Nindža kornjače – Teenage Mutant Ninja Turtles (2014)

Majkl Bej (Michael Bay) već godinama u nazad s puno uspeha siluje detinjstvo svih nas koji smo odrastali tokom devesedestih godina prošlog veka. Iako izuzetno uspešne (u finansijskom smislu), njegove filmske adaptacije kultnog crtaća Transformers su mnoge naterale da se hvataju za glavu i mole Boga da im monitor jednostavno eksplodira u lice pre nego što se film završi. Prebrzi rezovi, trapavo reciklirane scene, pretanki zapleti, banalni dijalozi i očajna gluma su glavni razlozi zbog kojih je Bej poznat u svetu filma kao jedan od trenutno najomrženijih živih reditelja.Teenage_Mutant_Ninja_Turtles_film_July_2014_poster

Nekoliko puta sam na ovom blogu pominjao da ne smatram da filmska adaptacija nekog dela treba da bude fotokopija “originala”, samo u drugom formatu. Svaki doprinos, odnosno deljenje vizije i načina kako je na onog ko adaptira uticalo originalno štivo je za svaku pohvalu. Problem kod Bejovih adaptacije je što iste ne poštuju sadržaj na kojem su zasnovane. Majkl daje sebi za pravo da u potpunosti menja ključne elemente priče, što itekako već u samom startu stvara negativan stav prema njegovom filmu. Ako ti se određena ideja koja uživa u kultnom statusu ne dopada, ne vidim poentu zašto bi se cimao oko nje? Ok, drugačije bi bilo da dotični stvarno ima viziju kako da je unapredi i da snima nezavisne filmove koji nisu toliko strogo finansijski fokusirani. Bej je filmadžija koji radi na skupim projektima za velike producentske kuće. Cilj njegovih filmova svakako nije okrenut artističnom izražavanju, već monetarnom uspehu.

Priča Bejovog “Teenage Ninja Mutant Turtles” filma nas vodi u Njujork i mi već u prvih nekoliko scena vidimo da ovaj grad preuzima mračna sila. Kriminal i strah se šire ulicama, Sekač i njegov zli klan Stopalo haraju gradom, manipulišu policijom i političarima. Budućnost deluje sumorno, sve dok četvorica odbačene braće, preživeli dokazi naučnog eksperimenta koji je pošao po zlu, ne izađu iz podzemlja i prigrle svoju sudbinu maskiranih zaštitnika. Suočeni sa Sekačevim monstruoznim planom o dominaciji, ove kornjače udružuju se sa neustrašivom reporterkom Ejpril O’Nil i njenim kamermanom Vernom Fenvikom kako bi spasili građane Njujorka.

Ova moćna četvorka koja već decenijama zabavlja mlade širom sveta, prvi put se pojavila u stripu Pitera Lerda i Kevina Istmana, ali u znatno mračnijem izdanju. Naravno, ovaj koncept je zenit svoje popularnosti doživeo pojavom istoimene crtane serije, koja je naprosto zapalila svet. Veliki deo zasluga za uspeh Nindža kornjača ide agentu Marku Fridmanu, koji je predložio Istmanu i Lerdu da šire reklamiraju svoj strip. Pored akcionih figurica koje su totalno sludele klince, na vrhuncu svoje popularnosti, likovi kornjača mogli su se naći u širokom luku proizvoda za decu, poput svesaka, patika, majica, itd.

Od momenta kada se ime Majkla Bejla povezalo sa ovim projektom, novi TNMT napala je lavina negativnih komentara i proročanstava raznih ljubitelja filma. Brojne idiotske spekulacije iskakale su na sve strane po netu tokom snimanja filma, a i sam kontroverzni poster je samo dodatno potpalio vatru. Ne treba ni da spominjen kakav se hejt digao kada su ljudi izvalili da nove kornjače imaju noseve? Iako je TNMT ludački obožavan koncept, marketinški tim ovog naslova je imao zaista težak zadatak pred sobom. Jedino šta je zapravo Beju i njegovoj ekipi išlo u korist je to što su sve prethodne filmske avanture ovih junaka bolno loše.

Ako zbog nečega vredi gledati novi TNMT film, to je onda svakako zbog animacije. Iako se pljuvalo po netu o njihovom izgledu, kornjače su definitivno najjači faktor ovog ostvarenja. Zaista je nevervatno koliko je mnogo truda uloženo u svaki njihov pokret. Iako animirane, one su zapravo jedini složeniji likovi u filmu. Jedino one imaju kakvu harizmu.
teenage-mutant-ninja-turtles-2014-teaser-trailer-still-fainting

Kao što je bilo i za očekivati, scenario je sramotno tanak, likovi su jednodimenzionalni, a gluma ispod svih mogućih standarda. Megan Foks (Megan Fox) je još jednom pokazala da njeno ludački izoperisano lice nije sposobno ni da se namršti, a kamoli da oslika bilo kakvu emociju. Ne želim zaista da je osuđujem, ali jasno se vidi da dotična nije spremna niti malo da se potrudi za ulogu.

