127 Hours (2010)

“127 Hours” je pomoću svog interesantnog trejlera obećavao bogat i raznovrstan film. Iako sam se zaista trudio da mi se svidi ovaj projekat, nikako nisam uspeo da dobijem ono što sam želeo.
Ovaj film prati mladog momka koji je adrenalin manijak. Naš junak po imenu Aron, kreće na avanturu, tj. vožnju biciklom kroz kanjone Jute, pokušavajuću da realizuje, ako sam dobro razumeo, neki besmisleni cilj, da od jedne tačne do druge stigne 45 minuta pre nekog….šta god! Na tom svom on iz neobjašnjenih razloga odbacuje svoje biciklo, totalno ignoriše cilj koji je postavio, i sreće dve devojke koje isto baš kao i on luduju, tj. istražuju nešto besmisleno po ovom istom kanjonu. On se ubrzo sprijateljuje sa njih dve, i navodi ih da rade sulude stvari kako bi se dobro zabavili. Pri rastanku sa ovim devojkama, Aron kreće svojim putem, ali ubrzo kao posledicu bahatog ponašanja u ovoj divljini, upada u rupu i biva prignječen od strane velikog kamena.

Iako je ovo rađeno po istinotoj priči, sam scenario filma je vrlo rasejan, sve tako nekako deluje neobavezno, nikako ne uspevamo da se nešto posebno uzbudimo. Akcenat filma je na našem glavnom junaku koji je kroz 80% filma biva zarobljen, i kroz niz njegovih flashback-ova reditelj pokušava da nam ga približi, otvarajući bitne momente iz njegove prošlosti. Sramota me je što sada ovo izgovaram, ali kroz te momente možemo uočiti da je naš glavni junak podjednako zanimljiv kao i taj kamen što mu je na ruci, tako da vam pažnja luta na sve moguće strane.

Moram reći da je kinematografija filma stvarmo odlična. Konstantno smo otvoreni i eksploatisani jakim i svetlim bojama, kao i fantastičnim kadrovima prirode ovog prelepog kanjona. Montaža je vrlo moderna i interesantna, i kroz taj proces podeljenog ekrana i mnoštva brzih frejmova reditelj uspeva koliko toliko da održi interesovanje kod posmatrača.

Smatram da sam dovoljno faktora izneo, ne bi sada baš bilo pametno da komentarišem i odajem delove samo kraja filma, i kako se radnja završava. Samo ću još reći da ima par “oštrih” scena, ali je generalno za sve vrste posmatrača. Nije užasan film, ali sam očekivao dosta više.

Ocena:  5/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

20 Comments

 1. Godfadr

  Slozio sam se sa skoro svim recenzijama ovde manje-vise, ali ovde se nikako ne slazem. Ocena od mene: 10/10

  Ali nastavi sa recenzijama 😉 cheers

  • Pa dobro, dešava se! :))
   Trudio sam se da istaknem nedostatke koje sam ja lično uvideo….hvala na podršci, složićemo se na nekoj drugoj! 🙂

  • Sumice

   Takodje. Odlican sajt, cesto ga citam i sa vecinom recenzija se slazem, ali je ovo po meni fantastican film koji trazi vise gledanja. Ja sam ga pogledao najmanje 5 puta i svakim gledanjem sam otkrivao nove detalje koji su bitni za pricu. James Franco je po meni generalno los glumac, ali mislim da je ovde izvuk'o svoj maksimum. Na muziku i kinematografiju ne treba trositi reci. 10/10

 2. Nemanja Aleksić

  Into the Wild II, samo je onaj mnoooogo bolji. Kao što si napisao, vadi ga kinematografija, ali ostalo – prelazna ocena.

 3. Pročitala sam da je nominovan, i nekako baš tih dana mi se zadesio "ispod miša" 1-link file.
  Po običaju, ubacih prevod, i premotam par scena da vidim da li "paše".
  Reći ću samo da se ne usuđujem da ga gledam neko vreme… Bilo je dana kad sam mogla u nizu pogledati 4 nastavka "Testere", ali preostale – na gomili sa Srpskim filmom i 127 sati – ostavljam da se kisele u tegli, na najvišoj polici, da ih neko dete greškom ne dohvati…

  • Pa nije uopšte gore i strašan….ima svega jedna scena koja je malo eksplicitnija, ali na tih 2min već možeš i glavu da skloniš! Veruj mi na reč….ništa posebno uznemiravajuće…

    • Imam je na engleskom, radio sam je davno..nisam stigao da je prebacim. Glasi ovako:

