner ne ulaže baš mnogo truda da predstavi užas vanzemaljskih otmica, što čini ovaj segment najlošijim u celokupnom filmu. Proizvod je dosta negledljiv, a pokušaj da se inovativnost predstavi kroz snimak kamere koja je na psu, je manje impresivan pošto smo to videli sa zombijem u “Vožnji u parku”.

“V/H/S 2” koristi sve trikove iz ovakve vrste horora i kombinuje ih sa elementima filmova B produkcije. Time se dobija analogni vizualni doživljaj magnetnih traka i CRT televizora, koji daje ovom filmu posebno obeležje. Efekti, iako staromodni, su sjajno upleteni u celokupan utisak. Ono što pokušavam da kažem je da film ne izgleda sjajno, ali da svakoj svojoj priči pruža zadovoljavajuću vizualnu notu. Skupi efekti i poliranje bi uništili taj osećaj. Najveći problem kod vizualnog izlaganja je u tome što je za svaki segment filma bila zadužena druga producentska kuća, što daje dosta nekonzistentnosti u izgledu. Gluma je, kao i efekti, tu samo kao potpora priče. Glumci nisu imali priliku da pokažu svoje kvalitete, zbog čega dobijamo utisak da je svaki segment bio više ideja, a manje zaokruženi scenario. Ovu manu uspešno prikriva brz tempo svakog segmenta.

Sve u svemu, tim V/H/S franšize je napravio veliki korak napred i uspeo je da nadmaši sebe i prvi deo filma. Ako se uzme u obzir da treba uklopiti pet priča čiji kvalitet veoma varira, finalni proizvod izgleda kao skladna celina. Evidentno je da su dečije greške iz prvog dela prevaziđene i da su detalji zategnuti. Iako nije savršen, ovaj film nudi neverovatnu zabavu. Ukoliko ste raspoloženi za efikasan i brutalan horor, ovo je definitivno onda film za vas.

Ocena 8/10

autor recenzije: Nikola ŽivkovićZLO_2_V_H_S_2_2013_WEB-DL_720p_1370804501-701242

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

 1. nikola

  dobra recenzija,pogledacu ga
  poz

 2. Бранко

  Овај филм сам чекао са огромним нестрпљењем после одгледаног првог дела. Нарочито сам ишчекивао део Џејсона Ајзнера, и на крају могу рећи да су сва моја очекивања била испуњена.
  Стварно занимљив и добар филм који не упада у хорор клишее и периоде празног хода (у хорорима обично испуњене нечим што би требало да буде мистерија и напетост а заправо је огромна количина сра*а).
  Све у свему, имајући у виду учмалу и монотону хорор сцену, ово остварење стварно вреди погледати.