Iako sam očekivao da će Bej i ekipa protutnjati kroz TNMT univerzum, moram da istaknem da sam prilično razočaran što reditelj Džonatan Libsman (Jonathan Leibesman) nije uključio nikoga od omiljenih sporednih likova u film. Hajde još nekako i da razumem što nismo videli Kranga, Bakstera Stokmana, Kejsija Džounsa, Lederheda, Kralja pacova, ali Bibopa i Rokstedija? Teški smor.

Takođe, napomenuo bih da me je i prilično deprimirao način na koji je Sekač realizovan. Zli Japanac u robotskoj samurajskoj odori? Ne hvala!

I ovako sakat, Bejov TMNT je svakako stotinu lestvica iznad svojih prethodnika. Narativ filma je izuzetno lagan i brz, a i sadrži dosta uzbudljivih akcionih sekvenci koje će naterati mlađu publiku da ciči tokom svih 100 minuta filma. Iako nije pružio fanovima ono što su godinama nestrpljivo čekali, novi TNMT je svakako uspeo da se pozicionira kao film koji će neki novi klinci gotiviti i iznova reprizirati. Ovaj film bi preporučio deci uzrasta od 8 do 15 godina. Stariji zaista nemaju ovde šta da traže.

Ocena: 5/10

TAGOVI:

nindza kornjace
teenage mutant ninja turtles
tnmt

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

17 Comments

  1. KusrosakiD!

    šteta..kao dugogodišnji fan, stvarno sam očekivao više 2/10

  2. beetlejuice

    e mozes da napises recenziju za film Cuvari galaksije?

  3. Undead

    Izgleda da je danas IN pljuvati po Bay-u cak kad on to i ne zasluzuje. Covek apsolutno nema nista sa filmom sem sto je producirao tj. dao kintu za isti. Ako u nekoga treba uperiti prst onda je to Libsman jer je ovaj film njegovih ruku delo. Ja sam licno sa svojih 27 god. prvi put uzivao u Kornjacama jos od '92. Lepo sam se zabavio i ne znam sta bi bilo ko vise ocekivao od TMNT koncepta.

  4. aco

    Spajdermen, Godzilla, Nindza kornjace? Kapirate poentu?

  5. Oasis

    "Majkl Bej (Michael Bay) već godinama u nazad s puno uspeha siluje detinjstvo svih nas koji smo odrastali tokom devesedestih godina prošlog veka."EPIC!!! :)))

  6. Urfe

    Ajmo neku novu recenzijuu.. 🙂

  7. Milos

    Libsman, reditelj koji je rezirao Gnev Titana jedan od najgorih filmova koji sam gledao u zivotu, zar ste ocekivali nesto bolje ja sigurno nisam.

    • beetlejuice

      I ja se pitam nema nikakve recenzije vec duze vreme.

  8. crna lampa

    Hoce biti neka recenzija u skorije vreme? Nisi valjda zaboravio na nas ovde 😉

  9. Nolan

    Radi Interstellar!!!!!!!!!!!!!!

  10. Ilija

    SPOILER(a mozda i nije):
    "Problem kod Bejovih adaptacije je što iste ne poštuju sadržaj na kojem su zasnovane. Majkl daje sebi za pravo da u potpunosti menja ključne elemente priče, što itekako već u samom startu stvara negativan stav prema njegovom filmu"
    Ovde si izneo sustinu problema. Na stranu to sto scenario lici kao da ga je pisalo trogodisnje dete sa blagim mentalnim poremecajem, ovde se autor drznuo da unisti srz price o Nindza Kornjacama, a to je decenijski sukob izmedju Hamato Joshija i Oroku Sakija (Splintera i Sekaca) pri tom ne ponudivsi nikakvu kvalitetnu alternativu. Stavise, ovde Hamato Josi i ne postoji, vec je splinter samo obican laboratorijski pacov, koji se "igrom slucaja" brze razvija od kornjaca i naprosto nalazi Nindzicu knjigu sa kojoj postaje ultra zaebani sensei.
    Ja ne kazem da bajka mora da bude realna, ali cak i u SCI-FI pricama mora da postoji neka logika i uzrocno-posledicne veze…a ovde toga nema
    Jos plus kad tome dodamo ocajnu glumu Megan-Fox, koja btw ima vise minuta u filmu od samih kornjaca
    Cak je i William Fichtner kog smatram za kvalitetnog glumca, odigrao neverovatno bezlicno i bezidejno

    Sto se mene tice ocena 3/10
    (ova 3 su zbog: dobre vizualizacije i animacije kornjaca)

  11. Pera

    Prvo pravilo kod gledanja crtaća i filmova glasi da ,,Ako je originalna serija legendarna i slavna i dopala ti se, nemoj nikada gledati druge adaptacije, jer će pokvariti utisak i ostaviti gorak ukus u ustima… Pravilo je da ono što je ostvarenju omogućilo slavu i da dostigne zenit ne može se prevazići…Kad bi pitao klince 90-tih zašto gledaju TMNT rekli bi jer je strava crtani sa akcijom i šarmom…A kada pitaš klince koji su gledali TMNT 2K3 i Nickelodeonove TMNT zašto ih gledaju, rekli bi ,,Zato jer su to Nindža Kornjače…” Dakle zan se koja serija je proslavila franšizu, a koje se grebu o staru slavu prve serije…”