Guliverova Putovanja – Gulliver’s Travels (2010)

Svi vi koji ste od ovog filma očekivali neku modernu satiričnu adaptaciju popularnog dela Džonatana Svifta (Jonathan_Swift) možete slobodno već u ovoj fazi odustati od ovog filma. Osim grubog skeleta i najosnovnijih segmenata koje knjiga “Guliverova putovanja” sadrže, ovaj film je totalno priča za sebe.

Projekat se kompletno i isključivo vrti oko Džeka Bleka (Jack_Black) i njegove užasno već zamarajuće, maksimalno eksploatisane, jednodimenzionalne role koju vuče čak od filma “School_of_Rock“. Opet je on “masivni” gubitnik, koji je prepaljen na rok muziku, i koristi svaki mogući momenat da iskrevelji koju rečenicu i zapeva u njegovom već svima poznatom stilu. Ne želim da uvredim, niti da komentarišem njegove vokalne mogućnosti, ali iskreno smatram da baš i nije svaka uloga podobna za takve ispade. Ali no dobro, samo želim da istaknem svoje viđenje.

Priča je jako ne maštovita, fabrička, klasičan slučaj gubitnika, koji nema dovoljno samopouzdanja, ali sve to se iskristališe, i naravno ide romantični momenat na kraju. Ovakva gradacije je već postala lični pečat “Fox” korporacije. Što se tiče komičnih faktora u filmu, ja nisam pristalica ovakve vrste humora koji se provlači kao kroz projekte “Doctor_Dolittle”, “Garfield”, “Norbit“, tako da mogu komotno reći da se nisam ni u jednom momentu nasmejao. Sve je uglavnom referencirano na aktuelnosti iz pop kulture, i navodne opaske na filmove kao što su “Star_Wars” i “Titanic”.

Ostatak glumačke ekipe, kao i njihov predvodnik, uopšte se nisu pokazali. Najveće razočaranje mi je Bili Konoli (Billy_Connolly), koji kao veoma cenjeni komičar, i ovde kralj Liliputanaca, nije uspeo ni u jednom momentu da ispadne interesantan, a kamo li smešan.

Iako oličena kvalitetnim specijalnim efektima (a koji film danas nije a da poseduje pristojan budžet!?), ova moderna satira nikako ne uspeva da istakne vrednosti romana, ona nam umesto toga daje gojaznog Gulivera koji svojom golom zadnjicom pada na minijaturnog Liliputanca.

Ocena:  4/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

  1. Pingback: Tweets that mention Kakav je film? » Guliverova Putovanja – Gulliver’s Travels (2010) -- Topsy.com

  2. Pitala sam se da li je film zaista toliko loš, ili su isekli neke scene pa je zato priča nepovezana… Naivno i usiljeno, humor 2/10. Naslov je trebao biti "Džekova putovanja". U svakom slučaju, dobra zabava za publiku uzrasta <10god. ali i tu postoji problem – ne verujem da je ista gledala Titanik, svih 6 Zvezdanih Ratova, slušala Kiss – da bi ukapirala zbog čega bi neke scene trebale da budu smešne.
    Sledeći korak – Džek Blek pravi parodiju na samog sebe i sopstvene filmove… 😉

  3. Lično, mislim da film nije toliko loš. Veoma daleko od 10, ali makar za 6. Ideja je odlična, ali osnovni problem je što igra Džek Blek. On svaki film suviše iskriv na komediju i svaki film mu je sličan sa ostalima. Generalno, on je loš glumac, ali odličan pozajmljivač glasa.