Chillerama (2011)

Ako ste ljubitelji “trash horror” filmova i generalno ostvarenja B produkcije, onda je ovo definitivno pravi film za vas. “Chillerama” predstavlja omnibus projekat četvorice izuzetno popularnih reditelja u ovoj industriji, Adama Rifkina (Adam_Rifkin), Tima Salivena (Tim_Sullivan), Adama Grina (Adam_Green) i Džoa Linča (Joe_Lynch) gde u okviru jednog filma imamo priliku da pogledamo četiri različite priče.

“Chillerama” je izuzetan eksploatorski projekat koji pored toga što nudi četiri izuzetno bizarne priče snimljene u stilu Grindhouse fimova iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, on uspeva i da nam pruži ogromnu količinu komedije i sarkazma, koja spontano isplivava u skoro svakoj sekvenci.

“Chillerama” za glavnu temu ima “Zom-B-Movie”, segment koji je radio Džo Linč. On služio kao omotač za celu priču i grandiozno finale da u potpunsoti kupi gledaoca. Priča našeg filma se odvija u drive-in koji je na rubu propasti i za svoj poslednji dan rada emituje tri kratkometražna filma koje ćemo i mi kao publika imati priliku da vidimo. Da priča dobije sasvim novu dimenziju, ljudi iz bioskopa bivaju zaraženi specifičnim virusom koji ih transformiše u zombije sa jakim seksualnim nabojem što će nam za kraj filma dati fenomenalni masakr i paniku.

Rekavši da je “Zom-B-Movie” glavna priča koju presecaju ovi filmovi, kao prvi segment imamo Rifkina i “Wadzilla”, što je po meni definitivno najbolji deo ovog omnibusa.  “Wadzilla” nam donosi priču o džinovskom mongoloidnom spermatozoidu koji u stilu Godzile teroriše grad. Urađen u klasičnoj vizualnoj realizaciji, formiranoj od strane jeftine grafike, očajne animacije na zelenom platnu, ovo stop-motion čudovište i jeftine erotske opaske će vas zasigurno do suza nasmejati.

Sledeći segment pod naslovom “I Was a Teenage Were” nam donosi Tim Saliven. “I Was a Teenage Were Bear” je priča o homoseksualnoj ljubavi između dva momka gde se ispostavlja da je jedan od njih ustvari neki uvrnuti sadomazohistički vid vukodlaka. U stilu filma “Grease”, ovo je neki vid mjuzikla gde akteri pevaju, igraju i kolju se sve pod gej notom. “I Was a Teenage Were Bear” je toliko banalan koncept da sam očekivao da će i sami akteri u jednom momentu krenuti naglas da se smeju.

Iako je ovaj deo filma uspeo više da mi zbune nego nasmeje, sledeći segment “The Diary of Anne Frankenstein” je popravio utisak. Za razliku od prethodna dva filma, “The Diary of Anne Frankenstein” je dosta kratak na horor aspektu ali itekako to nadoknađuje sa komedijom. U ovom kratkometražnom filmu Hitler i nacisti koriste dnevnik Ane Frankenštajn, pomoću kojeg će da naprave monstruma koji će pravagnuti da odnesu pobedu u ratu. Ovaj deo je kratak ali efektan, dajući nam urnebesan mini-film gde svi pričaju normalan nemačkim jezikom sem Hitlera, koji na kraju ispada kao najveći idiot čitavog projekta.

“Chillerama” je fenomenalni sarkastični omaž horor filmova B produkcije iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, ismevajući podstilove ovog žanra na jedan fanstastičan i urnebesan način. Nemam nikakve bitne zamerke ka ovom ostvarenju, osim što smatram da su pojedini delovi zasluži da u sebi imaju više eksplicitnosti i nasilja.Preporučujem svim fanovima Grindhouse filmova da se opuste i dobro ismeju uz ovaj projekat.

Ocena: 10/10

 

 

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

  1. Mario

    Srećom pa sam ovde video recenziju za Chillerama-u inače verovatno ne bih ni čuo za ovaj vrhunski B film, što bi stvarno bila velika šteta. Jedina zamerka za užasan segment pri kraju filma koji je po meni potpuno nepotreban. Da nije toga stvarno bi bio za čistu desetku.