Elita ubica – Killer Elite (2011)

Pogledaš jedan film Džejsona Stadama (Jason_Statham), video si ih sve. – je fraza koja sve više postaje validna. Pored toga, “Elita ubica” na sav glas paradira kako je zasnovan na istinitim događajima, mi ovde ne dobijamo nešto puno više od standardnog akcionog filma u kojem glavnu ulogu tumači ovaj popularni Brtianac.

Priča ovog filma prati Denija Brajsa, plaćenog ubicu koji odlučuje da se penzioniše nakon što je 1980. godine za vreme misije u Meksiku ubio metu ispred očiju svoga sina. Posle donošenja odluke da se liši krvavog posla, Deni provodi godinu dana u Asutraliji, uživajući u monotonom i mirnom životu, ali iznenada dobija poruku da je njegov prijatelj Hanter zatočenik kod Šeika Amra, koji sasvim slučajno jako asocira na Osamu Bin Ladena (Osama_bin_Laden). Deni odlazi u Oman, kako bi spasao svog najboljeg prijatelja, gde od Šeika dobija zadatak po čijem će ispunjenju ne samo da će osloboditi svog prijatelja, već će i dobiti konkretnu novčanu nadoknadu. Misija je sledeća, Deni treba da izvuče istinu, a potom i ubije tri vojnika SAS-a (Special_Air_Service) koji su nemilosrdno pogubili tri Šeikova sina za vreme nereda u Dofaru (Dhofar_Rebellion). Deni i njegova ekipa kreću u potragu za imenima sa liste, ali njihove akcije ubrzo bivaju opažene, i grupa bivših SAS-ovaca šalje svoje ljude da istraže motive ovih plaćenika.

Ono što razlikuje ovaj projekat od ostalih akcionih trilera gde super špijuna tumači Džejson Stadam jeste dosta inteligentniji scenario, ali naravno ne opet u rangu sa “Jason_Bourne” trilogijom. Film je, kao što je i bilo za očekivati, pun glasnih akcionih sekvenci, fizičkih okršaja, snimljenih drmusavom kamerom iz velikog broja kraktih rezova, dajući nam za rezultat jednu napetu i dinamičnu atmosferu.

“Killer Elite” koristi omnibus popularnih klišea iz ackionih trilera, kao što su: penzionisani super agent primoran da se vrati iz penzije kako bi spasio voljene; dobro isplaniran posao koji se nepredvidivo  pogrešno odvija; i naravno, moj omiljeni, nemilosrdni ubica sa moralnim kompasom koji mu ne dozvolja da naudi nevinim ljudima. Iz ovoga pomenutog možete zaključiti da projekat ne donosi ništa inovativno, ali opet poseduje nekoliko kvalitetnih sekvenci jurnjave kola, i par interesantnih scena tuče.

Većinski deo kastinga ne trabe nešto posebno komentarisati, jedino ko je vredan pohvala jeste Klajv Oven (Clive_Owen), koji je maestralno izneo svoju ulogu. De Nirov (Robert_De_Niro) doprinos u filmu je minimalan, koliko vidim, on je tu isključivo da bi pokupio ček, što je opet fer, a Stadam, isti kao i uvek. Od ovog filma ne treba očekivati mnogo više osim glasne i dinamične zabave, pune jurnjave, pucačine i tuča.

Ocena: 6/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

  1. Uros

    Izvinjavam se sto ovde pisem, ali nisam znao gde bi bilo najpogodnije.. Na Vas sajt dolazim svaka 2 dana otpr i jako sam zadovoljan tvojim poznavanjem filma/ova..Iskreno, nisam nasao neki bolji domaci sajt za filmove i ako ti ovde radis samo recenzije(kako sam kazes)..Dosta uvlacenja 🙂 jer ja sam inace hteo da te pitam ili predlozim da ubacis filmove kao sto su "American psiho, Se7en, The green mile, Lord of the rings, Das experiment 2001, The godfather, The pianist, Sin city, Eyes Wide Shut (i ako ne vilom Tom Cruza), The Silence of the Lambs, Goodfellas, Pulp fiction….. "
    U ovoj listi se nalaze po meni neki od najboljih filmova, a da ih kod tebe nema, tako da bih te ovako javno(ako moze tako da se kaze) zamolio da i njih ubacim, jer i verujem da ste makar pola vec i odgleda, tako da ne verujem da ce Vam tesko biti!i! Hvala unapred…

    • Prvo želim da se zahvalim na lepim rečima i komplimentima, zaista puno znače. Drago mi je da ste zadovoljni projektom, naravno da sam pogledao sve filmove koje ste tu nabrojali u komentaru, ali razlog zašto ih nisam još pisao je jer sam se fokusirao da istaknem filmove koji su ili aktuleni ili nisu doživeli veći komercijalnim uspeh širom sveta, a pogotovo na našim prostorima. Naslovi sa vaše liste su jedni od najpopularnijih ostvarenja moderne kinematografije, i sudeći po tome da ih je veliki broj ljudi ispratio, nisam hteo nešto preterano da žurim, već da dam prednost onima koje još nisu imali prilike da pogledaju.
      Svakako ću ih u bližoj budućnosti obraditi, samo bih molio malo strpljenja, pošto je ovo ipak individualni projekat.
      Još jednom hvala puno što pratite, čitamo se.

  2. ivan 69

    odlična glumačka ekipa slabo iskorišćena. film je prosječan.