Lemony Snicket's a Series of Unfortunate Events (Widescreen Edition)Film je odličan, osim u slučaju ako ste zakleti fan knjiga Lemony Snicket (Lemoni Snikets). Primetio sam da dosta ljudi izuzetno strogo ocenjuje film, a to su uglavnom oni koji su čitali dela ovog izvrsnog autora, pre gledanja filma. Problem se javlja u tome što je ovo mutacija tri njegova dela, a ne jedna određena priča, što je očito stvorilo izuzetnu frustraciju kod fanova.
Što je najgore, scenario uopšte nije loš, niti skrnavi artistički kvalitet, već jednostavno “nije baš po knjizi”, što pompazna publika ne može da preboli.
Pravo da kažem, ja sam više nego zadovoljan ovim delom, a posedujem znanje  o literaturi pisca.
Kao prvo, ovo delo je obogaćeno fantastičnom glumom (što mnogi filmovi nisu), posebno treba pohvaliti Jim Carrey (Džim Kerija), koji u stilu velikih majstora kao Peter Sellers (Piter Selers), prezentuje omnibus sjajnih i voema dopadljivih likova.  Drugi bitan faktor: film je perfektno snimljen (što, opet, mnogi filmovi ne uspevaju da postignu), ovo je vizuelno jedan od  najprijatnijih i artističnih dela koje ćete ikada imati mogućnosti da vidite. Počevši od kostimografije, koja kombinuje neo-gotski stil sa formalno-suptilnom modom iz 1960. Setovi su isto prelepi, sadrže isti stil gotske post-moderne asimetrije.
Film počinje veselom notom, sa par komičnih momenata, ali vas vrlo brzo upozorava da se ne radi o jednom veselom projektu, već da ipak ima mračnu temu. Od momenta kada smo upoznati sa tri glavna lika, oni su skoro istovremeno upušteni u prvi, od nekolicine nesrećnih događaja koji slede. Radnja je brzog tempa, i šalje decu iz jedne loše situacije u drugu, uz pomoć odlične naracije od strane Džada Loua (Jude Law).
Deca su dopadljivi i snalažljivi likovi sa odličom glumačkom hemijjom. Stičete utisak da se zaista brinu jedno za drugo, i želite kao posmatrač da im pomognete.
Ovo je izvrsno delo na svim poljima, od samog uvoda pa do odlične animacije u završnoj špici. Ugasite svoj snobizam, i prepustite se filmu, kao da ništa ranije o njemu niste znali, garantujem vam da će te uživati.
Ocena: 9/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

3 Comments

  1. vladinux

    "Ugasite svoj snobizam, i prepustite se filmu, kao da ništa ranije o njemu niste znali, garantujem vam da će te uživati." – kratko i jasno!!!

  2. vesko

    sjajan film a i Dzim Keri kao negativac