Metak u glavu – Bullet to the Head (2012)

Da bi uživali u akcionim filmovima važno je unapred racionalno postaviti svoja očekivanja i shvatiti šta zapravo ovakvi filmovi mogu i žele svojoj publici da ponude. Više nego često je slučaj da u filmovima ovog žanra priča upada u drugi plan i baš zato što je primarni akcenat na fizičkim okršajima, jurnjavama kola i pucačinama, sama radnja i zaplet uglavnom bivaju izuzetno tanki.  Naravno, postoje i brojni izuzeci, ali se u većini slučajeva konstrukcije ovih filmova uklapaju u gore pomenuti šablon.Bullet_to_the_Head_Poster

Filmovi kao što su “Bullet to the Head” su ostvarenja koja su strogo u niči. Ovakvi filmovi su ujedno i omaž najpopularnijem i najprofitabilnijem filmskom žanru osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, a i idealna platforma za maloumnu zabavu.

Priča filma “Bullet to the Head” je vrlo jednostavna. Nakon što su zajedno izgubili svoje “partnere”, plaćenik iz Nju Orleansa i detektiv iz Vašingtona udružuju snage kako bi se rešili zajedničkog neprijatelja. Dakle, klasična priča osvete.

Kod filma “Bullet to the Head” nema mnogo mudrovanja. Po samom naslovu i kastingu može se videti da ovo ne može ništa durgo biti ništa nego još jedna akciona pucačina, prepuna žestokih momaka i izlizanih dijaloga. Silvester Stalon () se prilično udobno oseća u ovakvim filmovima i zaista retko ko kao on može da napravi izlizanu “shoot ’em up” akciju a da mi se od nje ne prevrne utroba.

Iako mi ovaj film nešto baš i nije obećavao na osnovu njegovih promotivnih materijala, prilično sam zadovoljan sa poslednjih nekoliko Stalonovih projekata, te sam se na osnovu toga sa nadom da može da “nastavi niz zanimljivih ostvarenja” odlučio da ipak i ovom njegovom filmu pružim šansu. Naravno, dodatno me je zaintrigiralo kada sam saznao da film režira čuveni Volter Hil ().

“Bullet in the Head” ne gubi mnogo vremena na uvod i odmah nas uključuje u frku. Mi već u prvih par minuta preko “voice over-a” saznajemo ko je naš protagonista, kakav mu je temperament i čime se bavi. Samo na osnovu ove informacije možete shvatiti da nešto mnogo vremena nije potrošeno na razvijanje likova.bullet_to_the_head_photo_5.jpg

Reditelj jasno u startu pokazuje da je glavni akcenat filma na nemilosrdnim akcionim sekvencama. Volter Hil ovde blista. Ackione scene su zaista kvalitetne. Tačno se vidi da Volter Hil ima dosta iskustva sa ovakvim filmovima i da zna lepo da postavi scene tuče i jurnjave kolima. Volte Hil ovde pretežno koristi široke kadrove, što je sjajna stvar jer nam dozvoljava da vidimo čitavu sliku i pratimo akcione sekvence u totalu.

Hemija između Silvestera Stalona i Sunga Kanga () je sasvim prihvatljiva. Odnos između ova dva glumca je pun izlizanih kvazi-duhovitih opaski koje (naravno ako ste fan žanra) ćete izuzetno ceniti pošto jako vuku na “old school” akcione filmove.

Gluma u ovom filmu je apsolutno nula faktor. Od likova se jedino očekuje da izgledaju opasno. Pored gore pomenutog dua koji je sasvim solidan, istakao bih još i Džejsona Momou () koji zaista izgleda kao planina mišića u pantalonama.

Iako film ima dosta brz ritam i konstatno ismeva sam sebe, nekako mu nedostaje kompleksnost i slojevitost u priči da bi ostavio neki značajniji utisak. Ovako iako zabavan i uzbudljiv, nije dovoljno memorabilan. Solidan film za ljubitelje žanra, ali zaista previše po formuli. Može se i gledati i preskočiti.

Ocena: 5/102012_bullet_to_the_head_001

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. Sima

    Film bez ikakvog smisla, tragicno nedosledan… Iskoristicu Goranovu recenicu iz jedne druge, skorasnje recenzije – ovaj film bih preporučio jedino onima koji ne vole dublje da ulaze u smisao onoga što gledaju, već samo površinski posmatraju sekvence koje su im servirane pred očima.