Big Fish (2003)

Čudan i vrlo interesantan film od strane Tima Bartona (Tim_Burton). Poznati reditelj nas ovde upoznaje sa još jednim filmom uokvirenim kroz njegovu poznatu atmosferu, ali ovog puta sa žanrom koji od njega nismo navikli, oslikavajući jednu romantiziranu dramu kroz aspekte fantastike.
Pored generalne priče koja se vrti oko zategnutog odnosa oca i sina, ovaj film sadrži i segmente mitskih proporcija. Radnja se centrira oko lika po imanu Ed Blum, koga zajedno tumače Juan Mekgregor (Ewan_McGregor) i Albert Fini (Albert_Finney), naravno u različitim godinama. Ceo film je baziran na segmentima i retrospektivi Edove prošlosti koja poseduje  mitološke momente. Počevši od same ogromne ribe, preko džina kojeg upoznaje i kreće sa njime na put, pa tako i do mnogo drugih bizarnih podataka koje ne bi hteo da odajem. Sam termin “Big Fish”, može se u našem slobodnom ali nekako najpribližnijem prevodu prevesti kao “velika faca”, govoreći o bitnosti ovog čoveka i veličini u kojoj su ga drugi ljudi videli.

Dijalozi su izuzetno bogati i na određene momente vrlo komični. Pored odličnog scenarija i izuzetno šarenog i interesantnog seta, treba posebno pohvaliti i odličnu glumačku ekipu. Mekgregor i Fini su prilično uverljivi i iako je njihovo poreklo iz Britanije, svojim raskošnim talentom uspevaju da vas ubede da su meštani jednog malog gradića iz Alabame. Pored ovog vodećeg dua, treba pohvaliti i njihovu stabilnu podršku, Džesiku Leng (Jessica_Lange) i Bilija Krudupa (Billy_Crudup), čiji odlični performansi su dosta doprineli na volumenu ovog projekta.

Kroz duraciju ovog dela, Ed će nam pričati o mnoštvu svojih talenata kao i ogromnoj količini stvari, koje pored toga što nisu logične, bivaju i kompletno bizarne. Ključ ovog filma leži u razumevanju čina i principa zbog kojeg ovaj čovek preuveličava i veoma maštovito kiti svoje avanture. Ovo je jedna izuzetna i simpatična priča, koja će vam ostaviti topao osećaj u srcu i veoma će vas lepo zabaviti.

Ocena: 7/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

7 Comments

  1. Odlican! ne napadan, a prepun prenesenih znacenja, od zainteresovanosti gledalaca za radnju tako i ona sama dobija nove dimenzije 😀 pun pogodak 😀

  2. Još jedno "štivo" koje bih mogla obnoviti… Sećam se da mi je ličio na "Lažu i Paralažu", bajkovit, duhovit film, i za nijansu vedriji od tipičnog Bartona.

  3. Bauk84

    Snazan film.Prepun boja i raznih likova,,,,mastovito ostvarenje Tima Burtona

  4. Pingback: Kakav je film? » Mračne senke – Dark Shadows (2012)

  5. Pingback: Kakav je film? » Mars napada! – Mars Attacks! (1996)

  6. Rile

    Mozda dobra ideja, ali definitivno vrlo slabo realizovana gledano sa aspekta rezije i scenarija. Jedino vredno u filmu je gluma i fotografija inace tanko. Precenjen film!