Starter For 10 (2006)

Svi imamo određene mentalne beleške, sastavljene od ciljeva koje želimo da postignemo do kraja srednje škole. Steći drugove, naći devojku, napi(ja)ti se, maturirati itd. Kada neke od zadatih ciljeva ne dostignemo, spontano  pomeramo rokove za njihovo ostvarenje. Sledeća instanca je fakultet, vreme kada naš život zaista počinje, kada ulazimo u svet odraslih gde sve „dolazi na svoje mesto“.Starter_for_ten

Brajan Džekson () je idealan primer za slučaj da vas životna navigacije ne odvede  tamo gde ste se nadali da ćete stići.  Odlazi na studije na Bristolski univerzitet iz rodnog priobalnog gradića Sautenda, gde ostavlja majku udovicu i dva druga bez perspektive. Brajan je intelektualac.  Tih, neprimetan, zagalavljen između utrenirane povučenosti i želje da se probije kao individua. Osećao sam sažaljenje prema Brajanu većim delom  filma, što znači i da je Džejms Mekavoj vrlo kvalitetno izneo svoju ulogu. Najveću autentičnost je postigao  nesigurnim držanjem, kojim govori: „Želim da budem kul, ali ne znam kako.“ Trebalo mu je nekoliko godina da se probije. „Starter for 10“ je bio početak uspešnog puta koji je kulminirao filmom „Atonement“.

Oca najviše pamti po ljubavi prema kvizu „University Challenge“, gde se nadmeću timovi sa univerziteta širom Velike Britanije. S obzirom na visok nivo opšte kulture, odmah se prijavljuje za Bristolski tim, gde sreće zanosnu Elis Harbinson (). Iako je očigledno „out of his league“ ,Brajan odlučuje da stisne zube i pokuša nezamislivo.

Često u ovakvim filmovima osećamo moralnu dilemu „lepota protiv mozga“. Rebeka Epstin () je ironična, surovo inteligentna, stalno začikava Brajana ali ga takođe intrigira, što stavlja našeg junaka u nezgodnu poziciju između borbe za lepoticu ili jednako zahtevnog izazova “nošenja” sa pametnom devojkom.

„Starter for 10“ je prva od dve filmske adaptacija romana Dejvida Nikolsa (). On je i scenarista  ovog ostvarenja. Prilagodio je knjigu kinematografskoj formi, obrte u radnji je učinio realnijim a sam kraj filma je dosledniji Brajanovoj naravi. Scena sa kvizom je snimljena sa tempiranom neizvesnošću, čineći „Starter for 10“ jednim od zabavnijih filmova u poslednjih nekoliko godina. Svakako superiornije odrađen posao, kada se uporedi sa njegovim kasnijim scenariom za film „One Day“, koji je bio propast u svakom pogledu.

Romantična komedija? Šematska filmska forma, bez sumnje. S početka već možemo da naslutimo kakav će biti kraj, stoga ono što se odvija između, realno je merilo kvaliteta. Prepoznaćete se u nizu aspekata filma „Starter for 10“ jer  svi smo se, bar jednom, našli u takvim životnim situacijama.  Režiser Tom Von () je čitavu radnju izneo vrlo iskreno, bez ikakvog ulepšavanja, slatko- gorke iluzije ali i dileme između onoga što je realno i onoga što želimo da bude istina su potpuno opipljive.

Mladost, izgubljenost, želja za dokazivanjem stopljene u priču o tome da znanje, u bukvalnom  smislu, nije dovoljno ako ga nemamo na životnom i emocionalnom planu. Svi volimo da budemo u zoni pažnje onih koji nam se dopadaju. Takođe nam treba vremena da shvatimo ko je istinski vredan naše pažnje. Pogledajte ovaj film, prepoznaćete se bar na trenutak.

Ocena: 8/10

 

 autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?