Dead Alive (1992)

Često kategorisan kao „najkrvoločniji film svih vremena“, rani projekat Pitera Džeksona (Peter Jackson) je svakom samopoštovanom ljubitelju zombi filmova vanvremenski klasik. Iako ovde zaista krv teče u galonima, način na koji je Džekson pristupio ovom filmu bio je dovoljan da učini „Braindead“, donosno “Dead Alive”, koliko gnusnim, toliko i komičnim.

Priča filma “Dead Alive” prati Lionela, smušenog čoveka koji je čitav svoj život prinuđen da se brine o svojoj vrlo zahtevnoj i svojeglavoj majci. Nakon što upoznaje ženu svog života i polako kreće da stvara iluziju da će se napokon odvojiti od majke, Lionelovu mamu u zoo vrtu ujeda sumatranski majmunoliki pacov i izaziva smrt kod starije gospođe u svega nekoliko časova. Da stvar bude još gora, starica se vraća iz mrtvih i kreće da ujeda i inficira pse, mačke i ljude po komšiluku, bivajući direktni krivac za formiranje predstojeće zombi apokalipse.

“Dead Alive” uzima toliko već puta realizovanu i izlizanu premisu i razvlači je do krajnje idiotskih granica. Malo je reći da “Dead Alive” preteruje u svojoj realizaciji. Pun sjajni dijaloga u kombinaciji sa najbrutalnijim ubistvima u istoriji filma, ovo nisko budžetno ostvarenje za mene lično važi za Džeksonov najbolji projekat u karijeri.

“Dead Alive”, po meni, poseduje jedne od najurnebesnijih i najbizanijih scena ikada viđenih na filmu, ali mi zaista nije fer da ih ovde razokrivan i rušim element iznenađenja koji film poseduje. Sve je neverovatno jeftino, banalno i providno da je naprosto neodoljivo.

Iako definitivno stoji da je “Dead Alive” jedan od najkrvoločnijih filmova svih vremena, ono što je zaista interesantno i što ga dosta razlikuje od ostalih zombi ostvarenja jeste to što film nekako nema mračan osećaj. Scene jesu previše brutalne, udovi lete na sve strane i krv prepravljuje ekran, ali nekako taj doprinos loših efekata i mnogobrojnih komičnih likova koji nemaju neki veliki značaj za priču dodaje drugačije svetlo ostvarenju, terajući nas da ga mnogo više doživljavano kao komediju nego kao horor, iako je pun oštrog sadržaja.

Glumci u filmu su sjajni. Timoti Balm (Timothy Balme) se sjajno pokazao u ulozi  Lionela. Odličan karakterni glumac uspeo je jako lepo da se snađe u slap-stick momentima i pruži sliku jednog istraumiranog maminog sina koji od silne panike u filmu deluje kao da će ga svaki čas strefiti srčani udar.

“Dead Alive” definitivno nije za širu publiku, ali sam siguran da će ga ljubitelji zombi komedija naprosto obožavati i momentalno svrstati u klasike. Po meni, Džeksonov najzabavniji film, ali opet ističem: “Dead Alive” nije za širu publiku, nego za fanove žanra.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. Mario

    Legendaran film! Mogao bih ga pogledati ponovo u skorije vreme. Bad Taste mi je nije svideo uopšte, ali Braindead mi je potpuno genijalan.