Uhvati me ako možeš – Catch Me if you Can (2002)

“Catch Me if you Can” je jedan od onih filmova koji tačno pokazuju koliko je Stiven Spilberg () zapravo fantastičan pripovedač. Spilberg tokom svoje karijere prilično oscilira kada je u pitanju kvalitet njegovoh filmova. Tačno se vidi razlika u kvalitetu kada neki film jednostavno “otalja” i kada se nekoj priči zapravo posveti. Naravno “Catch Me if you Can” spada u ovu drugu grupu.Catch_Me_If_You_Can_2002_movie

Inspirisan na instinitoj priči, iako je dosta segmenata izmenio radi većeg dramatičnog efekta,  “Catch Me if you Can” priča priču o  Frenku Abigejlu Junioru (), dečaku koji posle razvoda svojih roditelja beži od kuće. Naravno, ovo nije ključni faktor koji je životnu priču ovog mladića  učinio toliko relevantnom da bi se pretvorila u film, već predstalja samo uvod, odnosno pokretač serije zaista izvanrednih događaja koji je ovaj traumantni momenat pokrenuo u Frenkovom životu. Frenk Abigejl Junior je izvanredan momak koji je uspeo banku Amerike u 20. veku da ošteti za čak 2.5 miliona dolara (što bi danas u protiv vrednosti dostiglo cifru i do 20 miliona) putem falsifikovanja čekova. Frenkova operacija se raširila na čak 26 država unutar SAD što ju je momentalno postavilo na mesto jednog od najozbiljnijih slučajeva Federalnog biroa. Prezentovano u stilu igre mačke i miša, Frenk Abigejl junior tera specijalnog agenta Karla Harnatija kome je njegov slučaj dodeljen da ga buvalno vija po čitavom svetu, banalno opisano u naticanju nadmudrivanja.

U ovom projektu jednostavno sve štima kako treba. Iako krećemo sa flešbekom, narativ filma je većinskim delo pravolinijski, realizovan u vrlo brzo i dinamičnom tempu, ali ne na štetu kvaliteta priče jer je kroz čitav svoj tok narativ vrlo temeljan, uzbudljiv i kreativan. Priča je definitivno ispričana na način koji je jedino Spilberg mogao tako da realizuje.

Pored izvanredno napisanog scenarija i odlično iznesene više nego intrigantne priče, bogatstvo ovog filma leži i u kvalitetu njegovih glumaca. Hemija između protagonista je izvanredna, a kako i ne bi bila kada dve glave uloge tumače glumci koji ne prestaju da oduševljaju iz projekta u projekat. Leonardo Di Kaprio (Leonardo DiCaprio) je fenomenalan kao vrlo lukavi emotivno slabašni  momak, dok Tom Henks (Tom Hanks) kao agent Harnati daje odličnu dopunu Leovog liku i pokušava da balans između poštenog života i onog kojim Abigejl Junior živi. Kristofer Valken (Christopher Walken) je zaista impresivan u ulozi Frenkovog oca i iz “mraka” zaista mnogo doprinosi kvalitetu perfomansa protagoniste.

O ovom filmu zaista ne treba nešto posebno diskutovati. “Catch Me if you Can” sadrži sve elemente koje vrhunski film treba da poseduje. On je jednostavno prezentacija toga kako pravi profesionalci punim svojim kapacitetom treba da obavljaju svoj posao. Neverovatna i uzbudljiva priča maestralno realizovana od strane vrhuskog reditelja i glumaca. “Catch Me if you Can” je kompletan film u kome svi mogu da uživaju.

Ocena: 10/10

atrapame_si_puedes_2002_2

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. Profesionalac

    Film gledao vise puta i uvek me sve vise i vise odusevljava,ko nije pogledao,topla preporuka.