Jack the Giant Slayer (2013)

“Jack and The Beanstalk” je definitivno jedna od najpopularnijih bajki svih vremena. Iako se prvi put u printu pojavila 1807. godine u potpisu Bendžamina Tabarta (Benjamin Tabart), britanska bajka o momku i čarobnim pasuljima vuče korene u narodu čak i do nekoliko decenija pre ovog prvog zapisa. Zbog ogromne popularnosti, ova priča je toliko sada već puta menjala formu, medije i svoje likove, da se slabo gde može videti u originalnom obliku. Meni najpoznatija verzija ove bajke je svakako “Jack Wabbit and The Beanstalk” gde umesto u ulozi protagoniste imamo Duška Dugouška (Bugs Bunny).Jack_the_Giant_Slayer_poster

Kada sam se susreo sa prvim promotivnim materijalima, moram reći da me “Jack the Giant Slayer” nije nešto preterano zaintrigirao, stoga i ova recenzija ovako kasno dolazi. Jednostvano mi je sve delovalo kao klasično “lešinarenje” poznatog koncepta sa ciljem da se bajka medernizuje i nepotrebno okreči zaštitnim znacima velikih holivudskih avantura. No, kako ne volim da sudim o knjizi po njenim koricama, ipak sam se odlučio da pogledam ovaj film jer uvek postoji taj mali procenat da se iznenadim i oduševim.

Film “Jack the Giant Slayer” u osnovnim crtama svoje priče prati originalni koncept. Džek je siromašni i naivni farmer koji biva prevaren da proda svoju stoku za šaku čarobnih pasulja. E sada, sa druge strane mi u prvoj fazi uporedo pratimo i život princeze Izabel, koja je klasična “Diznijeva princeza”. Njena majka je preminula, a otac joj konstatno sedi za vratom i tera je da se uda za nekoga za koga ona ne želi. Izabel nije zadovoljna njenim dosadnim životom u  palati i svakog dana mašta o velikim avanturama.  – Da, sve previše vrišti “Dizni”.

Kada se ove dve odvojene priče u jednoj tački susretnu, “Jack the Giant Slayer” se pretvara u jednu sasvim drugačiju avanturu gde se susrećemo sa magijom, pohlepom i epskim borbama sa divovima koji žive daleko iznad oblaka.

Jedino što sam zaista očekivao od ove adaptacije još jedne popularne bajke jeste da nema nikakve sličnosti “Hansel and Gretel: Witch Hunters” i na svu sreću, molitve su mi uslišene. “Jack the Giant Slayer” ima čak i nekoliko vrlo dobrih i ineresantnih dodataka u priča (naravno, neću ih izneti da ne pokvarim nekome element iznenađenja pri gledanju filma). Nekoliko novih likova su uključeni u priču i mogu reći da je slabo koji loše razvijem i suvišan.

Ono što mi se ovde nije dopalo jeste dizajn džinova. Da je film primarno namenjen mlađoj publici, razumeo bih ovaj “crtani film” dizajn, ali pošto nije, ozbiljno mi fali tu neka realnija i ozbiljnija crta. Ovo mi je zaista smetalo jer su džinovi dosta zabavno napisani. Daren Lemke () i Kristofer Mekgvari () su u nekim crtama odradili sjajan posao, jedina šteta je što se po bitnim scenama i storyboard-u tačno vidi da je veliki studio iza ovog projekta.

Gluma je solidna, ali niko se nešto preterano nije istakao. Nikolas Hult () he korektan kao Džek i sa tom idiotskom frizurom, dok je Elenor Tomlinson () iznenađujuće malo iritantna kao princeza Izabel. Od “zvučnih holivudskih imena” koja su deo ovog projekta niko nije blistao, ali se niko nije ni izblamirao. Juan Mekgregor () je možda ostavio najbolji utisak od svih.

Iako predvidiv i pun klasičnih momenata koje viđamo u holivudskim epskim filmovima, “Jack the Giant Slayer” je na kraju ispao mnogo zabavniji i inventivniji film nego što sam mislio da će biti. Najnovije ostvarenje Brajana Singera () vas sigurno neće oduševiti, ali vas neće ni u potpunosti razočarati. Korektan film. Može da se pogleda.

Ocena: 6/10Jack-the-Giant-Slayer-2013

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. Ivan

    Sasvim solidan film i solidna adaptacija.