     Exit Through The Gift Shop is a thrilling and original film that pulls you in and demands your immediate attention, the only problem with all of this is it may just be a prank. Banksy, our director, as we all know is a notorious prankster and not too many people seemed to have heard about this Thierry Guetta until this film was made.
     One other thing, actor Rhys Ifans does the narration for the film and unless I am very mistaken, also seems to be the disguised voice of Banksy, who we see interviewed in heavy silhouette to hide his face. It also seems odd that all of this could have been happening in the very public L.A. art community without more people on the outside hearing about it.
     Either way, this is a fast paced and exciting film that will tickle you, astound you and fascinate you, even if you know nothing about street art. Which makes "Exit Through The Gift Shop" either the most believable mockumentary in film history, or the most disingenuous documentary. Don't miss it.

     Nadam se da ćeš se snaći! 🙂

     • 😀
      Poenta DOBROG filma je da ti drži pažnju, da te zabavi, i da eventualno naučiš nešto novo. Štrikiram sva tri polja i formular nabijem na nos Holivuđanima koji grdne milione ulažu u lupanje automobila, potapanje jahti i animirana 3D sr@nja. Da ne spominjem 3-satne dramske torture "dubokih" likova tužne sudbine namenski rađene da se zgrne koji Oskar. Bljuc! Fali nam životne radosti, inspiracije i istinske genijalnosti…
      Takođe sam ostala u nedoumici – da li je Teri zaista napravio onu izložbu, ili je Banksi hteo da se sprda na račun sopstvenih plagijatora – još jedan dokaz da je čovek GENIJE. :)))
      E, toliko za danas…

 4. maki

  Moram se sloziti sa recenzijom. Dobra je kinematografija, fotografija sjajna, malo je sturo odradjen film, sem momenta ljudske borbe i prezivljavanja, ne vidim nista vise smelo i posebno u ovom filmu! Cak mi ni gluma nije za nominaciju, ali dobro, valjda nije bilo boljih ove godine! Lep pozdrav!

  • To sam pokušavao i da objasnim…jako je lep za oči, ali nekako je prazan i loše odglumljen. Hvala na komentu,

 5. JovanaDjokic

  Film je mogao umesto sat i 30min, da se lepo spakuje u jedan sat i bilo bi mnogo bolje.

 6. Ivan

  Ne znam dal si se nekad bavio nekim ekstremnim sportom ali cini mi se da nisi razumeo u cemu je poenta toga sto radi glavni junak… Canyoning nije nikakvo takmicenje, pre bi se reklo da je istrazivanje, setnja, uzivanje u prirodi u njenom iskonskom obliku… Uostalom, ne bi mogao da prodje kroz onaj kanjon biciklom, zar ne? 🙂
  Dinamika price se upravo vrti oko toga sto je on bahato krenuo sam, kao sto se trudi da ostane sam ceo zivot. Iz toga sledi desavanje u filmu. Sad jebiga, ni meni se ne svidja taj stav i mislim da je glup, ali dozivljaja radi mislim da prilikom gledanja filma stavimo svoje stavove u zagradu, inace mozemo propustiti nesto.

  • Nisam se nikada bavio ekstremnim sportom, recimo "nešto" ozbiljnije. Problem je u tome što mu kanjon realno nije bila ruta, već sama vožnja i cilj da dostigne pre isteka nekog određenog vremenskog roka. To što se on upustio u kanjon jeste što bi se reklo "čista improvizacija", koja iako ostaje dosledna liku koji je prezentovan kao "rasejan", nije baš da je imalo nekakvog smisla da tek tako odbaci ono za šta se ozbiljno spremao. No, nisam mislio to toliko da osuđujem, ali su motivi dosta prazni, a posebno mi nisu zanimljivi flashback-ovi, koji trebaju dodatno da nas upoznaju sa likom.
   Sviđaju mi se priroda i boje koje uhvaćene u projektu, kao i zanimljiva i brza montaža koja je karakteristična za muzičke spotove i npr. seriju "24 sata", ali mi je priča prilično prazna, kao i sam glavni akter.

   • Petra

    Recezent ovde više puta naglašava kao nelogičnost to što "mu kanjon realno nije bila ruta, već sama vožnja i cilj da dostigne pre isteka nekog određenog vremenskog roka". Pa zar nije mogao da se predomisli? Meni je nekako i logično da ti zaluđenici za prirodu menjaju rute u trenucima kad im neki drugi pravac deluje interesantnije.

 7. Mark

  Zasigurno najbolji film 2010. godine! 7.5/10.