Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)

“Pirati sa Kariba: Na čudnim plimama” predstvalja četvrto ostvarenje popularne Diznijeve (Disney) franšize, koja nam je donela danas već toliko obožavanog kapeta Džeka Speroa. Iako generalno u sličnom duhu prethodna tri ostvarenja, ovaj četvrti nastavak ima prilično radikalne promene, dobivši novog reditelja, i ostavivši za sobom dva ključna aktera u trilogiji.

Smatram da bi čuveni opis Umberta Eka (Umberto_Eco) za film Kazablanca (Casablanca) – “Stotine različitih klišea slave okupljanje” bio u potpunosti adekvatan opis i za ovaj film. Mi smo ovde kao što je očekivano i dolikuje, ubačeni u priču sa jednim “kašastim” prologom, gde zatičemo Džek Speroa u Londonu, kako pokušava da spase svog nekadašnjeg člana posade i prijatelja, gospodina Gibsa od smrtne kazne, usput saznavši da postoji imitator, koji pod njegovim imenom skuplja posadu za plovidbu. Da sada ne bih previše odavao, ubrzo što upozna svog imitatora, Džek završava na brodu ozloglašemog pirata Crnobradog, gusara koga se svi gusari plaše, i zajedno sa njim kreće u avanturu, u potragu za fontanom mladosti. Ali ka ovom istom cilju tragaju još dve strane, Španska armada, i Džekov stari poznanik, kapetan Barbosa, koji se oprostio od piratskog života i nastoji da pronađe i osvoji fontanu mladosti u ime kralja Engleske. Naravno, kako to uvek i biva u filmovima iz ove franšize, očekuje vas zaista mnogo skrivenih motiva i okreta, što samo dodatno dodaje da ovaj film bude pravi letnji blokbaster.

Za razliku od ostala tri filma, “Na čudnim plimama” ne shvata sebe dovoljno ozbiljno dajući nam dosta “slapstick” humora što može biti i dobro i loše, u zavisnosti kako se dozira. U prvih pola sata, humor je prenaglašen, i zbilja taj deo filma je jako slab i moglo bi se reći suvišan, sva sreća pa se u drugoj polovini trajanja kvalitet znatno povećava. Svako ko je gledao bar jedan od prethodnih delova ove sage može od prilke da zna šta da očekuje, ovo je zaista jedan bogat koncept, namenjen uživanju šire publike, posedujući u sebi fantastiku, romansu, dvoboje, duele, sirene, zombije, avanturu i heroja koji nestaje u zalasku sunca.

Izostanak Kire Najtli (Kiera_Knightley) i Orlanda Bluma (Orlando_Bloom) je ostavio trag an emotivnom intenzitetu filma, ne oseća se više tako veliki ulog, koji je bio postignut komplikacijama njihovog odnosa, sada sami zaključite da li je to dobro ili ne. Film apsolutno biva vođen fantastičnim likom Džeka Speroa, kojeg opet Džoni Dep (Johnny_Depp) oslikava u istom kvalitetu kao i ranije. Iako ovaj film sadrži više nego sjajne pomoćne likove i glumce, kao što su npr. kapetan Barbosa kojeg opet tumači Džefri Ruš (Geoffrey_Rush), moglo bi se slobodno reći da je ovo “one man show“, Džoni u potpunosti dominira ekranom i pažnjom publike.

Iako sadrži mnoštvo promena u odnosu na svoje prethodnike, “Pirati sa Kariba: Na čudnim plimama” je bogata avantura, puna dinamike, za koju se može smatrati kao adekvatnim nastavkom franšize. Ako ste i prethodne delove voleli, ovo je apsolutno za vas.

 

Ocena: 7/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

8 Comments

 1. Meni možeš Džonija da pustiš kako ništa ne radi, i opet bi mi bilo interesantno, ali nekako mislim da je ovo samo ''silovanje'' franšize zarad šake dolara 😀
  But, naučila sam da ti verujem, znaš ti zbog čega, paaaa…gledaćemo 😉

  • Ovaj film sigurno nije ništa novo i revolucionarno, ali ako si uživala u prethodnim delovima, smatram da je ovo adekvatan i dostojan nastavak, da još malo vše družiš sa ovim dragim likovima…ali voliš, ili ne voliš!

 2. Mislim da si bio suvise blag :S
  Licno dajem maximum 5/10. Nekako je sva sminka prejaka, sva mimika prenaglasena, sva gluma previse ocigledna u odnosu na prethodne filmove. Kad sam videla onog kralja na pocetku, doslo mi da bacim peglu u svoje kokice.
  Nemam nista protiv slapstick-a, ali dobijam tikove kad to pokusaju da urade u velikim blokbasterima kao sto je ovaj, pa je ceo onaj potez sa palmama realno scena koja pripada u tom i dzeriju, ne u ovom filmu.
  Veliki plus (po meni) sto nema ono dvoje ili sto su, jos bolje, zamenjeni sirenom i svestenikom. Jedino mi se taj deo stvarno iskreno svideo, ali mozda zato sto sam romanticna dusa 😀
  Al ajde, da ne hejtujem previse, nije skroz fail. Ipak je Dzoni Dep – Dzoni Dep, a po meni Dzek Sperou ostaje jedan od najbolje osmisljenih i izvedenih likova, ever. 🙂

  • Pa da, nije baš sjajan, ali budimo realni, nije ni treći deo 😉
   Jedino tih prvih pola sata, to sa kraljem, mi je bilo totalno užasno, ali kada kasnije krene dinamika, pogotovo u okršaju sa sirenama, naprosto sam uživao. Ovo je već izvaljen i sažvakan koncept i forma, koju smo toliko puta videli, jedino zavisi od tebe da li si voljna da kreneš opet u avanturu sa istim likovima 🙂
   Što se tiče prenaglašene glume, smatram da si u pravu, jedino što se tiče kralja Engleske, on stvarno bode oči, ali ostali su baš u volumenu u kakvom smo ih ostavili….bili su i onda, ali ipak je ovo priča o gusarima. 🙂

 3. Lejla

  najbolje! samo da su ubacili koju sex scenu bilo bi dobro.

 4. Bojan

  Previsoka ocena, cak i za hardcore Deppovog fana poput tebe.

  • Uopšte nisam hard core Depp-ov fan, a u recenziji sam tačno istakao kakvoj publici ovo ostvarenje apeluje.

 5. Bojan

  Da, apeluje hard core Depp-ovim fanovima. Realno, jedino je prvi deo zanimljiv dok kod kvaliat drasticno opada kod svakog narednog dela. Ne vidim kako ovo i The Tree of Life mogu biti ista ocena.