Imaginarijum Doktora Parnasusa – The Imaginarium Of Doctor Parnassus (2009)

Teri Gilijam (Terry Gilliam) nam još jednom prezentuje svoju moć ostvarivanja i udisanja života njegovoj bujnoj mašti. Gilijam, kao vrhunski umetnik kakav i jeste, svaki put uspeva da me iznenadi i ponudi mi nešto novo što će me naterati da iznova i iznova gledam njegove filmove.

Baš kao što sam i očekivao, “The Imaginarium Of Doctor Parnassus” je jedan sjajan i prelep film, pun grandioznih i fantastičnih surealnih vizualnih efekata, ispraćenih divnom kinematografijom i odličnih performansima sjajne glumačke ekipe, sastavljene od slavnih i manje slavnih imena.

Ovaj projekat je u sličnom duhu velikih Evropskih surealih ostvarenja, kao što su Felinijev (Federico Fellini)8 1/2” i “Satyricon“. Naravno, rekavši ovo, već ovde možete da raskrstite i vidite da li je “The Imaginarium Of Doctor Parnassus” film za vas. Novo ostvarenje Terija Gilijama se može okarakterisati kao paranormalna, psihodelična fantazija sa čestim i uzbudljivim promenama u zapletu koje određenom delu publike mogu delovati vrlo problematičnim za pratiti.

Kasting je stvarno izvaredan, Tom Vejts (Tom Waits) je definitivno pravi izbor bio da glumi đavola, Kristofer Plamer (Christopher Plummer) opravdava svoju šansu koju dobija kao glavna uloga u ovom amsamblu zvezda, a Hit Ledžer (Heath Ledger) se na jedan dostojanstven način oprašta od svoje karijere koja je u budućnosti imala ogromnih potencijala. Zaista veliki gubitak za svet filma.

Teri Gilijam maestralno izlazi na kraj sa ogromnim pehom koji je zadesio njegov projekat (smrt jednog od glavnih aktera – Hita Ledžera). Uz par izuzetno kreativnih promena u scenariju, Teri uspeva u potpunosti da iskorist materijal snimljen s Ledžerom, i ostatak njegovog posla dodeljuje trojici super-zvezda: Džoni Dep (Johnny Depp), Džad Lou (Jude Law), Kolin Farel (Collin Farrell). Njih trojica predstavljaju tri posebne metarmorfoze Ledžerovog lika kada uđe u ogledalo mašte, dajući mu svaki put novo lice, ali totalno zadržavajući personu i duh lika kojeg tumače. Izvrsno!

Kostimi i set su divni za oko. Čitav vizualni stil filma je provučen kroz neku mračnu amtosferu koja zrači unutrašnjim mrakom likova. Poruka ovog filma je na etičkim izborima i na tome kako neki ljudi svojim izgledom i ponašanjem znaju da sakriju i zavaraju, odnosno da ne pokažu ono što zaista jesu.

Ovaj film verovatno neće imati neki poseban komercijalni uspeh, niti će osvojiti srca šire publike, ali ja ga svakako smatram za jednog od najboljih filmova 2009. godine.

Ocena: 9/10


TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?