Adrenalin – Crank (2006)

U moru filmova koje je Džejson Stetam () snimio u kojima se on sam bori protiv čitavih kriminalnih organizacija, “Crank” smatram jednim od retkih ostvarenja ovog tipa koje mi je ostavilo pozitivan utisak.Crank_final

Priča filma “Crank” se centira oko plaćenika Čeva Čelijova koga je kriminalna organizacija Verona otrovala smrtonosnim virusom. Uz pomoć njegovog prijatelja i doktora Majlsa, Čevi saznaje da je jedini način da preživi dok ne primi serum jeste da održava visok nivo adrenalina u telu i da tera srce da što brže radi i pumpa krv. Sa ovim pehom, Čevi traga za uzbuđenjima svuda oko sebe dok vija kriminalce koji su mu ovo počinili da im se osveti.

Kao što je bilo i za očekivati, priča je vrlo tanka i čitav fokus filma je centiran na akciji, ali ovog puta je to dobra stvar. “Crank” nam u prvih pet do deset minuta nudi motive i uvod, a nakon toga nas provlači kroz izuzetno brze, dinamične i vrtoglavo snimljenje akcione sekvence koje će vam podići podjednako nivo adrenalina, baš kao i samom protagonisti. Naravno, što se film više odvija, priča postaje sve kompleksnija i dobija dodatne faktore, ali se opet vidi da je ona u drugom planu i samo pravi platformu akcionim sekvencama koje su vrlo brutalne i uzbudljive.

 Džejson Stetam ovde u najboljem svetlu demonstrira ono što definitivno zna da radi, a to je da glumi žestokog, neustrašivog i nemilosrdnog akcionog junaka. Stetam je naprosto idealno rešenje za ulogu Čeva Čelijosa i zaista je pravo uživanje gledati ga kako lomi vratove, puca i “odlepljuje” na negativce.

Ono što posebno treba pohvaliti u filmu “Crank” jeste vizualni stil, kinematografiju i montažu. Mark Neveldin () i Brajan Tejlor () su se zaista sjajno pokazali u svom debitantskom dugometražnom igranom filmu, šteta što u tom stilu nisu nastavili. Nervozni okreti kamere i neobični uglovi stvaraju utisak kao da smo tamo zajedno sa Čevijem i da smo podjednako jako “drogirani adrenalinom” kao i on.

“Crank” je sve što sam očekivao, pa i znatno više. Pored sjajne kamere, fenomenalne akcije, interesantne i originalne premise, “Crank” nudi i određenu dozu crnog humora koja će definitivno lepo začiniti ovo ostvarenje. Vrlo uzbodljiv film. Svakako preporuka, ali muškoj publici.

 

Ocena: 7/10

crank-movie-stills14

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. Milos

    Slayem se…samo bih ja dao 8+…