Apartman – The Apartment (1960)

“Apartman” je jedan od onih van-vremenskih klasika, čija vrednost konstantno raste, svakim novim gledanjem. Teško je tačno odrediti pravac ovom filmu, pošto elemente koje on poseduje, a to su humor, romansa, kao i momenti totalnog očaja, vrlo lepo se kombinuju i doziraju. Ovo je definitivno najkvalitetniji film Bilija Vajldera (Billy_Wilder), kao i možda najuspešnije stapanje komedije i drama u jednu celinu.Apartment_60

Priča filma prati lika po imenu C.C. Bakster, agenta u ogromnoj kompaniji iz Njujorka koja se bavi osiguranjem. Naš protagonista je jedan prilično usamljeni lik, koji nema porodicu, neke posebne kvalitetne i dobre prijatelje, nema devojku, i sve svoje nade, sreću i ambiciju ulaže u svoju karijeru. Ali pošto je Bakster samo agent srednjeg nivoa ovo kompanije, ključ u njegovom daljem napredovanju definitivno leži u dobrom odnosu sa šefovima, koji ga baš nešto posebno i ne respektuju, niti vrednuju. Pošto svi sa posla znaju da Bakster živi samotnjačkim životom, oni bi da koriste njegov apartman za obavljane raznih preljuba i ostalih mutnih poslova, a protagonista, kako bi oformio bolji odnos sa nadređenima i nakupio poene koji će mu se kasnije verovatno isplatiti, prihvata ovakav vid saradnje. Sve je to lepo određeno vreme funkcionisalo, ali dolazi do ogromnih komplikacija kada se zajednički ljubavni interesi dovedu u pitanje.

“Apartman” je zbilja projekat koji je delako ispred svoga vremena i jedan od prvih filmova koji se bavi temom seksualnog uznemiravanja. “Apartman” nam predstavlja društvo rukovodilaca kao ljude koji posmatraju njihovu kompaniju kao jedan veliki harem, što je dosta interesantno pošto u šezdesetim godinama prošlog veka nije bilo uopšte žena na menadžerskim pozicijama.

Ovaj projekat je bogat izuzetno kvalitetnim kastingom, koji maestralno iznosi fantastičan dijalog, pun urnebesnih “one-linera”, koji za razliku od većine filmova ovakvog tipa ne nose glavni akcenat, već se odlično uklapaju u čitavu ovu emotivnu zbrku. Da sada ne bih posebno imenovao čitav fantastični kasting, izdvojiću samo najuticajnije, a to su kao naš glavni akter Džek Lemon (Jack_Lemon), koji je zbilja odličan i urnebesan sa fantastično iznetim komičnim referencama i manirima. Pored njega imamo još i Širli Meklejn (Shirley_McLaine) u izuzetno emotivnoj roli kao devojka koja nema sreće u ljubavi, i na kraju odličnog čudnog komšiju, koga tumači Džek Krušen (Jack_Kruschen).

Ovo satirično delo Bilija Vajdlera prilazi mnoštu ozbiljnih problema  i tema koje obuhvataju slučaje kao što su preljuba, usamljenost i korporativno zlostavljane. Pružite šansu ovoj spektakularnoj “romantičnoj komediji” koja je osvojila čak pet Oskara.

Ocena:  8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. Delon

    Mislim da si morao d apomenes i Bulevar sumraka!

  2. Vic_Mackey

    Odlican, a Jack Lemon je maestralan!