St. Vincent (2014)

Pošto sam se već iz potpuno glupih razloga odlučio da povampirim sajt i krenem iznova da izbacujem recenzije, mislim da sam u obavezi da makar jednom nedeljno napišem nešto novo.

Sa vremena na vreme, upadnem u to neko kiselo raspoloženje i krenem da tragam za određenim filmom koji poseduje dovoljno ljudskosti i topline da me izvuče iz određenog bedaka. Pošto nisam maloumna tinejdžerka, ne mogu da skinem random romantičnu komediju, uvalim se u krevet, parkiram kanticu sladoleda na stomak i pustim mozak na pašu. Meni treba nešto kompleksnije, nešto što nudi više od prosečne glupe zabave.

Svi oni koji redovnije čitaju ovaj blog znaju da sam izuzetno veliki ljubitelj “coming of age” filmova, ne vezano da li se u svojoj osnovi primarno fokusiraju na dramu, romansu ili komediju. Za one koji ne znaju, ova pripovedačka tehnika za zadatak ima da prikaže tranziciju protagoniste iz sveta dece u društvo odraslih, odnosno da istakne određene sekvence posle kojih naš subjekat nikada više neće biti onaj stari s početka priče. Dakle, ovde je “spotlight” na putovanju, odnosno sazrevanju kroz koje naši glavni akteri uče važne životne lekcije. Flimovi ovog tipa su većinskim delom nošeni dijalogom i više nego često prikazuje sekvence iz prošlosti. Naravno, treba još istaći i da se u ovom žanru definitivno najviše koristi naracija kao alat dočaravanja emocija, unutrašnjeg monologa, okruženja i atmosfere.

Ovakvi filmovi su u poslednjih nekoliko godina postali izuzetno popularni jer često ne zahtevaju neki značajniji budžet, a ujedno i predstavljaju savršenu platformu na kojoj određeni glumci, ako je dobro napisan scenario, mogu u punoj snazi da iskažu svoj raskošni talenat.

„St.Vincent“ je jedan od takvih filmova. Debitantski dugometražni igrani film Teodora Melfija (Theodore Melfi) prati vremešnog ratnog veterana po imenu Vinsent, koga je boemski život doveo to toga  da nema niti jedan prebijeni dolar u džepu. Dužan, ružan i deprimiran, Vinsent dolazi u situaciju da malo osveži svoj novčanik, tako što će nekoliko sati dnevno preuzeti na sebe obavezu da pričuva komšinicinog klinca. Nalazeći se u bezizlaznoj situaciji, komšinica prepušta Olivera ovoj karikatura, koja niti u jednom momentu ne uspeva da pokaže da je osoba koja u svojoj glavi ima ikakav osećaj za druga ljudska bića, kao i samu okolinu.  Iako  na prvi pogled ovaj spoj neiskvarenog klinca i čoveka koji predstavlja textbook primer lošeg uticaja, deluje kao katastofa u najavi, što više odmiče film, nama je sve jasnije da su se Oliver i Vinsent našli tačno u onom momentu u životu kada su jedan drugom apsolutno neophodni.

Kao što sam gore napomenuo, „St.Vincent“ je savršena platforma da određeni glumac pokaže koliko zapravo vlada svojim zanatom.

U Holivudu i generalno filmskom svetu, gde se za ljude koji su uključeni u ovu industriju često govori kako su bezlični i konstantno pod maskama, postoji zaista mali broj individua čije su ih ličnosti i karakter izdvojile iz ove užasne kategorizacije i učinile legendama. Jedna od tih zaista besprekorno zanimljivih ličnosti je svakako Bil Marej (Bill Murray).  Za one koje ne znaju, Bil Marej je jedan od najpoznatijih živih glumaca i komičara današnjice. Čovek koji je svoju karijeru decenijama navodio instančanim osećajem za kvalitet, potpisao je svoje ime ispod naslova kao što su „Caddyshack“, „Ghostbuster“, „Stripes“, „Groundhog Day“, „Rushmore“, „Lost in Translation“ i mnogih drugih uspešnih projekata koji su definisali i izmenili razne kulturološke stavove i poglede raznih generacija.

st-vincent

Iako ovi profesionalni uspesi govore da se ovde radi o vanserijskom čoveku koji već tri decenije pravi prave poteze u svojoj karijeri, ono što je po meni definitivno najzanimljivije u vezi ovog američkog glumca jeste njegov privatni život, koji je više nego duplo bizarniji, smešniji i interesantniji od bilo koje njegove u uloge na filmu.

