Rango (2011)

Pored toga što mi je ovaj projekat po samom trejleru  delovao prilično šašavo i interesantno, moram priznati da je apsolutno u svim faktorima prevazišao moja očekivanja. Iako na prvi pogled ovaj animirani film deluje kao većina drugih, imajući u sebi proslavljena imena u svetu glume, čisto da bi privukao pažnju, verujte mi da to ipak nije slučaj sa ovim ostvarenjem. Fantastični reditelj, Gor Verbinski (Gore_Verbinski) nam predstavlja ovde jednu multi-slojevitu, bizarnu i urnebesnu animiranu avanturu pod nazivom “Rango”.

Film “Rango” priča priču o jednom kameleonu, koji živi samotnjačkim životom u svome terariumu. Gladan za društvom, naš protagonista se oslanja na svoju bujnu maštu, stvarajući razne scenarije pomoću svojih igračaca, plastične ribice i osakaćene lutke. Ali njegovom lagodnom životu ubrzo dolazi kraj, kada zbog male nezgode  ispada iz auta, i ostaje zaboravljen na putu, u sred pustinje. Tražeći utočište, on ubrzo naleće na jedan gradić pun očaja i beznađa, gde uz malo sreće i puno laganja, uspeva da proda meštanima priču hrabrosti i žrtvovanja, i kao posledica tog svog novog neustrašivog imidža dodeljena mu je pozicija šerifa, ali pored toga i znatno mnogo problema kada gradiću ponestanu zalihe vode.

Ono što je veoma interesantno jeste to što naš protagonista na prvu impresiju definitivno NIJE heroj. A možda je čak i interesantnije od toga što se naš glavni akter uopšte ni ne zove Rango, niti do kraja saznajemo koje mu je pravo ime. Ovo je definitivno omaž na poznatog “Špageti vestern” (Spagetti_western) lika kojeg tumači Klint Istvud (Clint Eastwood), poznatog kao “Čovek bez imena (Man_with_No_Name)”, i to je zapravo samo jedna od fantastičnih vestern referenci koje film poseduje. Iako mi uopšte ne saznajemo pravo ime našeg aktera, jasno vidimo kakve su njegove ambicije i ciljevi: da se pokaže kao heroj.

Sama radnja ovog filma nije ništa posebno revolucionarna i nova, ali je više nego fantastično ukombinovana sa odličnim akcionim scenama, izvrsnim humorom, genijalnim likovima i potpuno impresivnim i kreativnim referencama na stare vestern filmove, kao i neke novije kultne. Zbog ovakvih faktora i ogromnih doza vestern nasilja, crnog humora, i generalno mračne teme i realizacije likova, ne bih baš rekao da je namenjen mlađoj publici, pošto sumnjam da će prepoznati njegov pun potencijal.

Animacija je sama po sebi izvrsna, pa iako odbija da bude prikazan u 3D formatu, ovaj film fantastično oslikava tu sjajnu sredinu Divljeg Zapada, koja deluje više nego realno. Likovi su zbilja bogati i u tonalitetu sa mračnom vestern temom, ispraćenom fenomenalnim izborom muzike Hansa Zimera (Hans_Zimmer). Glumačka ekipa je odradila odličan posao, a posebno Džoni Dep (Johnny Depp), kao glavna zvezda i predvodnik ovog glumačkog sastava, on je zbilja urnebesan i interesantan, i definitivno je veliki deo ovog šašavog kameleona.

“Rango” je dašak svežeg vazduha u svetu animiranih filmova, samim time što odbacuje sve standardne kliše-momente koji se konstantno provlače u ovom pretežno dečijem žanru.  Mi ovde imamo jedinstvenu priliku da vidimo avanturu sa stilom klasičnih vesterna, kao i omaže i ode na njih, a da pored toga poseduje humor  i zabavu u Čak Džons (Chuck_jones) stilu. Definitivno triumf za “Nikelodian”, ako nastave ovako predstavljaće ozbiljnu konkurenciju “Piksaru” u budućnosti. Ne propustite ovaj epohalni film.

Ocena:  8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

18 Comments

 1. Jedva čekam da pogledam film jer obožavam celu spagetti western ikonografiju. Inače, postoji vestern Django (sličnost je dakle u imenu) mada ne verujem u dalju vezu likova iz ovog filma sa tim starim spagetti klasikom

  • Jako puno referenci ima na čitav zapad, kao ljubitelj, sigurno ćeš ih sve prepoznati i uživati kao što sam ja 🙂
   Ne bih ništa da ti sada spoil-ujem 😀

 2. crna lampa

  Fala na recenziji:) ovo je jos vise potvrdilo moja ocekivanja o filmu.

 3. Lejla

  gledala samo zato što Johnny Depp mu posuđuje glas,al' ipak mi se svideo na neki način…

 4. Iskreno sam razočarana ovim crtaćem. Ko je maznuo vodu – predvidljivo od samog starta. Već su mi bljak holivudske papazjanije na temu ekologije. Ne dao Bog da neko dete sanja aktere, a kamo li kupi figuricu (a verujem da su se prodavale nakon projekcije, haha)… Mama: "Pi, kakano, ne stavljaj u usta!!!"
  Sorry, nimalo mi nije simpatičan, ili sam "prerasla" ili nikad nisam ni "dorasla" animiranim filmovima novijeg datuma! 😉

 5. Pingback: Kakav je film? » The Weather Man (2005)

 6. Matijasevic

  Jel ovaj film prvo imao ocenu 10, ili se mozda varam? 🙂

  • Ajkula09

   Ne varaš se. Gorane, šta bi?

  • Ajkula09

   Onda ide i nova recenzija, ne možeš baš ovoliko da ga nahvališ, a da bude samo 8.