The Secret Life of Walter Mitty (2013)

Moram u startu da istaknem da mi je “The Secret Life of Walter Mitty” na osnovu svojih promotivnih materijala obećavao zaista jednu veliku i grandioznu avanturu. Iako nisam neki ljubitelj stvaralaštva Bena Stilera (), dobio sam utisak da se isti napokon odlučio da izađe malo iz svoje komforne zone i proba da nam prezentuje osobne kvalitete u malo drugačijem svetlu. Kada sam već pomenuo “kvalitete” Bena Stilera, želeo bih da istaknem da ovog 48-godišnjeg američkog glumca nikako ne smatram lošim akterom, ali ono što je izvesno u vezi njega jeste da dotični nikako ne ume da zablista kao protagonista. U svim filmovima i serijama gde je imao epizodnu rolu, Stiler je ostavio znatno snažniji utisak nego u naslovima u kojima on predstavlja sam centar priče. Stiler je karakterni glumac, a protagonisti koje portreiše su često prilično sivi i povučeni.The_Secret_Life_of_Walter_Mitty_poster

No, vratimo se samom filmu. “The Secret Life of Walter Mitty” nas upoznaje sa istoimenim članom redakcije “Life” magazina, koji ima tendenciju da se u određenim momentima isključi iz stvarne situacije i odluta duboku u svoj uzbudljivi svet mašte. Ovaj strastveni sanjar vodi jedan prilično monoton život, te je prinuđen da u svojoj glavi kompenzuje nedostatke i proživi sve ono za šta nema petlju u realnom životu. Nakon nepredvidivih okolnosti na poslu, Volter najzad biva prinuđen da se upusti u jednu realnu životnu avanturu i krene u potragu za dislociranim 25. negativom iz seta Šona O’Konela, jednog od najpoznatijih svetskih fotografa s kojim već dugi niz godina u nazad ekskluzivno sarađuje. Ono što čini ovaj negativ toliko posebnim jeste to što ga je Šon namenio za naslovnu stranu poslednjeg štampanog izdanja “Life” magazina. Iako je banalno gledano Volterova misija samo da locira ovog umetnika i pronađe negativ, ono što naš protagonista još uvek ne zna jeste to da će mu upravo ovaj zadatak pružiti avanturu o kakvoj, iako izuzetno maštovit, nije moga ni da sanja.

“The Secret Life of Walter Mitty” je jedno od onih ostvarenja gde je sama lepota putovanja znatno bitnije od svrhe i cilja. Priča ovog filma je zaista naivna i prepuna rupa. Iako faktički treba da bude misterija, “The Secret Life of Walter Mitty” je prilično lak zadatak za svakog malo iskusnijeg “filmskog detektiva”. Indikatori i okreti su prilično bangavo postavljeni, te se sama priča slikovito može opisati kao “set puzli od deset delova”. “The Secret Life of Walter Mitty” po ko zna koji put pokazuje da Ben Stiler baš i nije najbolji pripovedač jer previše žvaće materiju i ne dozvoljava publici da se malo dublje  mentalno investira u njegove filmove. Stiler je zaista lepo krenuo i prvih 20 minuta filma su bili jako interesantni i duhoviti, međutim, što je radnja počela krenula da se odvija, reditelj je krenuo da se gubi u materijalu i intenzitet je naglo počeo da pada.the-secret-life-of-walter-mitty-2013

Ono što čini “The Secret Life of Walter Mitty” svakako vrednim gledanja jeste njegov opijajući vizualni indentitet. Fotografija u ovom filmu je nadrealno lepa, kao i kadrovi. Stjuart Drajburg (Stuart Dryburgh) je ovde odradio fantastičan posao. Ovaj 61-godišni britanski direktor fotografije se prelepo poigrava sa svetlom, bojama i spektakularnim lokacijama na kojima je ovaj film sniman, te nam ne preostaje ništa drugo nego da zanemarimo sve nedostatke i uživamo u vizalnoj lepoti novog Stilerovog projekta.

Što se tiče same glume, Stiler se ovde definitivno najslabije pokazao. Ben po ko zna koji put glumi lika koji mu nikako ne leži i to se zaista jasno vidi na ekranu. Jako je tužno gledati kako ovaj realno talentovani glumac sam sebi iznova podmeće nogu. S druge strane, ostatak kastinga je znatno bolji. Kristin Vig () je još jednom šarmantna i izuzetno duhovita na filmu, dok je Adam Skot () ponovo dobio priliku da portreiše lika kojeg toliko volimo da mrzimo. Skot zaista ovo sjajno radi. Šon Pen () je pružio sasvim pristojnu epizodnu rolu i uspeo je da nas ubedi u bitnost njegovog prisustva na ovom filmu.

“The Secret Life of Walter Mitty” je jedna izuzetno interesantna ideja koja iako vizualno prelepo izgleda, nije u potpunosti uspela da kapitalizuje na svom konceptu. Tanak i predvidiv narativ drastično narušava integritet priče i tera nas da na kraju ipak ovo ostvarenje vidimo kao još jedan Stilerov nedovoljno jak pokušaj. Velika šteta, “The Secret Life of Walter Mitty” je zaista tema sa puno potencijala.

Ocena: 6/10the_secret_life_of_walter_mitty_2013-1280x720

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

 1. Marko

  Mislio sam da cu umrijeti od dosade dok sam ga gledao. Radnja se toliko sporo odvijala…

 2. niki

  Nisam ljubitelj Stilera, od svih filmova delimicno mi je bio simpatican samo u Zoolander-u.
  U ovom filmu je podnosljiv mada i dalje mislim da tako neharizmaticnog glumca retko
  mozete da vidite.
  Film je sve u svemu zabavan i daleko da je dosadan. Prelepa fotografija i dobra muzika.
  Netipican film za Holivud.
  Vredi ga pogledati kada ne razmisljate ko je sve umesto Stilera mogao bolje da odglumi.
  Za reditelja Stilera ipak pohvale.
  7/10

 3. Ivan

  Tipičan američki film. Prepun površnosti koje su savršeno uklopljene. Slikovnica u svetu filma. Vredi pogledati.Ovde mi Stilerova gluma najmanje smeta, jer mislim da što je stariji ima manje energije da preteruje u glumatanju što je plus za njega.Biće još bolji sa godinama.

 4. Milan

  Meni je Stiller jako simpatican lik,ali vise sam ocekivao od ovog filma.Cak sam pomalo i frustriran jer nisam dobio ono sto sam bio ubedjen da cu dobiti od ovog ostvarenja.Ima svoje kvalitete,pre svega vizuelne,ali ipak od mene ocena 5/10.