Reditelj Teodor Melfi u  potpunosti razume ovo i zaista daje Mareju dovoljno prostora da se raspištolji i pokaže šta sve ume. Bil, kao veličina kakva i jeste, čitavim svojim bićem ulazi u cipele jednog pregaženog i pijanog mizantropa koji, iako velikim delom filma odbija da prizna, nosi u sebi jednu izuzetno dobru i ranjivu dušu. Vinsent jeste skrnav i rasejan, ali je svakako izuzetno interesantan. On je apsolutno centralna figura filma, i sva komedija se bazira na njegovom sivom moralnom kompasu.

Iako je film izuzetno predvidiv, on zaista ima određenu težinu. Likovi su lepo napisani, što samo dodatno olakšava fenomenalnim glumcima da se udube u materiju i razviju osetne odnose na ekranu. Pored Mareja, sjajne performanse su zabeležile Melisa Mekarti (Melisa McCarthy) i Naomi Vots (Naomi Watts). Naomi je u potpunosti urnebesna kao prostituka s oštrim ruskim naglaskom, dok se Melisa pokazuje u znatno drugačijem svetlu nego što smo navikli.

Pored sjajnih likova, dijaloga i performansa, „St.Vincent“ se svakako može pohvaliti i izvarednom fotografijom , kadrovima, kao i vrlo dobro uklopljenom muzičkom pozadinom.

Jeste, ovaj film ne nudi ništa novo. „St.Vincent“ nije revolucionaran projekat, niti kakva preterana mozgalica za one koji intenzivnije gladaju filmove. Ono što krasi ovaj naslov jeste svakako jedna topla i poučna ljudska priča, koja ima dovoljno strpljenja da svojim likovima omogući da nas upoznaju sa njihovom situacijom i nateraju da ih zavolim takve falične, kakvi i jesu.

„St. Vincent“ je jedna izvanredna komedija koju preporučujem svima onima koji su voleli filmove poput „The Way Way Back“ i „Little Miss Sunshine“.

Ocena: 8/10

pic-1

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

11 Comments

 1. Lav Goodman

  S obzirom da se u preporuci vezujes za Litlle Miss Sunshine i The Way Way BAck,meni je to dovoljno da odgledam ovaj film.Inace,mislim da bi trebalo da nastavis da "odrzavas sajt".Najiskrenije.Pozdrav!

 2. Joe

  Koji god da su glupi razlozi za povampirivanjem (?) sajta, odlični su! Neka si se vratio i nemoj odlaziti više 😀 Ovo mi je jedan od omiljenih sajtova, ali ozbiljno… Film ću morati da odgledam, Bill Murray je carina, a i jedva čekam da vidim Melisu u nekoj drugoj ulozi konačno… 😀

 3. Milak

  Samo nastavi! Odlicne rezencije, svako jutro proverim ovaj sajt da vidim da li ima nesto novo

 4. Milena

  Bez daljeg odustajanja od recenzija, molim! 🙂

 5. donnie

  Da li ce biti neke nove recenzije u skorije vreme? 😀

 6. sky

  Divna prica, topla i humana.Mnoge filmove pa i ovaj sam gledala po vasoj preporuci.Ne znam koja je vasa satisfakcija ali da na ovaj nacin uticete na nase zivote, to je sigurno.HVALA VAM.

 7. Raša

  Šta bi sa obavezom da izbacuješ recenzije jednom nedeljno?????

 8. goranbogunovic

  Ekipi koja piše recenzije na ovom sajtu bih poručio da manje truća na fejsbuku i tviteru, a više ovde – od ovoga neke vajde ima. 😛