Tor – Thor (2011)

Prva u nizu adaptacija Marvelovih (Marvel_Comics) junaka u filmski format koje dobijamo ove godine, preciznije ovog leta. Film je zaista podigao veliku galamu oko sebe i mogu reći da mu je promotivna kampanja zaista bila fenomenalna. “Thor” je uspelo da podigne očekivanja i publika je bila spremna za veliki blokbaster. Da li je ispunio ono što je obećavao, pokušaću da elaboriram u nastavku ove recenzije.

Ono što sve zanima u vezi ovog preskupog projekta jesu specijalni efeki. Zbilja jesu sjajni i impresivni, predlažem vam da se spremite na omnibus bliceva i glasnih scena. Ono što je ovde zaista interesantno jeste sama mitologija iz stria, koja je iz nordijskih legendi transformisana u pop kulturu. Čitava pozadina ove adaptacije, sa sve likovima, carstvima, dimenzijama, moćima je izuzetno bogata, ali to zahteva dugo i temeljno izlaganje, tako da se neću bazirati na tome, već ću vam prepustiti da sami pronađete literaturu, koja je više nego dostupna na internetu. Problem ovog filma leži u zaista lenjom i već standardizovanom pisanju scenarija, koje je naprosto osakatilo potencijal ovog projekat.
Prvi i treći čin su dosta aljkavi, pogotovo treći, gde anti-klimatski završetak, umesto neke konkretnije rezolucije, daje jeftin i nagli prekid radnje. Drugi čin najkvalitetniji, što je čudno, pošto u većini filmova sredina uvek biva najslabija, jer autori čuvaju svoje najbolje trikove i nagomilavaju ih za efektan završetak. Užasne i nemaštovite dijaloge isto možemo pripisati lošem pisanju. Dijalozi imaju toliko izlizanu formu, baš onu sa kakvom se srećemo u svim filmovima epskog tipa. Priča filma “Thor” je prilično jednostavna i ostavlja dosta mesta za akciju. Tor, sin Odina, vrhovnog boga, zbog svog bahatog ponašanja i nesmotrenih akcija, biva prognan iz Azgarda, a za sve je to kriv njegov lukavi i podli brat Loki, koji mu je ovo sve smestio, kako bi se dočepao trona i bio jedini izbor za naslednika. Naravno Odin kao uzvišeno biće, je ovako nešto i predvideo – dva sina, samo jedan naslednik, a favorit je transparentno poznat, no dobro, recimo da je ovo ipak interesantan zaplet, zarad akcije koja sledi, i onog dobro poznatog i favorizovanog momenta osvete i iskupljenja.
Akcija u filmu (od nje se najviše i očekivalo), nije baš briljirala. Više bih je nekako svrstao u osrednju. Iako ima par stvarno sjajnih momenata koji podižu nivo adrenalina, ipak ima dosta i onih bluralnih i nejasnih bliceva, koji samo sevaju. Što se glumačke ekipe tiče, australijski glumac, Kris Hemsvurt (Chris_Hemsworth), otelotvoruje lik Tora do poslednjeg detalja. Ne samo što fizički uspeva da ga doslovce oslika, pored toga uspeva i da ga kvalitetno prezentuje i u komičnim i dramatičnim momentima kroz čitav film. Definitivno pravi i jedini izbor za ovu rolu. Dok je Kris odličan, Natali Protman (Natalie_Portman) je skoro pa suvišna, pošto je njen lik kompletni i totalni jednodimenzionalni kliše. Ostatak ekipe je solidan, ne mogu reći da se neko posebno istakao, pošto su im role prilično jednostavne.

Iako ovaj film zbilja nije ništa posebno, ne mogu reći ni da je loš. Problem ovog izuzetno bogatog koncepta leži u lenjoj i nemaštovitoj realizaciji, i umesto da dobijemo nešto novo i potpuno impresivno, nama je serviran opet onaj izlizani šablom, predvidiv i pun klišea. Umesto kultnog kasika, mi dobijamo osređnje interesantni film, koji će sigurno mnogo veće simpatije zaraditi kod mlađe publike.

Ocena: 6/10
thor1

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

8 Comments

 1. Jao! Jedva cekam da ga odgledam, mada sam posle tvoje recenzije malo skeptican. Obozavam ovu vrstu filmova!

 2. Ja sam možda previše očekivao od ovog filma, zato sam iz bioskopa izašao sa kiselkastim osmehom. Mada, nije mali zadatak napraviti film sa ovakvom tematikom. Mislim da je to Kenneth Branagh sasvim solidno uradio. Sve u svemu film definitivno vredi pogledati u bioskopu. I sva sreća što nije 3D, jer konvertovani filmovi uvek izgledaju Bože sačuvaj.

 3. Pingback: Kakav je film? » Osvetnici – The Avengers (2012)

 4. Pingback: Osvetnici (The Avengers) « FairyTale

 5. jovan joda knezevic

  Ozbiljno ti kazem da se posvetis citanju stripova da bi sto se ovoga tice mogao da pises iole realne recenzije..a da ne pominjem istrazivacke radove oko ostalih filmova koje si bukvalno unakazio svojom neinformisanoscu..

  • Odakle ti uopšte ideja da ne čitam stripove? To što forsiraš Marvel i pokušavaš da pravdaš projekte, ne govori da sam ja nainformisan nego da si ti zadrt. Ako su se tebi dopali, to je sasvim ok, ali da mi dodaješ prideve zato što ne delim isti entuzijazam, to je besmisleno.

 6. Ajkula09

  A mogao je biti tako dobar film…
  Ozbiljno. Posle epskog uvoda, rata na pomolu koji toliko obećava, mora Thor da se pravi pametan i da vređa oca, i ovaj ga protera, i tim otera film u kliše ostatak, nesvhaćenost, ljubav prema zemljanki, epska bitka na kraju i naravno neizbežan hepi end. Ipak, ima i dobrih momentata (svaki u kojem neme Thorovog neverovatno klišeiziranog lika, tj. svaki u kome se pojavljuje Loki). Hemsworth odlično dočarava lik Thora, ali ne može on svojom glumom protiv očajno napisanog lika. S druge strane, veoma mi se svideo i Lokijev lik i njegovo tumačenje od strane Toma Hiddlestona. Hopkins standardno dobar, Natalie Portman dosadna i iritantna, takođe samo zbog uloge koje igra. Akcione sekvence su na nivou, kao i efekti. Dakle, ,,umesto kultnog kasika, mi dobijamo osrednje interesantni film.''
  Ocena: 6/10