Džon umire na kraju – John Dies at the End (2012)

“John Dies at the End” je dugo isčekivani novi projekat Dona Koskarelija (Don Coscarelli), kreatora “Phantasm” franšize i prezabavnog “Bubba Ho-Tep” filma. Posle izlaska “Bubba Ho-Tep”, Koskareli poslednju deceniju nije bio baš nešto vredan, učestvovao je jedino u jednom segmentu “Masters of Horror” televizijske serije. Inspirisan istoimenom serijom onlajn romana Dejvida Vonga (pseudonim Dejvida Pargina, urednika popularnog sajta Cracked.com) koja je kasnije pretvorena u roman, Koskareli je pokušao delo kultne praćenosti koje mnogi opisuju kao “fuziju rada Daglasa Adamsa i Stivena Kinga” da pretvori u jednu bizarnu akcionu horor sci-fi komediju, punu urnebesnih dijaloga i neočekivanih, zunemirujućih i šokantnih momenata.John_dies_at_the_end_poster

Priča “John Dies in the End” filma prati momka po imenu Dejvid Vong, koji vidi razne čudne stvari koje drugi ljudi ne mogu. Ovde se ne radi o standardnim duhovima, Dejvid vidi mrtva ponovo oživljenja čudovišta iz druge dimenzije i zajedno sa svojim prijateljem Džonom, otvara biznis koji se bavi isptrebljivanjem ovih bizarnih stvorova. Naši protagonisti nisu proroci, oni nemaju super moći, nego pomoću specijalne sintetičke droge nepoznatog porekla, koja je u formi soja sosa šire svoje “vidike” i uočavaju da je planeta Zemlja pod interdimenzionalnom invazijom za koju su verovatno samo oni krivi. Na njima je da spasu dan i reše se ovih utvara.

“John Dies in the End” iako deluje skoro nemoguće za transformisati u film ipak mi se nekako učinio kao pravi projekat za Koskarelija jer na osnovu onoga što je do sada uradio, uočio sam da postoji potencijal da ga realizuje na dostojanstven način. Kao što sam i predvideo, Koskareli je sjajno razumeo pisano štivo i počeo je izuzetno snažno do momenta kada se pri kraju ne zamrsi, ali taj pad me uopšte ne čudi.

Uvodnih sat vremena Koskarelijevog filma su zbilja meastralno prikazani.Oštri kadrovi, brza montaža, lepo i detaljno formirani setovi, konstatna dinamika i vrlo duhoviti dijalozi. Film je lepo balansirao između humora i horora, miksujući ih odmereno i u pravoj dozi, do momenta kada kreću da se priključuju mnogobrojni podzapleti. Pošto pisana forma nudi toliko mnogo, a Koskareli je pokušao čitavu ovu obimnu priču da nagura u 90 minuta, mi dobijamo nedovoljno formirane sporedne likove i podzaplete koji jednostavno deluju kao naglo umetnutim i rekavši to, reditelj kreće apsolutno da protrčava, da se tako izrazim, kroz njihov sadržaj. Dve trećine filma su posvećene uvodu i upoznavanju sa ključnim igračima i segmentima, tako da poslednja faza filma ima zadatak da sve to da zbrza i razreši za malo vremena i tu nastaju ogromni problemi i znatno se narušava tempo i integrit onoga što je postavljeno na početku.

Upravo zbog interesantne teme sa kojom me je trejler filma upoznao, pročitao sam nedavno onlajn serijal koji je pretvoren u roman i mislim da bih znatno više uživao da to nisam uradio. Iako nikada ne očekujem da film i knjiga budu isto i često imam vrlo mnogo razumevanja za razlike koje nose ova dva medija, nekako mi je ovog puta bilo jako krivo jer su dosta interesantni sporedni likovi, koji nose mnoge dobre momente u pisanoj formi, bili u filmu vrlo slabo prikazani i čisto “preleteni“.

Gluma u flimu jeste zadovoljavajuća (niko nije briljirao tako da neću iznositi imena), isto važi i za efekte koji su u adekvatnom kvalitetu realizovali ono što su trebali.Koskareli je uspeo da objasni i prikaže suštinu priče na najbolji način što je mogao, ali smatram da bi “John Dies in the End” bio znatno kvalitetnije ostvarenje da je realizovano kao trilogija ili mini serija. Ovako samo “korektno” ostvarenje koje u svojoj završnici znatno pada. Nažalost propuštena prilika za vrlo interesantan i originalan projekat ogromnog potencijala.

Ocena: 6/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

 1. propagandasd

  SPOILER Džon ne umire na kraju. Žestoko opičen film.

 2. Mario

  Prva polovina filma odlična, kasnije se malo preteruje sa tripovima i budalaštinama. Recimo navučenih 7/10.

 3. Mario

  Ja? Pogledao sam dosta ovih malo "čudnijih". Juče sam baš pogledao Amer. Dok sam ga gledao par puta sam pomišljao da ga prekinem. Na kraju mi se ipak svideo, a nakon što sam prespavao smatram da je Amer jedinstveno remek delo koje jednostavno ne treba propustiti čak i akoo niste ljubitelj hortor-a. Velika preporuka!

 4. Бранко

  Филм је много забаван и одличан је да се одгледа у неком друштву.