Observe and Report (2009)

Prihvatanje ovog filma zavisi od vrste humora koji preferirate. “Observe and Report” definitivno nije film za širu publiku, on poseduje  scene nasilja, konzumiranja droga, eksplicitne golotinje, ali pored svega ovoga, on ima i vrlo neortodksan humor, koji nije baš transparentan, zasnovan više na sarkastičnom ismevanju umišljenosti likova i njihovom pogrešno zasnovanom ogromnom samopouzdanju.
“Observe and Report” nam je pravi primer koji pokazuje kako kvalitetno korišćenje filmskih tehnika i ozbiljne glume, mogu da učine film prilično smešnim. Ono što je ovde vrlo interesantno jeste da mi imamo dva pogleda na istu situaciju. Pogled iz glave našeg glavnog aktera koji se oslikava herojskim stavovima, slow_motion scenama ispraćenim kul muzikom, dok sa druge strane upoznajemo odnos stvarnosti i pogled ostalih aktera iz filma na njegovo ponašanje, koje je ništa manje od imbecilskog i vrlo opasnog po okolinu. U jednom momentu filma se pominje da naš glavni lik pati od “Bi-polar_disorder“, a li ne da bi opravdali njegovo ponašanje, već da bi ga lakše klasifikovali u stvarnom životu.

Priča je prilično jednostavna i laka za pratiti, ona se vrti oko jednog radnika obezbeđenja koji se svim svojim bićem upušta u slučaj da spase tržni centar u kome radi od jednog egzibicioniste, koji tuda često cirkuliše, plašeći konzumente. Set Rogen (Seth_Rogen) je odličan kao Roni Barnhart, on pod svoj performans uspeva da obuhvati stereotip mačo pravičnog i posvećenog momka iz sedamdeset, osamdesetih godina prošlog veka, kao i stereotip modernog egocentričnog imbecila. Iako je posao koji on treba da obavi prilično male bitnosti, on svojom posvećenošću spreman je da reaguje na najradikalniji i najbrutalniiji način čineći čitav projekat izuzetno sarkastično smešnim. Ostatak glumačke ekipe je vrlo kvalitetno obavio svoj posao, pogotovo Ana Faris (Anna_Faris) koja je urnebesna kao praznoglava Barbika.

Tip humora zbilja nije za svakog posmatrača, ovde se ismevamo užasnoj percepciji i tendenciji jednog mladića na temu šta trebalo uraditi i kako se ponašati da ispao pravi heroj, čije shvatanje realnog sveta i posledica je ekvivalentno liku iz crtanog filma. Preporučujem ovu komediju ljudima koji vole neprijatan mračan humor sastavljen od dosta “prljavog” dijaloga.

Ocena:  7/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?