The Men Who Stare at Goats (2009)

“The Men Who Stare at Goats” film u osnovi predstavlja ismevanje koliko glupa vojska Sjedinjenih Američkih Država ustvari može biti, i kako jednostavno SAD vlada voli da baca novac na očigledno besmislene poduhvate. Sa druge strane, ovaj film predstavlja primer privrženosti i odanosti svojim shvatanjima i principima, ma koliko oni bili nekonvencionalni i u očima mnogih, neshvatljivi.The_Men_Who_Stare_at_Goats_poster

“The Men Who Stare at Goats” još pokušava da posvedoči koliko je ideja da postaneš špijun-vojnik s paranormalnim moćima isto toliko moguća i smislena koa isvaki drugi povod koji  okuplja razne ličnosti pod istim ciljem, ili “zastavom” ,ako mogu tako da kažem.

“The Men Who Stare at Goats” je zaista vrlo duhovit film, sa puno fraza koje se mogu citirati i primeniti u realnom u životu. Priča je jedinstvena i film sam to lepo koristi kao prednost u postavljanju svog originalnog humora. Likovi su fatastično napisani i stoga su lako dopadljivi. Naravno, za ovo velike zasluge idu i faitastičnom glumačkom sastavu koji je još jednom dokazao da aupsolutno vlada svojim zananatom.

Iako mu nisam ljubitelj, moram da kažem da se Džordž Kluni () ovde sjajno pokazao. Odlične performanse su pružili još i Juan Mekgregor () i Kevin Spejsi (), dok je Džef Bridžez () definitivno bio najzapaženiji kao spiritualni guru komadant Bil Đango.

Ovaj film plovi na jakoj poruci i vodi nas na putovanje sa ovom nekolicinom “odbačenih” ljudi u potrazi za njihovim smislom postojanja, i mestu kojem pripadaju, odnosno okruženju koje mogu nazvati “dom”. Ovakve ljude ne treba odbacivati jer se oni nalaze svuda oko nas. Možda nemaju svoje posebne uniforme, niti svoju četu, al’ opet to neosporava da su tu među nama!

Rekao bih da ovo definitivno nije film za svakog, projekat sam po sebi je vrlo sarkastičan i on zahteva posmatranje i uočavanje onog što je prikazano na jedan drugačiji način. Nikako ne treba prihvatiti čitavu radnju onakvu kako je prikazana, već je neophodno precizno sagledati sve elemente filma i tumačiti njihove ne tako baš transparentne poruke. Vrlo dobar i sakrastičan projekat za odabranu publiku.

Ocena: 8/10

The Men Who Stare at Goats movie image George Clooney

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

 1. Ajkula09

  Čemu nova recenzija, ako je ista kao i stara?

  • zato što je algoritam pobrljavio i neće tekstove sa stare platforme da prikaže u search-u. I ne, nije u potpunosti ista.

   • Ajkula09

    To sam primetio. A dobro, jedna rečenica gore-dole.