Safety Not Guaranteed (2012)

Dobru romantičnu komediju je izuzetno teško napraviti jer je neophodno uspostaviti dobar i precizan balans između romantike i komedije. Većina filmova ovog žanra u poslednjih deceniju, dve nikako ne može ovo da izvaga u pravoj meri, te dobijamo prozirne ljubavne priče pune klišea, zatrpane isforsiranim komičnim sekvencama da prekriju nedostatke i sa druge strane emotivno preteške filmove kojima ubacivanje retkih i slabih duhovitih opaski i sekvenci ne čini neke velike usluge.SafetyNotGuaranteed

Debitanski igrani film reditelja Kolina Trevorova (Colin Trevorrow) i scenariste Dereka Konolija (Derek Connolly) je jedan od retkih filmova ovog žanra koji je umereno i lepo izbalansiran. Priča filma “Safety Not Guaranteed” se centrira oko Keneta, momka koji je napravio mašinu za putovanje kroz vreme i postavio je oglas u lokalnim novinama u kojem ističe da traži saputnika da putuje zajedno sa njim kroz vreme“.  Oglas dodatno još ističe da “ovo nije šala, ponesite svoje oružije. Bezbednost nije zasigurna.” Zaintrigirani ovim bizarnim oglasom, vlasnici popularnog magazina se odlučuju da pošalju jednog od svojih najboljih kolumnista u društvu dvoje stažišta kako bi se neko od njih javio na oglas i utvrdio koliko autor istog zapravo nije normalan.

Kao što sam gore pomenuo, “Safety Not Guaranteed” je jedna vrlo originalna i neobična romantična komedija koje je vrlo lepo odmerena. Ono što je posebno za pohvalu jeste to da iako je film namenjen prvenstveno da bude smešan, humor je ipak bačen u drugi plan. Akcenat je na priči iz koje reditelj i scenarista na jedan prirodan i organski način uspevaju da formiraju skečeve i duhovite opaske, a da ne deluju isforsirano. Dakle, smisao filma nije žrtvovan zarad što većeg broja komičnih i emotivno nadahnutih sekvenci, što je svakako vrlo retko postalo u ovom žanru. Sve pohvale na ovoj odluci.

Kada smo već kod same priče, ona se sastoji iz dva podzapleta: samospoznavanja likova kroz jednu neobičnu avanturu i klasično upoznavanje srodne duše, ali ne bih sada previše o tome da otkrivam.

Pored toga što ima lepo razmeru komedije i romantike, film uspeva veliki delom i da nas drži u misteriji, ne dajući nam tako lako da utvrdimo da li je protagonista mentalno bolestan ili je stvarno napravio mašinu pomoću koje putuje kroz vreme.

Kasting u filmu je odličan. Obri Plaza (Aubrey Plaza) je kao uvek vrlo cinična i sarkastična, ali je naprosto neodoljiva u tome. Jedna od definitivno meni najomiljenijih trenutno aktivnih komičarki. Mark Duplas (Mark Duplass), iako znam da je korektan glumac gledajući ga u popularnom sitkomu “The League”, prilično me je iznadio onime što je ovde pokazao. Mark je svojeglav, isparanoisan, ali isto tako i vrlo emotivan i ranjiv, tako da čini lik Keneta kroz čitavo trajanje filma prilično zanimljivim.

“Safety Not Guaranteed” je jedan šarmantan, inteligentan, duhovit i emotivno lepo odmereni projekat nezavisne produkcije koji je svakako prevazišao moja očekivanja. Definitivno najzabavnija i najoriginalnija romantična komedija koju sam ove godine pogledao. Imam obavezu da istaknem još jednom, da ovo nije klasična mejnstrim romantična komedija i da ljudi nikako od nje ne treba da očekuju tako nešto. “Safety Not Guaranteed” će sigurno bolje leći ljubiteljima nezavisne kinematografije.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

 1. Vredelo je potrošiti vreme na film.Baš je jedinstven.Sve se dešava nekako spontano i realno.

 2. Vuk_aka_Jagos

  Slazem se u potpunosti …mozda izmedju 7 i 8 …ali to je manje bitno …mnogo pametniji film nego sto sam ocekivao ….mnogo dublji …tako da se izrazim …Evo Gorane da se slozimo …:) Hvala na predlogu…

 3. MovM

  Mene je kraj filma poprilicno razocarao mislim da je trebao da bude neutralan. Inace film je dosta zanimljiv.

 4. Pedja

  Film sam sinoc gledao.
  Dopao mi se te ga svima preporucam.
  Ocena 8.