Jurassic Park (1993)

Kada pričamo o velikim blokbasterima među prvim asocijacijama je uvek “Jurassic Park”. Zasnovano na romanu Majkla Krihtona (Michael Crichton), ovo više nego spektakularno ostvarenje Stivena Spilberga (Steven Spielberg) predstavlja savršenu kombinaciju kompijuterske animacije i kreativog pisanja koje je svakako za sva vremena promenilo kinematografiju i 1993. godine kada se pojavilo, u potpunosti osvojilo svet. “Jurassic Park” je definitivno film koji je mnogima promenio perspektivnu i odnos prema filmova, i iako kojim slučajem niste ljubitelj ovog revolucionarnog dela, siguran sam da će ćete prepoznati njegov značaj i trag koji je ostavio na veliki broj filmova koji slede.

Priča filma prati Alana i Eli, dvoje uspešnih paleontologa koji bivaju pozvani od strane milijardera Džona Hemonda da obiđu njegov tajnoviti i spektakularni park.  Ne znajući šta ih tačno čeka, dvojac paleontologa biva helikopterom transportovan do neke vrste rezervata i zoo vrta, gde umesto divljih životinja u strogo kontrolisanim uslovima borave ni manje ni više nego dinosaurusi. Ostavljeni bez daha, paleontolozi zajedno sa Dr. Ijanom Malkomom i još par saputnika ni ne slute da će ubrzo morati da beže i spašavaju živu glavu od ovih do skoro izumrelih praistorijskih životinja.

Ono što zaista ističe ovaj film od svih ostalih ostvarenja gde protagonisti beže od velikih čudovišta, pored naravno izvanredne kompijuterske animacije, maestralne montaže i prelepog seta, jeste više nego kvalitetna adaptacija romana u scenarijo koji je zaista prepun uzbudljivih sekvenci koje će vas držati na ivici vaših sedišta tokom čitavih 127 minuta koliko traje film. Pored toga što diže adrenalin , scenario sadrži i relativno ostvarivu pozadinsku priču, zasnovanu na naučnoj bazi, tačnije kloniranju DNK iz fosilisanih praistorijskih komaraca,  koja je dovoljno dobro kontruisana da vam se bar na blic čitava situacija učini realnom i tako vas dodatno uvuče u film.

Još jedna stvar koju “Jurassic Park” ima a većina sličnih ostvarenja nemaju jesu dobro razvijeni likovi. Za razliku od većine filmova koji se bave sličnom temom, težište priče nije zasnova na maloj grupi jednodimenzionalnih likova koji kroz čitav film vrište i beže od velike opasnosti. “Jurassic Park”  ima raznovrsne aktere sa lepo isprofilisanim pozadinskim pričama koji su pored svega još portreisani i od strane zaista kvalitetnih glumaca.

Iako poseduje nekoliko nasilnih sekvenci i ume u određenim momentima da prepadne, “Jurassic Park” je svakako film koji je namenjen svim uzrastima i siguran sam da nikome neće biti neprikladan. Definitivno jedan od najvećih blokbastera svih vremena, vrlo uzbudljiv film koji je toliko mnogo toga promenio u mejnstrim kinematografiji.

Ocena: 9/10

 

 

 

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

  1. kritichar

    Covek se zove Majkl Krajt(o)n… Ne Krihton…

  2. vesko

    jedan od najboljih spilbergovih filmova