The Darjeeling Limited (2007)

“The Darjeeling Limited” je još jedan impresivan film od strane vrhunskog reditelja Vesa Andersona (Wes_Anderson). Generalno stvaralaštvo ovog reditelja nije za širu publiku, ako očekujete klasičnu komercijalnu komediju, ovo vam se sigurno neće svideti, a ako ste uživali u njegovim prehodnim ostvarenjima, siguran sam da će vas i ova instalacija podjednako oduševiti. “The Darjeeling Limited” oslikava putovanje prepuno metafora u kojem akteri vuku teret, kako bukvalni, tako i figurativni, kojeg ne mogu tako lako da se reše jer još uvek nisu spremni da odbace sve što ih konstatno vraća da žive u prošlosti.

Veliki sam fan stvaralaštva Vesa Andersona i baš kao u svim prethodnim njegovim filmovima tako i ovde, da bi u potpunosti razumeli i njegov projekat, neophodno je višestruko gledanje. Na prvi pogled sam film deluje vrlo nezgrapno. Andersonov film je ispunjen bizarnim zapletima, likovima koji svoj emocije ne izražavaju na  najtransparetniji  način. Iako na prvi pogled deluje da su odnosi ovih likova zasnovani na vrlo neubičajenim dijalozima, kada se malo dublje upustitimo, možemo olako uočiti da se dosta toga leži u samim finesama. Siguran sam da će skoro svakom posmatraču ovaj film biti vizualno jako dopadljiv jer poseduje prelepe boje, izuzetno izdetaljisanu pozadinu i poseban osećaj u vazduhu koji je formiran pomoću prelepih pejzaža i dopadljive pozadinske muzike.

Priča filma se centrira oko tri brata koji potiču iz disfunkcionalne porodice. Oni pokušaju da popune rupe u njihovom odnosu i odlučuju da se upuste u duhovno putovanje kroz Indiju vozom.  Naravno imajući u vidu da je ovo Andersonov film, kroz niz bizarnih komičnih situacija koje uključuju otrovne zmije, prevelike doze sirupa za kašalj, suzavac, putovanje naravno ne ide kako je planirano i umesto da izglade svoje odnose, braća  sada moraju da se izbore i sa novo nastalim problemima.

Gluma je zbilja odlična, ali treba i napomenuti da je zaista veliki posao obavio odlično napisan scenario. Ono što je zaista bilo bitno za ovaj projekat jeste da postoji hemija između protagonista, a taj posao su sjajno obavili Oven Vilson (Owen_Wilson), Edrijan Brodi (Adrian_Brody) i Džejson Švarcman (Jason_Schwartzman). Sva tri aktera su zaista dali svoj maksimum ovde i u potpunosti su opravdali poverenje reditelja.

Svim fanove alternativne kinematografije preporučujem ovo prosvetljujuće putovanje, puno fantastičnih metafora i prelepih pejzaža Indije.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. Super film, mnogo vise mi lezi ovakva vrsta komedije nego vecina komercijalnih 🙂 Jest da nisam provalio na prvu loptu sve metafore i sva skrivena znacenja, al svideo mi se 😀 prvom prilikom ga gledam ponovo.

  2. Matijasevic

    Wes je zakon, ovaj novi film Moonrise mu je genijalan, kao i prethodnici…