Stand Up Guys (2012)

Moram biti iskren i priznati da mi novi film “Stand Up Guys” glumca i reditelja Fišera Stivensa (Fisher Stevens), kreatora Oskarom nagrađenog dokumentarca “The Cove“, nije nešto preterano obećavao preko onoga što sam uspeo da vidim u promotivnim materijalima. Iako su za projekat vezani kultni veterani Holivuda, bio sam na granici da ga preskočim jer mi je vukao na to da će samo biti eksploatacija njihovih imena, ali mi je ipak  na kraju  izuzetno drago što to nisam učinio.Stand_up_guys_poster

 Priča filma “Stand Up Guys” je prilično jednostavna. Mi pratimo duo starih gangstera i pljačkaša, Vala i Doka, koji se posle 28 godina ponovo sastaju pošto Val nakopon biva pušten iz zatvora. U sećanju na stara dobra vremena i procesu proslavljanju slobode, Val ubrzo saznaje da Dok za svoj “poslednji posao” ima obevezu da ga ubije do najkasnije 10 stati ujutro sledećeg dana.

“Stand Up Guys” je simpatična crna komedija o vremešnim kriminalcima koji su ostali u jednom vremenu kada su se poštovala određena pravila i oni po drugačijem kodeksu ne mogu da funkcionišu. “Stand Up Guys”  je projekat koji je prvi put okupio u istom filmu Kristofera Volkena (Christopher Walken) i Ala Paćina (Al Pacino), dvojicu kultnih glumaca koji su mi oduvek delovali dosta kompatibinli, smatrajući da bi odlično i vrlo lako sarađivali. Ojačani još epizodnom rolom uvek fantastičnog Alana Arkina (Alan Arkin), film je imao dosta potencijala da pruži jednu sjajnu laganu zabavu, ali je na kraju ipak sve bilo u rukama reditelja.

Sva sreća pa je Fišer Stivens znao šta radi. Ispraćen odličnim i urnebesnim dijalozima, sjajnom bluz/sol/rok muzičkom pozadinom, brojnim komičnim situacijama i kvalitetnom glumom, film “Stand Up Guys” nudi zaista umeren i zabavan miks drame i komedije. Ono što jedino malo koči ovaj projekat jeste to što je predvidiv, što publika niti u jednom momentu neće poverovati da će Dok pod bilo kakvim uslovima ubiti Vala do kraja filma. Ok, nude se brojne solucije i razne logične situacije na koje bi protagonisti mogli da reše ovaj “problem”, samo je šteta što se reditelj i scenarista na kraju opredeljuju za ono “finale” na koje će apsolutno baš svi pomisliti.

O kvalitetu glume ne treba nešto preterano raspravljati. Kristofer Voken opet glumi samog sebe, ali ja ne vidim ništa loše u tome jer je čovek sam po sebi vrlo kul i interesantan. Zaista ne mogu da zamislim kakvog lika treba da stvore autori filma da bi na kraju bio interesntniji od samog Vokena. Paćno je sjajan i još jednom uspeva da pruži super performans. Njegova hemija sa Vokenom je odlična na ekranu i duo  konstantno izbacuje odlične, urnebesne, interesantne i memorabilne fraze za koje se ne bi iznenadio da su direktna plod improvizacije na licu mesta. Arkinov doprinos je ogroman iako ga zaista malo ima na ekranu. On upotpunjava družinu “vremešnih žestokih momaka” sa kojima se baš i nije pametno šaliti.

Ne znam tačno koliko ću ispasti objektivan pošto sam inače fan crne komedije, kao i Kristofera Volkena, ali ja sam film doživeo vrlo zabavnim i zaista sam uživao i smejao ovom laganoj priči o urnebesnim vremešnim kriminalcima.

Ocena: 8/10

stand-up-guys-walken-pacino

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

9 Comments

 1. Matijasevic

  glumacka ekipa, ne moz' bolje 🙂

 2. Ovo mora da se gleda. Potpisujem sve sto si napisao o Vokenu. Dovoljno je samo na tren da se pojavi u filmu i ta scena je odmah vrhunska, Petparacke price su najbolji dokaz za to. Kul – Kulsi – Voken 😀

 3. Delon

  sad videh da je juce izasao dvd screener za ovaj film .Ovo se definitivno mora pogledati,hvala za recenziju!

 4. debotoijusto

  ugasio na pola filma, koja rasprodaja talenta , meni je ovaj film gubitak vremena bio…

 5. Бранко

  Иако је глума врхунска (Кристофер Вокен ми је цар) филм ми је баш досадан био.

 6. milospinkfloyd

  moglo je ovo mnogo bolje…

 7. Filip

  ko je navikao da gleda "brze" i napucane filmove, sigurno ce da kaze da je film sranje… ovo je spor film sa glumcima o kojima nema svrhe polemisati,…. super projekat i super prica….