Peti element – Fifth Element (1997)

Ako jednu stvar Lik Beson () zna da napravi to je onda dinamičan, zabavan i uzbudljiv film. Oni koji malo bolje poznaju njegov dosadašnji rad znaju da francuski filmski profesionalac znatno više stavlja akcenat na akcione sekvence nego na samu priču. Beson niti u jednom svom projektu nema za cilj da zbuni gledaoca, da ga zvlači i tera da nešto preterano misli. Ono čemu francuz teži da prikaže u svojim filmovima jeste plitku i izuzetno uzbudljivu zabavu u kojoj svi tipovi publike mogu da uživaju.Fifth_element_poster_(1997)

Iako ovo zvuči izuzetno jednostavno u teoriji, u praksi je zaista komplikovano napraviti film po ovakvom konceptu jer je potrebno oko akcionih sekvenci izgraditi priču koja je dosta jednostavna, a opet dovoljno zanimljiva da opravda smisao svega onoga što se nalazi u prvom planu. Koristeći ovaj skelet, Beson više nego često “hoda po tankom ledu” jer se sada već u više slučajeva desilo da  iako su mu projekti bili uzbudljivi, publika i kritičari su ih na kraju ipak doživeli kao “fejlove” jer jednostavno nisu imali dovoljno jak temelj što se priče tiče.

Naravno, kada Beson malo izađe iz ove konstrukcije i ubaci još koji začin, hit je neizbežan, a idealan dokaz za to je “Fifth Element”. Ono što razlikuje “Fifth Element” od ostalih Besonovih filmova jeste to što je on savršen miks akcije, komedije, naučne fantastike i romanse. Dakle, Beson se ovde odlučio da svoju standardnu formulu obogati još elementima komedije, naučne fantastike i romantike, što se zaista pokazalo kao pravi potez.

Smeštena u XXIII veku, priča filma se vrti oko taksiste po imenu Korben Dalas, koji sasvim slučajno postaje centralna figura u potrazi za legendarnim oružijem koje jedino može da spase planetu od uništenja i gospodina Zorga.

Ova futuristička akciona avantura nudi klasičnu priču borbe dobra i zla, ali u zaista vrlo interesantnoj sredini.  Ispunjena letećim automobilima, uvrnutim uniformama i raznim orginalnim i vrlo zanimljivim vanzemaljcima, Besonova budućnost zaista nudi toliko mnogo toga da je naprosto nemoguće gledati melanholično na ono što nam francuz razvija pred očima.

Kada već pričam o samo vizualnom doživljaju filma, preći ću i na tehničke stavke koje su uticale na ovaj faktor. Kostimi (dizajnirao Jean-Paul Gaultier) i maske su zasta sjajne, a sama kretnja kamere je dovoljno dobra da uspešno prenese i one najsitnije detalje sa ovih divnih setova. U filmu ima dosta širokih kadrova, što je sjajno jer nam autor daje punu sliku mnogobrojnih vrlo dinamičnih akcionih sekvenci. Naravno, veliku ulogu imaju i specijalni efekti koji naprosto su perfektni.leeloo

Iako je opet osnovni zaplet dosta jednostavan i pun rupa, “Fifth Element” za razliku od većine Besonovih filmova ima više podzapleta koji pripomažu oskudnom skeletu i daju mu dubinu, a opet ne čine priču komplikovanom za pratiti. Nažalost, ovo Beson ne uspevao tako često da ponovi.

Pored toga što “Fifth Element” ima dosta interesantno napisanih likova,  mnogo na njihovom kvalitetu su dodali i sami glumci koji ih tumače. Brus Vilis () je okej kao centralna figura. Vilis nudi jedan sasvim stabilan performans. Geri Oldman () je kao i uvek naprosto genijalan i po ko zna koji put se kompletno gubi u liku kojeg tumači. Mr. Zorg je zaista negativac kakvog do tada nije bilo na filmu. Vrlo bitan faktor u ovom filmu je svakako i Kris Taker () koji daje taj toliko dopadljivi element komedije koji definitivno dodaje Besonovom ostvarenju još jednu dodatnu dimenziju. Iz glumačke ekipe bih još želeo da istaknem i Milu Jovovič () koja nažalost nikada ponovo ovako nije bila interesantna na filmu.

“Fifth Element” je izuzetno uzbudljiva multi-slojevita sci-fi avantura koja je vrlo laka za pratiti. “Fifth Element” je definitivno Besonov najbolji film posle “Léon: The Professional“. Šteta što autor nije nastavio u ovom stilu. Preporuka svim ljubiteljima filma, ovo je zaista prava zabava za sve tipove publike.

Ocena: 8/10fifth_element_the_1997_685x385

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

 1. Sofija

  Veoma postujem stvaralastvo Luc Besson-a. On nije moj omiljeni reditelj,ali njegov film Léon: The Professional jeste ( ne kazem da mislim da je najbolji ) . Volela bih da procitam Vase misljenje o tom filmu 🙂

 2. vesko

  slazem se sa Sofijom i meni je profesionalac jedan od boljih njegovih filmova

 3. vesko

  voleo bih da neko uradi recenziju filma sastanak sa nepoznatim sa Brus Vilisom i Kim Bejsindzer u glavnim ulogama

 4. vesko

  nisam ljubitelj sf filmova ali ovo je jedan od najboljih iz tog zanra