Zombieland (2009)

Već sam nekoliko puta na ovom sajtu pokušao da objasnim fenomen “zombi komedija“, odnosno neočekivano efektan miks dva na prvi pogled u potpunosti nespojiva žanra. Zombi komedija, ili popularno “zom com“,  je samoobjašnjiv u svom nazivu i predstavlja filmski žanr koji kombinuje motive zombi horor filmova sa raznim vrstama komedije.Zombieland-poster

Na prvi pogled ova dva u potpunosti nespojiva žanra, kao celina doživeli su svoje prve blistave momente u filmovima Džordža A. Romera () “Dawn of the Dead“ i Dena O’Benona () “The Return of the Living Dead“. Iako praktično nisu komedije, mali broj komičnih sekvenci u ovim gore pomenutim ostvarenjima otvorio je mnogim budućim autorima oči i pomogao im je da spoznaju potencijal u kombinovanju ova dva do tada odbojna žanra.

Razlog zbog kojeg toliko volim horor/komedija kombinaciju jeste zato što nas po svojoj konstrukciji iznenađuje i gađa u najprimitivnije, tačnije refleksne delove mozga, terajući nas u jednom trenutku da se zaprepastimo od straha, a u drugom već da krenemo u histerični smeh.

Iako nisam očekivao, “Zombieland” se ipak na kraju predstavio kao jedno od reprezentativnijih “čeljadi” nastalih u uvrnutom braku ova dva filmska žanra. Film Rubena Flajšera () je zombi komedija sa najvećim komercijalnim uspehom. Baš kao što je i za očekivati, priča filma se odvija u svetu prepunom zombija i prati ljude koji po svaku cenu pokušavaju da spasu živu glavu i izbegnu da budu večera ovim maloumnim kanibalima, ako uopšte mogu tako da ih i nazovem.

Preciznije, “Zombieland” se centrira na nesvakidašnjem prijateljstvu stidljivog studenta koji pokušava da stigne do svoje rodbine u Ohaju, žestokog kauboja koji traži poslednji “Twinkie” i dve sestre koje pokušavaju da dođu do određenog zabavnog parka koji je postao kolonija ljudi.Zombieland-168-large

“Zombieland” ne troši nešto puno vremena da nas upozna sa situacijom i svetom u kojem naši protagonisti žive. Mi već na samom početku pomoću izuzetno lepo montiranih i zabavnih nekoliko pravila dobijamo pravi vodič “kako preživeti zombi apokalipsu“.

Vizualno “Zombieland” je vrlo zabavan i kvalitetan film. Maske su sjajne i efekti niti u jednom momentu nisu u prvom planu, što je zaista pohvalno.  Film Rubena Flajšera ima pravolinijski narativ koji je čitavim svojim trajanjem uzbudljiv i dosta dinamičan. Film se jedino malo “vuče” tamo negde oko sredine, ali vrlo brzo uspeva da se vrati u šine i nastavi u tempu sa kakvim je krenuo.

Ono što me je izuzetno prijatno iznenadilo u ovom filmu jeste kvalitet humora. Humor se pretežno dobija iz sjajno napisanih dijaloga, mada ima i nekoliko vrlo zabavnih “slapstick” momenata da začine čitavu stvar. Kada smo već kod humora, ono što je vrlo bitno napomenuti jeste da “Zombieland“ sadrži možda i najbolji “cameo“ momenat koji sam do sada video na filmu. Naravno, neću vam ga odati. Videćete sami.

Gluma u filmu je skroz korektna. Niko nije nešto preterano blistao, ali opet niko nije ni zakazao. Džesi Ajzenberg () je prihvatljiv kao istraumirani tinejdžer, dok je Vudi Harelson () urnebesan kao kauboj poznat akterima pod imenom “Talahasi”. Ovo naravno nije nikakvo iznenađenje jer Harelson nikada ne pruži ništa manje od fenomenalnog performansa. Ema Stoun () i Ebigejl Breslin () su se isto ok pokazale, mada su njihovi likovi znatno slabije napisani.

“Zombieland” nudi jedno urnebesno putovanje kroz post zombi apokoliptičnu Ameriku koje će vas sigurno zabaviti i do suza nasmejati. Odličan film. Topla preporuka!

Ocena: 8/10zombieland_2009_578_wallpaper

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

  1. Milos

    Sjajan film,presmesan! 10/10 od mene!!!

  2. stajas

    Treba spomenuti da se pojavljuje i Bil Marej koji glumi samog sebe. 🙂

  3. Odgledao 2x – odličan! Imate li da preporučite još neke slične?